7 Greșeli pe care Noii Proprietari de Restaurante le Fac la Angajare

Angajarea personalului este descurajantă pentru noii proprietari de restaurante.

Construirea unei echipe entuziaste, pasionate și dinamice poate fi cheia succesului unui nou restaurant, așa că este esențial să îți pui la punct procesul de recrutare încă de la bun început. Deși este normal să fii nerăbdător să îți lansezi noua afacere, este esențial să nu te grăbești atunci când angajezi, pentru a te asigura că alegi oamenii potriviți. 

Pentru a te ajuta să demarezi mai ușor procesul de recrutare, am punctat șapte greșeli frecvente pe care le fac noii proprietari de restaurante atunci când angajează personal și cum le poți evita.

Să începem!

1. Nu se face publicitate cum ar trebui

Prima greșeală pe care noii proprietari de afaceri o fac adesea atunci când angajează personal pentru restaurant este că nu își anunță rolurile deschise în locurile potrivite. Deși, de obicei, se practică să pui un anunț pe ușă sau la geam și să speri la ce e mai bun, această tactică nu este întotdeauna cea mai bună modalitate de a atrage talentele de top. 

La fel ca în cazul majorității lucrurilor din zilele noastre, recrutarea a devenit online, iar o întreagă serie de site-uri web și site-uri de locuri de muncă sunt dedicate conectării întreprinderilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Ia-ți timp pentru a cerceta cele mai bune site-uri web din zona ta și nu uita să postezi linkuri către anunțul de angajare pe rețelele de socializare și să întrebi personalul, prietenii și familia dacă îți pot recomanda pe cineva care s-ar potrivi bine pentru posturile vacante.

2. Descrieri neclare ale posturilor

Când vine vorba de descrierile posturilor, onestitatea este cea mai bună politică și este important să nu promiți prea mult și să nu supraevaluezi rolul. Munca într-un restaurant poate fi dificilă – de la ore lungi până la activități solicitante din punct de vedere fizic – așa că este important să fii sincer cu privire la cum va fi cu adevărat să lucreze în localul tău.

Pe o piață a locurilor de muncă competitivă, este firesc să dorești să-ți vinzi restaurantul ca fiind cel mai bun loc de muncă. Cu toate acestea, pentru a te asigura că ai persoanele potrivite care aplică pentru acest rol și pentru a evita fluctuația de personal mai târziu, potențialii candidați trebuie să înțeleagă la ce să se aștepte de la acest rol.

În descrierile postului, fii sincer cu privire la ceea ce presupune postul și la așteptările pe care le ai. De asemenea, poți adăuga un scurt fragment care să descrie cum este echipa ta și care este atmosfera pentru a le stârni interesul.

3. Grăbirea procesului de angajare

Deși este tentant să oferi rolul primului candidat care se pliază cât de cât pe post, este important să nu grăbești procesul de recrutare. 

De la redactarea anunțului de angajare până la citirea cererilor de angajare și desfășurarea interviurilor, este esențial să nu te pripești. O decizie luată la stres s-ar putea să afecteze ulterior succesul restaurantului tău. 

Dacă ești blocat între doi candidați, nu ezita să îi inviți înapoi pentru un al doilea interviu pentru a-ți întări și mai mult decizia. Sau roagă un membru de încredere al echipei să meargă la o cafea informală cu candidații pentru a obține o a doua opinie.

4. Omiterea verificării referințelor

Pe hârtie, candidatul ales de tine ar putea bifa toate căsuțele sau ar putea trece cu brio procesul de interviu. Deși acestea sunt ambele indicii bune că ai dat de un câștigător, este important să verifici de două ori referințele sale pentru a te asigura că tot ceea ce ți-a spus și experiența sa se potrivește.

Deși este important să ai încredere în ceea ce îți spun candidații, se întâmplă ca unii să-și supraestimeze experiența sau să exagereze cu realizările. Verificând referințele unui potențial angajat, poți verifica toate aceste lucruri, asigurându-te, în același timp, că s-au despărțit de vechiul loc de muncă în termeni buni și că este perfect în regulă să lucrezi cu ei.

5. Nu oferă o perioadă de probă

Candidatul pe care l-ai ales poate că a trecut cu brio de interviu, dar acest lucru nu înseamnă întotdeauna că va fi bun la locul de muncă sau că se va integra în echipa ta.

Oferind o tură de probă sau o perioadă de probă, vei putea urmări cât de bine se descurcă noul angajat. Vei vedea dacă poate prelua rapid sarcinile, dacă își poate folosi inițiativa, dacă se înțelege bine cu restul echipei și dacă își desfășoară activitatea în mod eficient.

În cazul personalului din față, vei putea vedea dacă poate stabili rapid relații cu clienții, dacă poate comunica eficient cu bucătăria și dacă poate utiliza tehnologia fără prea multe probleme. 

În cazul personalului din spatele bucătăriei, vei putea vedea dacă pot face față presiunii din bucătărie, îi vei testa abilitățile de a găti și cum se descurcă cu prioritizarea sarcinilor din bucătărie.

Oferirea unei perioade de probă îți protejează procesul de recrutare, astfel încât să nu pierzi prea mult timp cu cineva care nu este potrivit. O perioadă de probă îți permite, de asemenea, să observi abilitățile despre care candidații au vorbit la interviu, punându-le experiența la încercare, astfel încât vei ști dacă sunt sau nu cele mai bune persoane pentru rolul respectiv.

6. Nepromovarea internă

Atunci când recrutează pentru un post de conducere sau pentru un rol de management, mulți angajatori optează să recruteze din afara întreprinderii și adesea trec cu vederea promovările interne. 

Promovările interne sunt o opțiune excelentă pentru restaurante, mai ales dacă te lupți să găsești candidați potriviți pentru anunțul tău de angajare. 

Promovarea unei persoane din echipa ta atenuează adesea grijile obișnuite legate de recrutare, deoarece îi cunoști deja personalitatea, etica muncii, capacitățile și cât de bine se înțelege cu restul echipei.

7. Formarea necorespunzătoare a personalului

Instruirea și formarea noilor angajați este la fel de importantă ca și procesul inițial de recrutare, însă mulți proprietari de afaceri nu oferă un proces structurat de formare.

Oferindu-le noilor angajați o experiență de onboarding bine gândită și informativă, îți va pregăti echipa pentru succes și va reduce șansele de rotație rapidă a noului personal. 

Oferindu-le noilor angajați o bază solidă de la care să pornească în noul lor rol, este mai probabil ca aceștia să se simtă bineveniți, încrezători și dornici de succes.

Pe scurt

Angajarea de personal pentru restaurant poate fi un proces îndelungat și uneori stresant. Nu este surprinzător faptul că mulți proprietari de afaceri noi doresc să încheie faza de recrutare cât mai repede posibil, dar acest lucru duce adesea la greșeli simple care se pot dovedi costisitoare și pot duce fie la o angajare greșită, fie la o fluctuație de personal mai târziu. 

Dacă investești timp în elaborarea unei descrieri complete și corecte a postului, dacă îți perfecționezi procesul de interviu și dacă pui la dispoziție o instruire detaliată, vei reduce la minimum rata de rotație a personalului și vei putea crea o echipă de încredere căreia îi place ce face.

Cu serviciul TapTasty poți să-ți organizezi activitățile zilnice ale restaurantului, folosind una sau mai multe din funcționalitățile de mai jos:

  • aplicație de mobil personalizată;
  • modul de comenzi online;
  • ospătar digital;
  • self ordering kiosks;
  • driver app.
TapTasty Author