Cum să Atragi Noi Clienți FĂRĂ Marketing?

Oare se pot atrage noi clienți fără marketing? Există ceva cale de mijloc? Categoric nu! Oricât de mult ți-ai dori, nu poți evita marketingul. 

 • Ai o reclamă cu restaurantul? Marketing.
 • Ai un afiș pe ușă cu orele de funcționare? Marketing.
 • Restaurantul tău are un website? Marketing.
 • Pui la dispoziție un număr de telefon pentru clienți? Marketing.
 • Restaurantul tău are un design atractiv? Marketing.
 • Le mulțumești clienților și le zâmbești? Marketing.
 • Trimiți o confirmare a comenzii? Marketing.
 • Prezinți meniul? Marketing.
 • Ai un sistem de vânzări? Marketing.
 • Ai o pagină Despre noi sau ceva similar? Marketing.
 • Oferi servicii de livrare? Marketing.

Dacă nu faci marketing, vei da faliment. Marketingul înseamnă mult mai mult decât reclame pe Facebook. Până la urmă, toate afacerile fac marketing într-o formă sau alta, fie că își dau seama sau nu. Doar oamenii cu un hobby nu fac marketing. Dar în acest caz este cu totul o altă poveste. 

Cu toate acestea, există câteva strategii pe care le poți folosi pentru a-ți crește baza de clienți fără a te baza pe tacticile tradiționale de marketing. 

Să aruncăm o privire la câteva idei:

1. Îmbunătățește serviciile pentru clienți

Serviciile pentru clienți sunt o parte integrantă a oricărui restaurant. Nu contează cât de bine e gătită mâncarea sau cât de spectaculos e designul restaurantului tău, dacă serviciul nu satisface sau nu depășește așteptările clienților. 

Concentrează-te pe furnizarea de servicii excepționale clienților restaurantului tău. Acest lucru te va ajuta să îți păstrezi clienții actuali și, totodată, să aduci alți clienți prin recomandările celor loiali restaurantului tău.

2. Oferă programe de loialitate

Încurajează afacerile repetate prin oferirea de programe de loialitate, reduceri și oferte speciale pentru clienții fideli și nu numai. Acest lucru îi va stimula să continue să cumpere de la tine și să recomande restaurantul tău și altora.

De exemplu, cu TapTasty poți să-ți fidelizezi clienții prin oferirea unor puncte de fidelitate la fiecare comandă plasată. Astfel, clienții acumulează bani virutali care pot fi folosiți la comenzile următoare. 

De asemenea, TapTasty îți pune la dispoziție diverse instrumente de marketing prin care să-ți stimulezi vânzările. De exemplu, poți oferi clienților cupoane de reducere. Să zicem că există anumite preparare care se vând mai greu. Aceste preparate le poți asocia cu ceva care se vinde foarte bine și să oferi o reducere de 10-15% celor care le cumpără împreună.

3. Participă la evenimente de networking

Participă la evenimente de networking și la conferințe din industrie pentru a întâlni potențiali clienți și pentru a construi relații cu alte întreprinderi. Acest lucru te va ajuta să îți extinzi rețeaua și să îți crești vizibilitatea în industrie.

4. Fii activ pe social media

Folosește-te de platformele de social media pentru a comunica cu clienții existenți și pentru a atrage noi clienți. Postează conținut relevant și valoros, participă la discuții online și răspunde la comentarii și mesaje în timp util.

HINT: Topul primelor 3 rețele de socializare care au avut impact pentru industria food sunt Instagram, Facebook și Twitter. Majoritatea utilizatorilor preferă vizualul, așa că scutește-i de prea multe detalii. Creează postări cu imagini sugestive care să susțină mesajul pe care vrei să-l transmiți.

5. Concentrează-te pe recomandări

Încurajează-ți clienții existenți să-ți recomande restaurantul prietenilor și familiei. Celor care fac acest lucru le poți oferi diferite recompense: un cod de reducere cu livrare gratuită la următoarea comandă, o reducere de 10% la o categorie din meniu.

6. Construiește parteneriate

Colaborarea cu alte întreprinderi care pot veni în completarea produselor sau serviciilor oferite de tine. Acest lucru te poate ajuta să ajungi la clienți noi prin promovare încrucișată și recomandări.

Să presupunem că ai o cafenea plasată lângă o librărie. Poți face o colaborare cu librăria, astfel încât clienții care comandă de o anumită sumă de la cafenea să primească un cod de reducere la librărie și vice versa.

7. Fii prezent pe Google

Este esențial ca restaurantul tău să fie prezent pe Google. Google My Business pune la propriu informațiile despre restaurantul tău pe hartă. Altfel spus, dacă un client îți caută restaurantul pe Google, acesta poate vedea orarul de funcționare al restaurantului tău, meniul, poze și alte aspecte importante pe care clienții ar trebui să le cunoască.

8. Oferă resurse educaționale

Furnizează resurse educaționale, cum ar fi seminarii web, cărți electronice sau articole de blog care oferă informații valoroase pentru publicul tău țintă. Acest lucru poate contribui la imaginea ta ca expert în domeniul în care activezi și la atragerea de noi clienți care caută informații.

9. Participă la evenimente

Participă la evenimente din industrie pentru a-ți prezenta produsele sau serviciile și pentru a te întâlni cu potențiali clienți. Acest lucru contribuie la notorietatea restaurantului tău. 

De exemplu, dacă în orașul tău se organizează un Street Food Festival, de ce să nu participi? În modul acesta poți ajunge la un public mult mai larg și poți ținti noi clienți care să ia cunoștință de restaurantul tău.

10. Ascultă-ți clienții

Clienților le place să fie ascultați, cu atât mai mult când au o problemă sau o sugestie. Asigură-te că le oferi clienților posibilitatea de a-ți lăsa feedback simplu și rapid. Iar atunci când aceștia vor avea nemulțumire, să poți să o remediezi în timp util. 

11. Optimizează website-ul restaurantului tău

Asigurați-vă că site-ul web al restaurantului tău este ușor de utilizat, este mobile friendly și este optimizat pentru motoarele de căutare. Acest lucru te ajută să atragi noi clienți care caută produse sau servicii online.

Important: Oferă clienților posibilitatea de a comanda și rezerva online. TapTasty poate integra website-ului restaurantului tău un modul de comenzi online, prin care clienții să poată comanda simplu și rapid. 

Contactează-ne și află mai multe despre modulul de comenzi online.

12. Construiește o comunitate

Construiește o comunitate în jurul brandului tău prin implicarea clienților tăi pe rețelele de socializare, prin organizarea de evenimente sau prin crearea unui forum sau a unui grup de discuții. Acest lucru te ajută să-ți construiești un public fidel și să atragi noi clienți prin intermediul recomandărilor. 

Pe scurt

Concluzionând, nu poți obține noi clienți fără marketing. E important să furnizezi servicii excepționale pentru clienți, să oferi programe de fidelizare, să participi la evenimente, să valorifici rețelele de socializare.

Prin implementarea strategiilor de mai sus, vei putea atrage noi clienți și îți vei putea dezvolta afacerea fără să te bazezi pe tacticile tradiționale de marketing.

TapTasty oferă multiple variante de marketing și fidelizare a clienților. Cel mai eficient marketing este cel de pe telefonul clientului tău, întrucât în marketingul online, șansa de reușită este exponențial mai mare decât în metodele de marketing convenționale.

Contactează-ne cu încredere și află mai multe despre serviciul nostru.

TapTasty Author