Cum să-ți Întâmpini Clienții la Restaurant?

Este atât de important ca fiecare client să fie întâmpinat așa cum trebuie atunci când sosește în restaurantul tău. Până la urmă, modul în care sunt întâmpinați clienții reprezintă prima impresie despre cum va fi experiența lor culinară și știm cu toții cât de importantă este aceasta.

Restaurantul tău poartă o mare responsabilitate pe umeri. Din păcate, însă, de multe ori treaba nu iese cum trebuie și clienții sunt întâmpinați exact cum nu ar trebui sau, mai degrabă spus, nici nu sunt întâmpinați.

Dacă acest lucru se întâmplă în restaurantul tău, este timpul să schimbi situația. S-ar putea să nu îți dați seama, dar un salut greșit ar putea să năruie întreaga experiență a clienților.

De ce este importantă întâmpinarea clienților?

Una dintre cele mai mari provocări ale administrării unui restaurant este de a face ca acesta să iasă în evidență față de concurență. Să servești mâncare bună nu este suficient, trebuie să orchestrezi un întreg serviciu excelent pentru clienții tăi și să le oferi o experiență memorabilă.

O mulțime de restaurante petrec ore întregi pentru a-și instrui ospătarii să ofere servicii impecabile, însă uită că un serviciu bun pentru clienți începe de îndată ce clientul intră pe ușă și este întâmpinat de personal.

În afară de prezența online și de locația fizică propriu-zisă, întâmpinarea este aspectul care formează prima impresie pe care o are clientul despre restaurant.

Un bun salut îi ajută, de asemenea, pe clienți să se simtă mai bineveniți și mai în largul lor în restaurantul tău. Un politicos „Bună ziua! Sper că sunteți bine.” în loc de obișnuitul „Câți sunteți?” poate face diferența, mai ales dacă clientul vine pentru prima dată la restaurantul tău. 

Tehnologia poate simplifica experiența de întâmpinare a clienților prin informațiile pe care ți le poate pune la dispoziție. Având la dispoziție datele clienților, te poți folosi de ele pentru a face recomandări, de exemplu.

5 Sfaturi pentru întâmpinarea clienților

Am adunat câteva sfaturi care să ajute personalul restaurantului tău să întâmpine clienții în cel mai bun mod posibil. Să începem!

1. Arta de a zâmbi

Deși poate că angajații s-au săturat să audă aceeași afirmație repetată din nou și din nou, este adevărat: prima impresie contează, mai ales pentru clienții nou-veniți la restaurant.

Totodată, limbajul corpului dă tonul întregii interacțiuni, așa că instruiește-ți personalul în arta de a zâmbi. Reamintește-le că pentru a crea o primă impresie excelentă trebuie să zâmbească, dar sincer! Un zâmbet autentic transmite clienților ceea ce trebuie.

2. Respectul este esențial

De îndată ce clienții intră pe ușa restaurantului, personalul trebuie să-i întâmpine cu un zâmbet prietenos. Este important ca angajații să fie respectuoși atunci când salută clienții și să utilizeze formulele de politețe.

Într-un studiu s-a constatat că, atunci când un client se simte nerespectat, sunt șanse minime ca acesta să mai ofere o a doua șansă. Rezultatele unui sondaj efectuat în rândul a 1000 de consumatori au arătat că 75% dintre clienți au declarat că dacă nu sunt respectați, vor evita să mai aibă de-a face cu unitatea respectivă.

În industria restaurantelor, este nevoie doar de câteva secunde pentru a-i face pe clienții care vin să se simtă respectați. Conferindu-le acest sentiment, clienții vor alege să revină în restaurantul tău pentru că se simt tratați corespunzător.

3. Să se acționeze rapid, dar politicos

Într-un restaurant fast-casual, de exemplu, unde clientul comandă de la tejghea, preluarea comenzii ar trebui să fie considerată o prelungire a întâmpinării. Clientul este încă în picioare, nu este așezat confortabil.

Prin urmare, acesta poate fi întrebat politicos dacă dorește să încerce un anumit produs nou din meniu. O exprimare veselă face ca această sugestie rapidă să nu pară insistentă pentru client. Evident, chipul ospătarului/angajatului trebuie să rămână mereu senin.

Poți îmbunătăți experiența clientului prin implementarea unor chioșcuri cu autocomandă. Acestea contribuie la creșterea numărului de comenzi și vânzări, la eficiența comenzilor, îmbunătățirea preciziei acestora și reducerea timpului de așteptare.

Vrei să implementezi în restaurantul tău chioșcuri cu autocomandă? Contactează-ne!

4. Importanța atenției

Oferirea unui serviciu de calitate constă în a lua aminte la detalii. În cazul în care clienții rostesc când comandă doar numele preparatului, ospătarul trebuie să se asigure că adresează orice întrebare pertinentă care contribuie la preluarea corectă a comenzii.

Fie că sunt întrebați despre ce garnituri ar dori pe lângă steak-ul de vită sau cum să fie preparată, aceste întrebări demonstrează că restaurantului îi pasă de experiența pe care o oferă.

Nu în ultimul rând, contactul vizual este esențial. Acesta reflectă profesionalism.

5. Prezentarea meniului

Atunci când un nou client își găsește locul, personalul a pregătit deja masa. Tacâmurile, condimentele și șervețelele trebuie să fie așezate la sosire.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, în serile aglomerate personalul nu apucă întotdeauna să se ocupe de detaliile cheie și pot întârzia în oferirea meniurilor clienților. Iar dacă clienții detestă ceva e să aștepte.

Însă, prin intermediul ospătarului digital, clienții restaurantului pot comanda imediat. Utilizarea meniului digital ajută la îmbunătățirea experienței clienților.

În plus, folosindu-se de funcționalitățile pe care le oferă ospătarul digital, clienții pot face precomandă de băuturi, deserturi în timp ce așteaptă. Aceasta:

  • reduce povara asupra personalului;
  • stimulează vânzările globale;
  • consolidează loialitatea clienților.

Ce modalitate mai bună de a întâmpina clienții unui restaurant într-un mod pozitiv decât prin punerea la dispoziție a celor mai noi tehnologii?

Pe scurt

După cum se spune adesea, prima impresie e și ultima. De aceea, este esențial să te asiguri că restaurantul tău oferă servicii de înaltă calitate pentru clienți.

Într-adevăr, întâmpinarea călduroasă și atenția deosebită poate fi unul dintre lucrurile care diferențiază restaurantul tău față de ceilalți concurenți, contribuind în cele din urmă la fidelizarea clienților.

Numai că un aspect la fel de important sunt și soluțiile tehnologice care facilitează fluxul de lucru. Cu TapTasty îți poți optimiza afacerea rapid.

TapTasty Author