Ce Faci Dacă Nu Ai Ales Locația Restaurantului Bine?

Care este cea mai bună locație pentru restaurantul tău? În jurul acestui subiect pivotează o grămadă de sugestii. Bineînțeles, zonele centrale sunt vânate întotdeauna, mai ales datorită faptului că locația restaurantului joacă un rol crucial în succesul sau eșecul afacerii. Am îndrăzni să spunem că vânzările unui restaurant în centrul orașului nu se pot compara cu cele ale unui restaurant care se află într-o zonă uitată de lume. Așadar, ținând cont de premisa de mai sus, zonele necentrale sunt categoric de evitat. Și totuși ce faci dacă nu ai ales locația restaurantului bine?

În acest blog vei descoperi răspunsul la întrebarea de mai sus și modalități practice de a-ți crește vânzările în ciuda unei locații nepotrivite.

După ce îți dai seama că locația restaurantului este nepotrivită?

Deși este de dorit ca triada – locație, mâncare, serviciu – să se îmbine perfect, deseori acest lucru nu se întâmplă. Pentru a ști ce măsuri trebuie luate, deoarece nu e totuna ca locația să fie problema sau mâncarea, de exemplu, este important să subliniem la ce se rezumă o locație nepotrivită. 

 1. Vizibilitate scăzută. Dacă restaurantul tău se află în spatele unui clădiri sau a unei hypermarket, de exemplu, acest lucru poate îngreuna găsirea restaurantului, făcând din locul respectiv o locație cu totul nepotrivită. 
 2. Accesibilitate slabă. Lipsa locului de parcare sau lipsa unui lift dacă restaurantul este situat la un anumit etaj poate fi o reală problemă.
 3. Zonă izolată. Zonele cu trafic pietonal redus, cum ar fi zonele rezidențiale, sunt locații nepotrivite pentru un restaurant.  
 4. Public targetat incorect. Chiar dacă ai ales o zonă care îndeplinește criteriile unei locații bune și nu ai targetat corect publicul, atunci restaurantul poate fi sortit eșecului. De exemplu, dacă un restaurant de lux, tip fine dining, este situat într-o zonă axată pe studenți, acesta va înregistra cel mai probabil pierderi uriașe și se va închide în cele din urmă. 

Ce faci dacă nu ai ales locația restaurantului bine?

Pentru orice problemă există soluție. Dacă restaurantul tău nu are cea mai bună locație, există câteva metode prin care îți poți crește vânzările. Până la urmă, cel mai important lucru este ca vânzările să meargă ca pe roate.

1. Explorează opțiunile de livrare la domiciliu

Ei bine, chiar dacă locația restaurantului nu este tocmai cea mai bună, opțiunile de livrare la domiciliu sunt salvatoare. În plus, 70% dintre clienți preferă să comande mâncarea online, despre ce vorbim! 

Opțiunile de livrare la domiciliu trebuie să fie diverse. Cu un sistem de comenzi online TapTasty pentru restaurante poți să profiți la maximum și să oferi clienților tăi 4 metode de plasare comandă: livrare la domiciliu, mănâncă în locație, ridicare comandă, să ne întâlnim la jumătatea drumului. 
Fiecare metodă vine cu beneficiile ei, toate fiind extrem de practice, întrucât comenzile se pot plasa rapid prin intermediul unei aplicații mobile pentru restaurante. De asemenea, un studiu realizat recent a constatat că restaurantele care utilizează serviciul de comandă online și-au crescut vânzările cu o medie de 30%. De fapt, unul din cinci și-a dublat veniturile prin opțiunile de livrare la domiciliu.

2. Opțiunea „Să ne întâlnim la jumătatea drumului”

Opțiunea „Să ne întâlnim la jumătatea drumului” permite clientului și livratorului să se întâlnească la jumătatea distanței dintre local și client, pentru preluarea comenzii. 

„Să ne întâlnim la jumătatea drumului” este o metodă de livrare flexibilă și 99% dintre consumatori o preferă, iar dacă locația restaurantului tău nu este accesibilă sau vizibilă, cu atât mai mult! 

De exemplu, dacă restaurantul tău are parcare, atunci ai posibilitatea să livrezi direct acolo. Clientul trebuie doar să-și introducă numărul mașinii, să plaseze o comandă, să aleagă punctul de întâlnire, iar comanda sa va fi adusă direct la mașină. De asemenea, denumirea opțiunii poate fi schimbată. Pizzeria Due Fratelli a numit-o Due Driver. 

Cu „Să ne întâlnim la jumătatea drumului” poți opta pentru mai multe puncte de întâlnire, iar taxele de livrare pot fi mai mici. În felul acesta, îți poți crește vânzările, profitând de traseele clienților tăi. Altfel spus, în timp ce clientul se îndreaptă spre casă, se poate opri într-un punct de întâlnire pentru a-și ridica comanda.

3. Stabilește o strategie de marketing

Nimeni nu poate nega avantajele marketingului. Dacă strategia ta de marketing este bine pusă la punct, atunci clienții vor începe să afle despre restaurantul tău și vor începe să opteze pentru el, indiferent de cât de proastă e locația restaurantului. 

 • Marketingul pe o zonă bine stabilită face minuni. Împărțirea de pliante pe o rază de 1-2 km contribuie decisiv la notorietatea brandului. Este important ca pliantele să conțină imagini cu locația ta pentru ca oamenii să o vizualizeze și să știe unde te pot găsi.  
 • Utilizează indicatoare. Dacă locația nu este vizibilă, atunci indicatoarele și panourile publicitare sunt o alternativă bună prin care îi poți direcționa pe clienți spre tine. 
 • Oferă reduceri și creează campanii. Reducerile și campaniile sunt o modalitate grozavă prin care îți pot atrage clienți. Prin aplicația mobilă personalizată TapTasty ai acces la o suită întreagă de instrumente de marketing, inclusiv la programe de fidelizare. 
 • Prezență în online. Este cât se poate de important să fii activ pe rețele de socializare. Dacă vrei să afli mai multe despre strategii de marketing digital pentru restaurante, click aici 

De ce să ții cont când deschizi locația restaurantului?

 1. Publicul țintă. Atunci când alegi locația pentru restaurant trebuie să ții cont neapărat de publicul țintă. Trebuie să-ți pui întrebarea – oare pot ajunge la clientul meu ideal în spațiul pe care l-am ales? De exemplu, un restaurant fast-food ar fi bine să fie poziționat într-o zonă în care sunt mulți studenți și elevi. Într-un cartier rezidențial o pizzerie ar merge bine.
 2. Ia în considerare traficul pietonal și auto. Pentru a atrage cât mai mulți clienți, este important ca locația restaurantului să fie într-o zonă cu trafic intens. 
 3. Verifică legea privind obținerea certificatului de urbanism. Degeaba vrei să-ți deschizi un restaurant dacă nu poți obține certificatul de urbanism. Trebuie să te informezi bine despre detaliile referitoare la regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente
 4. Vizibilitatea. Un aspect esențial este vizibilitatea. Clienții potențiali ar trebui să poată observa ușor locația restaurantului.
 5. Accesibilitatea. Este deosebit de important ca clienții să poată ajunge ușor la restaurantul tău, inclusiv pe jos. Totodată, dacă restaurantul tău este plasat într-o zonă în care se poate ajunge doar cu mașina, asigură-te că există loc de parcare. 
 6. Afacerile complementare. Deși concurența directă este de evitat, unele locuri din apropiere te pot ajuta, aducându-ți clienți. De exemplu, un smoothie bar lână o sală de sport nu e o idee tocmai rea. Cei care merg la sală pot să-și cumpere înainte sau după o băutură. O cafenea lângă o bibliotecă universitară este din nou o idee bună, mai ales că majoritatea studenților sunt consumatori de cafea.
 7. Studiază cifra de afaceri a zonei respective. Mai toată lumea cunoaște acea zonă din orașul lor în care noi afaceri apar ca ciupercile după ploaie, deși multe dintre ele se închid la scurt timp. Deși locațiile par să fie geniale, există un motiv pentru care atât de multe afaceri eșuează. Dacă te gândești să deschizi un restaurant într-o zonă cu care nu ești familiarizat, fă-ți timp pentru niște cercetări și analize în detaliu. Monitorizează zona pentru o perioadă de câteva luni pentru a-ți putea da seama de cifra de afaceri. Totodată, întreabă localnicii sau alți proprietari de afaceri despre zonă înainte de a te angrena într-o acțiune de deschidere a unui restaurant.

Pe scurt

Sperăm ca metodele de mai sus să te ajute să faci față concurenței, în ciuda faptului că nu ai ales cea mai bună locație pentru restaurantul tău. Este important să profiți de comenzile plasate online prin aplicația mobilă și să le încurajezi. Dacă serviciile sunt calitative, iar preparatele delicioase, clienții vor veni la tine și dacă ești la capătul orașului. 
Nu proasta locație decide dacă restaurantul tău se închide, ci serviciile și modul în care te raportezi la clienți. Exploatează la maxim serviciile de livrare și nu uita că în cazul în care localul tău nu are propria flotă de mașini, serviciul TapTasty permite integrarea cu servicii de livrare la domiciliu. Mult succes!

TapTasty Author