Tendințe Culinare pentru Anul 2023

Ce tendințe culinare ia cu asalt industria alimentară în 2023? Oare sunt din nou bazate pe inovație? Mai mult ca sigur! Meniurile de băuturi se diversifică, iar anumite ingrediente sunt bazate pe nanotehnologie.

În 2022, fosta directoare a companiei Amazon, Anna Fabrega, menționa că „restricțiile generează inovație”, fapt pentru care industria alimentară a abordat un spirit pragmatic, modelat de nevoile oamenilor care lucrează de acasă și de generația Z, mult mai perspicace din punct de vedere culinar. 2022 s-a axat pe preparate pregătite în mod corespunzător, fără a aduce daune mediului înconjurător.

Așadar, să aruncăm o privire la tendințele culinare din anul 2023.

1. Bucătăria vest-africană

Anul acesta trebuie să fim pregătiți să încercăm bunătățile bucătăriei vest-africane, incredibilă de altfel, cu arome interesante și tehnici de gătit unice.

Conform datelor Google Trends, căutările pentru rețete din Africa de Vest au crescut semnificativ în ultimele 12 luni, inclusiv pentru mâncăruri nigeriene (+250%) și preparate precum egusi (+120%), fufu (+120%) și orez jollof (+70%).

Dacă mulți au început să-și manifeste interesul față de această bucătărie, cum să nu o facă și restaurantele?

2. Cerere crescută pentru plante

Tofu este acum mai popular ca niciodată! Alimentele pe bază de plante nu mai sunt văzute doar ca o „alternativă”, ci ca ingrediente de sine stătătoare.

Contrar așteptărilor, chiar dacă cererea pentru bucătăria pe bază de plante crește de la zi la zi, restaurantele nu mai simt nevoia să se încadreze în categoria vegetariană. De exemplu, restaurantul Bubala din Londra oferă preparate care nu conțin gram de carne. Și cu toate acestea, restaurantul este privit pur și simplu ca un unul extrem de delicios, atrăgând clienți de toate înclinațiile culinare.

Ce-i sigur, tot mai multe restaurante pun legumele în prim-plan în meniul lor. De exemplu, compania Impossible Foods și Beyond Meat dezvoltă înlocuitori pe bază de plante pentru produsele din carne. Scopul declarat al companiilor este de a oferi oamenilor gustul și beneficiile nutriționale ale cărnii, fără impactul negativ asupra sănătății și asupra mediului asociat cu produsele animale.

Așadar, multe dintre lanțurile de fast-food au început să-și însușească aceste preparate vegane. De asemenea, anumite lanțuri de pizzerii încearcă pepperoni exclusiv pe bază de plante.

Până la urmă, fiecare restaurant ar trebui să ofere clienților opțiuni pe bază de plante, deoarece mulți preferă să se ferească de grăsimile saturate și sodiu, mai ales pentru sănătatea inimii.

3. Ghici ciupercă ce-i

Ingredientele sustenabile sunt o tendință în industria alimentară, întrucât tot mai multe restaurante caută să se aprovizioneze la nivel local, iar ciupercile sunt luate de cele mai multe ori în considerare.

Shiitake, portobello și crimini sunt vechile sortimente de ciuperci favorite, însă anul acesta aduce în lumina reflectoarelor ciupercile de specialitate. De exemplu, în aperitive au început să se folosească tot mai mult ciupercile de stridii.

Și ciupercile Trumpet au început să fie folosite tot mai des în meniurile restaurantelor, înlocuind ciupercile Crimini.

Fără doar sau poate, ciupercile rămân în trend.

4. Fructe Yuzu și miere picantă

În ceea ce privește toppingurile, condimentele și produsele tartinabile, Yuzu și mierea picantă sunt în vogă în 2023. Yuzu este descris de unii ca fiind un fel de lămâie japoneză. Popularitatea sa a crescut datorită interesului bucătarilor de înaltă clasă și barurilor de cocktailuri, care și-au dorit să se folosească de aroma acestui fruct.

În schimb, mierea picantă și-a câștigat teren ca topping sau tartinabil, devenind un fel de condiment de bază clandestin folosit de multe pizzerii.

5. Curry

Curry nu este un condiment nou apărut pe piață, evident, dar încep să apară tot mai multe produse pe bază de curry. Nu există un singur curry așa cum nu există un singur soi de înghețată – aromele și opțiunile sunt practic nesfârșite.

Totuși, sortimentele de curry indian care primesc mai multă atenție în 2023 includ puiul sau legumele tikka masala. Acesta este un preparat ușor, aproape dulce, care prezintă un sos de roșii cu smântână, pui și un amestec de condimente.

Totodată, tarka dal și mâncărurile conexe sunt în trend. Se prepară cu năut, un amestec de condimente infuzate în ulei, legume și ardei iute roșu uscat. Acestea sunt doar câteva dintre ingrediente.

Prin urmare, curry-ul s-a așezat pe lista tendințelor 2023 și majoritatea adoră diversitatea acestuia, reușind să experimenteze gusturi inedite.

Pe scurt

Am enumerat doar câteva dintre tendințele culinare ale anului 2023. Inovarea în sectorul alimentar și al băuturilor continuă într-un ritm alert, iar cei cărora le place să încerce noutățile, pot avea parte de adevărate experiențe culinare.

Vrei să valorifici și tu noile tendințe în restaurantul tău, numai că nu știi cum să faci cu meniul deoarece trebuie actualizat? Intră în posesia unui meniu digital TapTasty complet gratuit!

TapTasty Author