Rezervări Online Restaurant: cum să le crești?

Clienții nu mai doresc să fie nevoiți să sune la o anumită oră pentru a face o rezervare la restaurant. Cu atât mai mult să aștepte până când cineva este disponibil pentru a prelua apelul. În consecință, pentru a ușura munca clienților tăi cât mai mult, vorba vine, oferirea posibilității de rezervare online este tot ce trebuie. Restaurantul tău poate accepta rezervări online 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar clienții tăi nu trebuie să mai aștepte pentru a face o rezervare sau, mai rău, să se îndrepte spre un alt restaurant. 

În acest blog vei descoperi câteva modalități prin care poți să-ți crești numărul de rezervări online la restaurantul tău.

De ce au nevoie restaurantele de un sistem de rezervări online?

Poate te gândești că este suficient să ai un carnețel pe care să-ți notezi rezervările. Numai că dacă aruncăm o privire la cei aproximativ 2,14 miliarde de oameni din întreaga lumea care fac cumpărături și rezervări online la restaurant, atunci înseamnă că un sistem de rezervări online este destul de esențial în dezvoltarea unei afaceri.

Sistemele de rezervări pentru restaurante permit clienților să rezerve mese de la distanță, astfel încât managerul restaurantului să poată programa resursele din timp în funcție de numărul rezervărilor. 

Clienții caută, de asemenea, o experiență culinară mai convenabilă. Un sistem de rezervări online le oferă exact acest lucru fără a mai fi nevoie de a da nenumărate telefoane. În schimb, prin câteva clickuri pot să-și rezerve locul în restaurant.

Cu un sistem potrivit, rezervările online la restaurant:

  • Facilitează munca de la recepție.
  • Cresc rata rulajului la mese.
  • Sporesc numărul clienților.
  • Adună date valoroase despre clienți (noi și cei care revin).
  • Îți permite să gestionezi eficient listele de așteptare.
  • Te ajută să estimezi corect personalul de care ai nevoie.
  • Te ajută să gestionezi și să planifci inventarul.

10 modalități de a obține mai multe rezervări în restaurantul tău

Secretul pentru a obține mai multe rezervări online este de a le facilita clienților rezervarea efectivă a unei mese. Cu cât sunt mai mulți pași implicați într-o rezervare online, cu atât este mai puțin probabil ca cineva să finalizeze procesul.

Sfat util

rezervări online

Chiar dacă ai deja experiență cu sistemele de rezervare la restaurant, există multe modalități de optimizare a modului în care utilizezi aceste sisteme. Gestionarea raportului dintre rezervări și intrări fără programare poate fi o provocare, mai ales în perioadele de vârf. Având în vedere că rata medie de neprezentare pentru un restaurant este de aproximativ 20%, restaurantele riscă să piardă venituri din cauza meselor goale.

Pentru a putea gestiona eficient raportul dintre intrările fără programare și rezervări, ia în considerare o perioadă de așteptare de n minute pentru mesele rezervate. Asigură-te că transmiți în mod clar această politică clienților atunci când aceștia își fac o rezervare online, pentru a evita orice formă de confuzie. În mod obișnuit, restaurantele oferă o perioadă de grație de 15 minute.

1. Setează orele de funcționare pentru rezervările online

Să fii nevoit să anulezi o rezervare nu este tocmai ce-ți dorești. Pentru a evita o astfel de situație, asigură-te că orele de funcționare ale restaurantului sunt actualizate și evidențiate corespunzător. 

Prin utilizarea unui instrument precum aplicația mobilă TapTasty pentru restaurante poți edita orarul rezervărilor în timp real, fără niciun efort! În plus, poți adăuga informațiile dorite.

Presupunem că restaurantul tău are posibilitatea de a lua masa atât în interior, cât și exterior, pe terasă. În momentul în care clientul dorește să-și facă o rezervare, intră în aplicația mobilă și selectează metoda „Rezervă o masă”. Alege locația, stabilește data și ora rezervării, numărul de persoane, își introduce datele de contact și alege dacă vrea să ia masa în interior sau pe terasă. La final face click pe „Rezervă” și imediat restaurantul primește notificarea cum că s-a rezervat o masă.

2. Optimizarea politcii de rezervări online

Este de înțeles că multe restaurante percep o taxă pe rezervare pentru a atenua costul financiar al unei neprezentări la restaurant. Cu toate acestea, clienții pot considera această opțiune nu tocmai atractivă.

Viteza și fiabilitatea unei aplicații mobile pentru restaurante le permite clienților să rezerve rapid o masă la restaurant în mai puțin de câteva minute. Însă, ultimul lucru pe care clienții îl doresc este să se izbească de o cerere supriză în care trebuie să-și completeze detaliile cardului pentru a plăti o taxă de rezervare în avans. 

Deși acest lucru este o necesitate pentru unele localuri, în special pentru cele care suferă de neprezentări frecvente, restaurantele ar trebui să-și explice clar politicile înainte ca un client să se angajeze să facă o rezervare la o masă.

3. Evită rezervarea tuturor meselor

Este indicat să stabilești o limită pentru rezervările online. Altfel s-ar prea putea să te trezești cu clienți fără rezervare la restaurant și să nu ai unde să îi așezi. În momentul în care un client este nevoit să plece din restaurantul tău pentru că nu are loc, s-ar prea putea să nu se mai întoarcă niciodată. 

De aceea, evită rezervarea tuturor meselor și încearcă pe cât mai mult să sporești rulajul la mese. Acest lucru poți să-l faci prin funcționalitatea comanda la masă prin care un client scanează un cod QR la masă, fiind direcționat spre un meniu digital și interactiv unde poate plasa o comandă mâncare și plăti în avans. Aceste tehnologii te ajută să faci față numărului mare de clienți, optimizând întregul proces de lucru. 

4. Oferte speciale pentru rezervări online

Fie că este vorba de un happy hour la mijlocul săptămânii sau de o campanie cu reduceri la toate deserturile, ofertele speciale sunt o modalitate excelentă de a crește rezervările la restaurant în perioadele mai liniștite. 

Prin aplicația mobilă TapTasty poți trimite notificări push sau un email pentru a-ți anunța clienții de ofertele limitate valabile fie în app sau restaurant, fie în ambele. Totodată, ofertele încurajează clienții să consume mai mult decât în mod obișnuit. De exemplu, un studiu efectuat de Nielson a demonstrat că orele de la happy hours sunt cele mai aglomerate momente ale zilei pentru restaurante. 

Așadar, încurajează-ți clienții să rezerve o masă când începe perioada de happy hours și astfel îți poți crește vânzările considerabil. 

5. Marketingul sporește numărul de rezervări online

Dacă îți propui să oferi promoții sau cupoane de reducere în perioadele în care vânzările nu sunt tocmai în toi, asigură-te că fiecare client pe care-l ai în baza de date și nu numai este informat. De la postări pe rețelele de socializare până la buletine informative lunare, ținerea clienților la curent cu cele mai recente oferte, evenimente și campanii este o modalitate excelentă de a le reaminti de restaurantul tău și, prin urmare, de- a-ți crește numărul de clienți. 

Cu TapTasty, dacă un client rezervă o masă, vei primi automat detaliile sale pe care le vei putea folosi ulterior în campaniile de marketing, ceea ce te va ajuta să-ți mărești baza de date și prin urmare să ajungi la un public mai larg.

Personalizează experiența clienților care fac rezervări online

Iată câteva exemple despre cum poți personaliza experiența clienților atunci când ai acces la datele prin rapoartele și statisticile puse la dispoziție de TapTasty, privind cheltuielile și istoricul comenzilor. 

  • Surprinde-i și încântă-i cu un pahar de vin sau un cocktail. 
  • Anunță personalul cu privire la oaspeții VIP care cheltuiesc mult, astfel încât aceștia să fie pregătiți.
  • Recomandă clienților preparate din meniu pe baza comenzilor anterioare, a aniversărilor, zilelor de naștere sau a altor date importante.
  • Include desertul preferat al unui client într-o comandă la pachet cu un bilet de mulțumire pentru loialitatea acestuia.

Pe lângă serviciile personalizate, accesul la datele clienților îți permite să-ți direcționezi eforturile de marketing și să demonstrezi în mod eficient beneficiile rezervării directe:

  • Personalizează programele de fidelitate în funcție de comportamentului clienților. Pentru a stimula rezervările online, ia în considerare, de exemplu, oferirea de cupoane de reducere.
  • Trimite clienților buletine informative prin e-mail sau notificări push prin care să promovezi comenzile și rezervările online. De pildă, dacă un cuplu și-a sărbătorit aniversarea anul precedent la restaurantul tău, trimite-le un e-mail sau o notificare push prin care să-i feliciți cu ocazia aniversării lor și că le oferi cadou un cupon de reducere în valoare de 30%, de exemplu.
  • Trimite clienților promoții și oferte limitate prin email și notificări push. Dacă un client comandă frecvent vinuri, trimite-i o notificare pentru a-l anunța că noul meniu de vinuri va fi lansat săptămâna viitoare și sugerează-i să-și facă o rezervare acum pentru degustare. Totodată, poți să-i specifici că poate veni însoțit. În felul acesta, îți crești notorietatea brandului.  
rezervări online

Pe scurt

Deși clienții care vin fără rezervare la restaurant continuă să reprezinte o mare parte din clienții unui restaurant, rapoarte recente au arătat că peste 50% dintre aceștia preferă să își rezerve mesele în avans. Ținând cont că numărul celor care iau masa în restaurant crește pe zi ce trece, majoritatea își doresc să se asigure că locul le este rezervat, pentru a nu fi cumva nevoiți să aștepte până când o masă se eliberează sau, mai rău, să fie nevoiți să plece în altă parte. 

De asemenea, cei care iau masa la restaurant consideră că posibilitatea unei rezervări online este imperios necesară. Prin serviciul TapTasty poți oferi clienților confortul pe care și-l doresc. Fii actualizat cu noile tehnologii și bucură-te de vânzările garantate!

TapTasty Author