Cum să Faci Față Inflației ca Restaurant?

Încă de la sfârșitul anului trecut se știa că 2023 va fi un an dificil din punct de vedere economic. Inflația alimentară continuă să ducă la creșterea prețurilor ingredientelor și implicit a meniurilor. Și până la urmă, cum să faci față inflației ca restaurant?

Acesta este, fără îndoială, cel mai dificil mediu inflaționist din istorie pentru restaurante.

Jason Himber, președintele grupului de restaurante MINA,

Deși nu există o soluție pentru inflația alimentară, impactul negativ poate fi atenuat și marjele pot fi protejate. Proprietarii de restaurante au la dispoziție câteva mijloace de a trece peste acest val de inflație fără a sacrifica rentabilitatea afacerii. 

În acest articol vei afla mai multe despre inflația alimentară actuală și impactul acesteia asupra restaurantelor până în prezent. Totodată, vom arunca o privire la câteva metode prin care poți depăși impactul negativ al inflației.

Observații cheie asupra inflației

  • Rata anuală a inflației în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%, potrivit INS. 
  • Mărfurile alimentare sunt mai scumpe în ianuarie 2023 cu 22,47% față de anul trecut, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%. 
  • Prețurile de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 au crescut cu 0,3%
  • Prețul gazelor s-a majorat cu 46%, iar combustibilul cu 23%.

Ce este inflația alimentară?

Mai întâi de toate, inflația este o măsură economică a creșterii prețului unui set de bunuri și servicii pe o anumită perioadă de timp. 

Inflația alimentară se limitează pur și simplu la creșterile de preț pentru bunurile și serviciile legate de alimente.

Metode de a depăși consecințele inflației

În calitate de proprietar de restaurant, cu siguranță observi impactul negativ al inflației alimentare asupra profiturilor. 

Deși majorarea prețurilor meniului ar putea fi inevitabilă, nu este o tactică de care ar trebui să depinzi, deoarece ar putea îndepărta clienții. 

Iată o serie de metode pentru a reduce costurile și a crește profitul fără a te juca cu calitatea mâncării și a serviciilor tale.

1. Înlocuiește anumite ingrediente

Aproape 75% dintre proprietarii și managerii de restaurante raportează costurile alimentelor ca fiind una dintre cele mai mari provocări.

Ei bine, există un ingredient pe care îl folosești foarte mult și care îți afectează serios profitul? Poate că unul dintre cele mai bine vândute preparate este foarte bun pentru a aduce venituri, dar include un ingredient costisitor care are un impact asupra profitului restaurantului tău.

Explorează modalitățile prin care poți schimba acel ingredient cu unul mai puțin costisitor și calculează cât de mult vei economisi. Apoi gândește-te cum poți face schimbul într-un mod creativ care să mențină cererea pentru acel fel de mâncare. De exemplu, dacă servești o salată cu migdale, acestea ar putea fi înlocuite cu năut uscat. 

2. Evită risipa alimentară

Costurile alimentare reprezintă aproximativ 35% din costurile totale la majoritatea restaurantelor. Dacă nu monitorizezi inventarul, o mare parte din bugetul tău este în pericol. Nu te rezuma doar la a-ți face inventarul, ci încearcă să înțelegi unde pierzi bani din cauza risipei sau a porționării excesive.

Există o mulțime de aplicații care te pot ajuta în gestionarea inventarului, eliminând nevoia de numărare manuală. De asemenea, risipa de alimente nu se întâmplă doar în bucătăria restaurantului. Dacă observi că clienții tăi nu-și termină din farfurie, redu dimensiunea porțiilor.

3. Oferă posibilitatea clienților de a comanda online

Doar pentru că salariile au crescut nu înseamnă că ar trebui să renunți la jumătate din personalul de servire, dar oferirea de mâncare la pachet este o modalitate excelentă de a vinde mai mult fără a fi nevoit să crești costurile cu forța de muncă.

Odată cu apariția aplicațiilor mobile personalizate pentru restaurante și a modulelor de comenzi online, comanda online este una dintre cele mai populare modalități prin care oamenii interacționează cu restaurantele. Oferirea de comenzi online îți poate extinde baza de clienți cu investiții relativ mici.

Mai mult decât atât, utilizând un sistem complet de restaurante, poți să îți automatizezi fluxul de lucru, să reduci costurile și să-ți fidelizezi clienții.

4. Reconsideră software-ul utilizat

Multe dintre sistemele de gestionare a restaurantelor și sistemele POS nu sunt ieftine, mai ales dacă se adaugă costurile suplimentare de licențiere și hardware asociate cu oferirea plăților la masă.

Poate că folosești deja un sistem POS care funcționează, dar, din când în când, merită să compari ceea ce ai cu ceea ce este disponibil acum pe piață, în special în ceea ce privește prețurile. Multe dintre cele mai noi sisteme POS bazate pe web percep taxe de licență mult mai mici decât sistemele instalate la nivel local și funcționează pe terminale inteligente și iPad-uri, astfel încât costurile hardware sunt adesea mai mici.

5. Analizează meniul

Pentru a face acest lucru în mod corespunzător, va trebui să analizezi bine meniul restaurantului tău și să știi profitul pe care îl obții din fiecare fel de mâncare (sau să faci o estimare). Segmentează-ți articolele în patru grupe și, dacă este nevoie, ajustează:

  1. Profitabilitate și popularitate ridicată – Clienții le adoră, iar tu faci bani de pe urma lor. Cum poți evidenția și promova mai bine aceste articole?
  1. Profitabilitate scăzută și popularitate ridicată – Clienții le adoră, dar nu prea ieși pe câștig de pe urma lor. Poți încerca să înlocuiești ingredientele costisitoare și să reduci dimensiunea porțiilor.
  1. Profitabilitate ridicată și popularitate scăzută – Încearcă să înțelegi de ce aceste produse nu sunt pe placul clienților. Este vorba de preț, de modul în care sunt poziționate în meniu? Poți schimba acest lucru, făcându-le o promoție săptămânală.
  1. Rentabilitate scăzută și popularitate scăzută – Dacă nu plac nimănui și nu îți aduc bani, scoate-le din meniu. Dacă totuși nu ești pregătit încă să renunți la ele, încearcă să crești cererea adăugându-le la un meniu sezonier cu durată limitată. Sau, cel puțin, fă un audit al meniului pentru a te asigura că nu stochezi prea multe ingrediente pentru un fel de mâncare pe care îl servești rar.

Pe scurt

Nu putem știi exact care vor fi consecințele inflației alimentare peste un an. Însă, modalitățile enumerate mai sus pot menține profitabilitatea restaurantului tău pe măsură ce costurile cresc. 

Pe lângă aceste sfaturi, este important să îți evaluezi în mod constant strategia și să te întrebi dacă restaurantul tău își menține relevanța pe piață, dacă clienții tăi se întorc și, mai presus de toate, dacă oferi o experiență culinară excelentă. 

Așadar, dacă îți joci bine cărțile, clienții nu pleacă nicăieri.

Optimizează-ți afacerea și fă față provocărilor cu sistemul TapTasty. Pentru mai multe informații, scrie-ne cu încredere!

TapTasty Author