Despre Automatizarea Marketingului în Restaurante

Clienții, în general, au ajuns să se aștepte la un grad de personalizare atunci când primesc mesaje de la restaurante, cafenele sau, de ce nu, brutării. S-au dus zilele marketingului impersonal. Acum totul se învârte în jurul conținutului personalizat, adaptat, care se adresează fiecărui consumator în parte, în funcție de ceea ce îi place. 90% dintre consumatori sunt mai predispuși să cumpere de la un brand care oferă experiențe personalizate, ceea ce arată clar că nu mai poate fi ignorat atunci când vine vorba de o strategie de marketing pentru restaurante.

Cu toate acestea, nu este o sarcină simplă. Pentru a oferi o experiență de marketing personalizată, afacerile trebuie să colecteze o mulțime de date despre consumatori și să dispună de tehnologia potrivită pentru a putea adapta experiențele în mod corespunzător. Pentru personalul unui restaurant ocupat, acest lucru înseamnă ore de muncă suplimentare pentru care nu au timp. Aici intervine automatizarea marketingului.

Ce este automatizarea marketingului?

Automatizarea marketingului este procesul de utilizare a software-ului pentru a automatiza colectarea de date și activitățile de marketing pentru a permite experiențe personalizate. Aceasta permite restaurantelor să automatizeze sarcinile repetitive și să maximizeze eficiența, standardizând în același timp procesele.

Cum funcționează automatizarea marketingului

Cât mai simplu spus, automatizarea marketingului în restaurante ușurează sarcina personalului și trimite mesajul potrivit persoanelor potrivite la momentul potrivit, fără a fi nevoie de nicio intervenție manuală. Sistemele de automatizare, cum ar fi TapTasty, permit restaurantelor să configureze reguli personalizate care instruiesc sistemul să colecteze automat datele clienților și să trimită mesaje pe baza comportamentului clienților. Automatizarea marketingului salvează timp, dar are ca rezultat și campanii cu un impact mai mare.

Să presupunem că dorești să trimiți un email clienților Premium care ți-au vizitat restaurantul de peste 10 ori. Fără automatizare, personalul tău ar trebui:

  1. Să caute și să eticheteze manual fiecare client existent cu mai mult de 10 vizite și cu eticheta Premium;
  2. Să țină evidența clienților care devin eligibili pentru a deveni Premium și să-i eticheteze zilnic;
  3. Să trimită manual e-mailul către clienții care devin Premium de fiecare dată.

Cu ajutorul automatizării, tot ce trebuie să faci este să configurezi o regulă simplă pentru a marca fiecare client care atinge pragul de 10 vizite ca Premium și să se trimite automat un e-mail personalizat în care sunt felicitați pentru că au ajuns la statutul de Premium, oferindu-le, totodată, o ofertă specială.

Cea mai bună modalitate de a păstra mai mulți clienți la un restaurant este de a oferi experiențe personalizate, iar singura modalitate de a oferi un marketing personalizat la scară largă este prin automatizare.

De ce este important marketingul personalizat pentru restaurante?

Așa cum am menționat mai devreme, clienții nu mai sunt mulțumiți cu marketingul general, ci se așteaptă la personalizare. Fără îndoială, personalizarea ajută la construirea unor relații mai bune cu clienții, ceea ce reprezintă cheia pentru o mai bună fidelizare a clienților. Până la urmă, clienții fideli sunt sarea unui restaurant. Doar o creștere de 5% a numărului de clienți obișnuiți poate crește veniturile restaurantului cu până la 95%. De asemenea, aceștia cheltuiesc cu până la 67% mai mulți bani decât un client nou. 

În plus, costul achiziționării de clienți noi este de 7-8 ori mai mare decât cel al păstrării unui client existent. Clienții fideli oferă un flux constant de venituri pentru restaurantul tău care ajută la îmbunătățirea semnificativă a profiturilor. 

Lipsa de personalizare a mesajelor de marketing va duce probabil direct în dosarul de spam al clientului și, în cele din urmă, la pierderea clientului. Conținutul personalizat și direcționat este ceea ce ajută restaurantele să își păstreze clienții obișnuiți, arătându-le că nu sunt doar un alt nume din baza ta de date. Un mesaj simplu, adaptat la alegerile și preferințele lor, îi ajută să se simtă importanți și le spune că știi cine sunt și ce le place, contribuind astfel la construirea unor relații solide cu clienții.

Avantajele automatizării marketingului pentru restaurante

1. Eficiență

Cu un sistem de automatizare care se ocupă de procesele repetitive, personalul tău își poate folosi timpul pentru alte activități importante legate de clienți și poate oferi o experiență mai bună clienților.

2. Standardizare

Automatizarea proceselor creează un sistem mai raționalizat și standardizat care va înregistra în mod constant datele și va declanșa mesaje pe baza aceluiași set de reguli de fiecare dată. Acest lucru nu numai că ajută la înregistrarea mai multor date despre clienți, dar reduce și erorile umane.

3. Personalizare

Ajutând la colectarea mai multor date, automatizarea permite restaurantelor să își identifice clienții fideli și să-i vizeze cu mesaje de marketing personalizate. De asemenea, le permite să ofere o experiență culinară mai personalizată pe baza preferințelor clienților, ceea ce duce la relații mai puternice cu aceștia și la clienți mai loiali.

4. Decizii bazate pe date concrete

Având la îndemână toate datele precise colectate prin automatizare, poți să analizezi în detaliu baza ta de clienți pentru a înțelege mai bine comportamentul acestora și pentru a lua decizii strategice în consecință.

Cum să automatizezi marketingul restaurantului tău?

1. Creează o primă impresie bună

Este important să ajungi cu un mesaj la cei care au luat masa pentru prima dată în restaurantul tău, mulțumindu-le pentru vizită și solicitându-le feedback-ul pentru a le arăta că îți pasă de ei.

De asemenea, pune-le la dispoziție mai multe metode de livrare pentru a-i încuraja să revină.

2. Construiește relații mai bune cu clienții

Trimite automat mesaje clienților tăi înainte de ocazii speciale (cum ar fi zilele de naștere sau aniversările) pentru a le ura și a-i încuraja să îți viziteze restaurantul cu această ocazie. Deseori există o concurență ridicată din partea altor restaurante pentru afacerile legate de zilele de naștere, așa că ia în considerare posibilitatea de a include o reducere pentru ocazii speciale în notificare push trimisă.

3. Trimite mesaje personalizate și țintite

Captează atenția clienților trimițând mesaje bazate pe comportamentul și preferințele lor anterioare.

De exemplu, în loc să trimiți un e-mail cu un răspuns generic fiecărui client care a lăsat o recenzie, poți trimite unele personalizate în funcție de ratingul recenziei lor folosind sistemul de automatizare TapTasty.

Află mai multe despre cum poți utiliza sistemul de automatizare TapTasty pentru a îmbunătăți eficiența restaurantului tău.

4. Păstrează-ți clienții

Segmentează-ți cu ușurință clienții în funcție de valoarea comenzilor lor și de numărul acestora. Acest lucru te va ajuta să identifici clienții care nu au mai comandat de mult și să îi remarketezi cu mesaje personalizate în timp util.

5. Adună feedbackul clienților

Află exact ce cred clienții despre restaurantul tău prin configurarea unui sistem automat de feedback al clienților. Clienții pot lăsa un feedback direct din aplicația mobilă a restaurantului tău sau din modulul comenzi online al website-ului restaurantului tău.

Pe scurt

Ești interesat să încerci sistemul de automatizare TapTasty pentru restaurantul tău? Începe gratuit!

În funcție de modul în care te decizi să te adresezi clienților și de nevoia identificată în restaurantul tău, poți să alegi una sau mai multe din funcționalitățile sistemului TapTasty. Îți stăm la dispoziție pentru ajutor.

Contactează-ne cu încredere!

TapTasty Author