Benefiicile Unui Restaurant Virtual Online

Bucătăria fantomă, cunoscută și ca restaurant virtual online sau restaurant-satelit, acaparează din ce în ce mai mult industria restaurantelor, deoarece permit o livrare facilă a mâncării. O bucătărie fantomă poate fi o afacere de succes de sine stătătoare sau un serviciu complementar eficient la un restaurant deja stabilit. 

Deși poate că într-o oarecare măsură ideea de restaurant virtual online pare ciudată, aceasta are o serie de avantaje în comparație cu un restaurant fizic prin faptul că nu necesită mult personal, un spațiu de gătit și de servire, echipamente foarte costisitoare, consumuri mari de energie, autorizații nenumărate și lista poate continua. 

În acest articol vom vorbi despre ce este un restaurant virtual online, care sunt beneficiile acestuia, dezavantajele, de ce sunt profitabile și cui se adresează tipul acesta de afacere. 

Să începem!

Ce este un restaurant virtual online?

Restaurantele virtuale online sau bucătăriile fantomă sunt afaceri alimentare care se bazează exclusiv pe livrare. Spre deosebire de un restaurant tradițional, o bucătărie fantomă nu are o sală de mese. Multe bucătării fantomă includ un spațiu de pregătire a alimentelor autorizat sau o bucătărie industrială și o zonă pentru ca lucrătorii serviciilor de livrare a alimentelor să ridice comenzile clienților. 

De obicei, bucătăriile fantomă utilizează un sistem de comenzi online, cum ar fi o aplicație mobilă pentru restaurante sau un modul de comenzi online. Bucătăriile fantomă au o varietate de alte denumiri în industria restaurantelor, inclusiv restaurante virtuale, bucătării în nori (cloud kitchens) sau bucătării întunecate (dark kitchens).

Beneficiile unui restaurant virtual online

Restaurantele virtuale online sunt încă un tip de afacere controversat. Totuși, deschiderea unei bucătării fantomă vine la pachet cu mai multe beneficii, printre care: 

 • costuri generale minime;
 • o lansare simplă;
 • riscuri mai mici;
 • o rază de livrare mai mare;
 • oportunitatea de a valorifica cererea de comenzi online.

1. Costuri generale minime

Un restaurant fantomă nu oferă un loc de luat masa, ceea ce înseamnă că nu există costuri generale asociate cu închirierea sau cumpărarea unui spațiu comercial pentru restaurant. Actualizările meniului nu vor necesita retipărire, pentru că meniul va fi unul similar cu meniul digital cu cod QR din anumite restaurante.

2. O lansare simplă

Deschiderea unui restaurant clasic poate fi o provocare, deoarece există o mulțime de etape pe care trebuie să le parcurgi. Acest lucru poate fi valabil atunci când se deschide un bar, o cafenea, o brutărie și o băcănie. Cu toate acestea, pentru o bucătărie fantomă, procesul de lansare este mult mai simplu, similar cu deschiderea unui food truck. 

Poți decide să închiriezi un spațiu de bucătărie și chiar să obții unul dotat cu toate echipamentele și tehnologia necesară pentru restaurant. Acestea sunt operațiuni la cheie care te vor ajuta să îți lansezi afacerea mai repede și la un preț mai accesibil.

3. Riscuri mai mici

Datorită costurilor generale minime și lipsei unui loc de servire, reduci riscurile standard care vin odată cu deschiderea unui restaurant. Cu toate acestea, la fel ca orice altă afacere din industria ospitalității, un restaurant fantomă poatea avea și câteva provocări. Dacă vrei să te asiguri că minimizezi aceste riscuri, poți lucra cu companii care oferă expertiză, operațiuni la cheie și personal.

4. O rază de livrare mai mare

Cu o bucătărie fantomă poți testa industria restaurantelor și să vezi care este pulsul acesteia, dacă se rentează sau nu, mai ales dacă intri în această industrie pentru prima dată.

Totodată, îți poți extinde baza de clienți prin deschiderea unei bucătării fantomă într-o altă locație. Acest lucru poate crește producția și raza de livrare, deoarece vei putea oferi servicii de livrare și către alte zone.

5. Oportunitatea de a valorifica cererea de comenzi online

De la pandemia COVID-19, numărul restaurantelor care oferă servicii de livrare a crescut. Cu un restaurant fantomă, îți poți vinde mâncarea prin propriile servicii de livrare. 

Cu TapTasty, poți opta fie pentru un modul de comenzi online care să fie integrat cu website-ul restaurantului tău sau pentru o aplicație mobilă personalizată. 

Oricare variantă o alegi, îți permite să-ți gestionezi cu ușurință comenzile și livrările. Mai mult, meniul îl poți actualiza oricând, poți dezactiva anumite preparate care sunt valabile doar pe timp de sezon, de exemplu. De asemenea, poți să-ți editezi oricând orarul de funcționare, să te joci cu campaniile și ofertele promoționale. Pe scurt, cu TapTasty ești fără limite. Clienții tăi pot plasa comenzi nelimitate, iar tu te poți bucura de creșterea profitabilității restaurantului. 

Prin deschiderea unei bucătării fantomă, poți profita de cererea crescută de servicii de livrare de mâncare. De asemenea, este o modalitate de a-ți extinde afacerea de restaurant existentă.

Dezavantajele unui restaurant virtual online

Există, de asemenea, câteva dezavantaje care vin odată cu deschiderea unei bucătării fantomă, ca în cazul oricărei afaceri.

Iată câteva dintre posibilele dezavantaje ale unei bucătării fantomă: 

 • Notorietatea. Comentariile clienților și recenziile online sunt cruciale pentru reputația restaurantului virtual, deoarece nu există posibilitatea de a avea contact direct cu clienții. 
 • Baza de clienți limitată. O bucătărie fantomă îți poate limita baza de clienți doar la clienții care doresc livrare sau iau la pachet. Limitele pot fi prezente și în ceea ce privește intervalul de livrare.
 • Taxe de livrare de la terți. Dacă folosești platforme de livrare terțe, cum ar fi Glovo sau Tazz, va trebui să plătești taxele aferente. Însă nu și cu TapTasty! TapTasty nu comisionează vânzările. Având costuri fixe, vei putea să te gândești doar la cum să-ți dezvolți afacerea în ritmul tău și după propriile tale reguli, fără a fi nevoit să mai împarți profitul cu alții.
 • Presiune de marketing crescută. Construirea brandului tău online este crucială, deoarece nu ai o locație fizică în care să atragi oamenii. De asemenea, poți lua în considerare încorporarea unui program de loialitate.

Este un restaurant virtual online profitabil?

Ca în orice afacere, există cei care reușesc și cei care eșuează. Dar faza bucătăriilor fantomă este abia la început. Au existat deja povești de succes incredibile cu restaurante care și-au scăzut costurile generale considerabil și au reușit să deschidă ulterior mai multe linii de bucătării fantomă.

Să nu ai clienți, indiferent de motiv, afectează un restaurant. Acum, în loc să sune la restaurant pentru a comanda cu livrare sau ridicare, oamenii folosesc aplicații mobile pentru restaurante. În acest caz, bucătăriile fantomă n-au nimic de pierdut, ci numai de câștigat. Dacă ai un concept bun, un preț accesibil și un personal de încredere, poți livra mâncare fără cheltuielile generale ale unei unități tradiționale cu personal complet.

Bucătăriile fantomă sunt inovatoare, interesante și moderne. Nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut industria restaurantelor în ultimele decenii.

Cui se adresează tipul acesta de afacere?

Modelul de afaceri al bucătăriei fantomă poate funcționa pentru aproape orice antreprenor, inclusiv:

 • Lanțuri de restaurante consacrate
 • Antreprenori și bucătari noi
 • Operatori de food trucks
 • Unități de servire a mesei în campusuri
 • Restaurante mici
 • Influenceri și creatori de produse alimentare
 • Restaurante renumite

Pe scurt

Bucătăriile fantomă sunt un concept nou care a luat cu asalt industria alimentară. Livrarea de alimente nu face decât să crească în fiecare sector al industriei restaurantelor, de la lanțurile de fast-food la unitățile de restaurante fine. Cu toate acestea, pentru a avea succes, ai nevoie de un plan de afaceri, de un concept unic și, da, de o bucătărie fantomă.

Bucătăriile fantomă vor deveni încet un trend, iar cu aceste cinci beneficii, ar putea fi greu să nu intri în acțiune.

Dacă te gândești să deschizi un restaurant online virtual, sistemul nostru îți stă la dispoziție. Pentru mai multe informații, contactează-ne cu încredere!

TapTasty Author