7 Motive pentru care un Restaurant Eșuează

Unul dintre cele mai bune lucruri din industria restaurantelor este că oricine are suficienți bani și autorizațiile necesare poate deschide un restaurant, oricând și oriunde.

Cu toate acestea, să te îndrepți spre ușa de ieșire poate fi la fel de ușor.

Deschiderea unui restaurant este un lucru, dar administrarea unui restaurant de succes este cu o totul altă poveste. 

Ratele de eșec ale restaurantelor se ridică undeva în jur de 30% în primul an și 60% până la al treilea. Ei bine, subiectul eșecurilor restaurantelor nu este chiar simplu. Atunci când un restaurant se închide sau își schimbă managementul, nu se întâmplă întotdeauna din cauza falimentului, ci și din diferite motive personale. Iar atunci când restaurantele dau într-adevăr faliment, nu întotdeauna este din cauza unui management defectuos. Pandemia Covid-19 ne-a arătat că factorii externi pot prevala asupra unor operațiuni care, altfel, ar fi fost de succes.

Acestea fiind spuse, multe restaurante eșuează pur și simplu pentru că clienții preferă să mănânce în altă parte și nu fac suficienți bani. Atunci când se întâmplă acest lucru, de obicei se întâmplă din unul sau mai multe dintre următoarele motive.

1. Conducerea slabă și lipsa de experiență

O mulțime de noi proprietari de restaurante intră în industria alimentară cu puține sau chiar deloc cunoștințe despre acest domeniu, ci mai degrabă cu dorința de a-și îndeplini un vis de mult timp. Pentru cei fără experiență, a deține un restaurant poate părea o sarcină simplă. De fapt, acest lucru este de departe de a fi adevărat.

Spre deosebire de majoritatea afacerilor, restaurantele sunt sisteme formate din oameni cu competențe diverse, astfel încât o conducere puternică este esențială pentru a-i face să lucreze împreună. Când aceasta lipsește, totul se va prăbuși.

Cei mai buni lideri din industria restaurantelor sunt, de obicei, cei care au început de jos și au urcat încet și sigur spre vârf. Asta nu înseamnă că un proprietar de restaurant nou-venit nu va putea să se descurce, dar va fi nevoie de mult mai multă muncă și de o bună doză de umilință.

2. Nu există suficient capital

restaurant

Unul dintre principalele motive pentru care atât de multe restaurante eșuează în primul an este că nu au suficienți bani pentru început.

Mulți proprietari noi cred că au nevoie doar de câțiva bani pentru locație, personal, echipamente și mâncare și că, după deschidere, afacerea va începe imediat să genereze profit.

Destul de des, însă, este nevoie de timp pentru a atrage suficienți clienți și pentru a crea o bază de clienți fideli. Fără suficient capital pentru a trece de faza de construcție, un restaurant este sortit eșecului, chiar dacă are tot ce-i trebuie pentru a reuși.

3. Costuri scăpate de sub control

Un restaurant obișnuit trebuie să țină cont de mai multe aspecte financiare decât în cazul altor afaceri mici, astfel încât menținerea sub control a costurilor cu mâncarea și cu forța de muncă nu este opțională. 

Dacă ai procedat greșit (sau nu ai făcut totul cum ar fi trebuit), este posibil să pierzi bani fără să știi. Ia în considerare angajarea unui contabil intern sau a unei firme de contabilitate care să te ajute. Acest lucru îți va pune în ordine finanțele și, de asemenea, îți va elibera mai mult timp pentru a te concentra pe gestionarea restaurantului.

4. Mâncare și servicii de proastă calitate

restaurant

Clienții pot ierta restaurantele pentru multe lucruri, dar nu și pentru mâncarea și serviciile proaste. Odată ce restaurantul își pătează reputația, deznodământul jocului este aproape hotărât.

Clienții care au avut o experiență proastă într-un restaurant vor răspândi vestea la toți cei pe care îi cunosc (sau nu) cu ajutorul recenziilor online. În timp ce cele mai multe dintre celelalte probleme pot fi rezolvate într-un interval scurt de timp, o reputație proastă ia mult mai mult timp pentru a fi reparată.

Modul în care tratezi o reclamație este, de asemenea, un factor uriaș care determină ceea ce cred clienții despre restaurantul tău. De exemplu, în loc să insiști că clientul a greșit atunci când trimite mâncarea înapoi la bucătărie, oferă un desert gratuit. Un gest drăguț va ajunge departe în industria restaurantelor.

Un serviciu slab provine adesea din lipsa unui flux de comandă clar sau din faptul că ai angajat persoanele nepotrivite. Câțiva angajați nepotriviți sau demotivați sunt tot ce este nevoie pentru ca un restaurant să înceapă să piardă bani.

Dacă te confrunți cu deficitul de personal, ospătarul digital îți vine în ajutor. Află mai multe despre această tehnologie, urmărind videoul de mai jos.

5. Locație nepotrivită

Când vorbim despre o locație bună pentru un restaurant, ne gândim adesea la traficul pietonal, la faptul că nu există restaurante similare în apropiere și la un spațiu de parcare suficient de mare. Deși toți acești factori sunt foarte importanți, mai sunt și alții care trebuie luați în considerare.

  • Populația. Numărul potențialilor consumatori din zonă este adecvat pentru a susține afacerea? Există un potențial mai mare pentru un nivel ridicat de clienți tranzitorii sau pentru clienți obișnuiți?
  • Economia locală. Potențialii clienți au capacitatea financiară de a lua masa în localul tău? De asemenea, care sunt perspectivele economice generale ale comunității? Care sunt istoricul și tendințele economice din ultimii ani?

Alegerea unei locații nepotrivite nu înseamnă neapărat că trebuie să deschizi în altă parte (probabil că oricum nu ar fi ușor). Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să schimbi conceptul restaurantului pentru a te adapta.

De exemplu, metoda de livrare la jumătatea drumului poate fi chiar salvatoare în acest sens. Această metodă de livrare este flexibilă și 99% dintre clienți o preferă. Tot ce trebuie să facă clientul e să plaseze o comandă prin intermediul aplicației mobile TapTasty a restaurantului tău, să introducă numărul mașinii, să aleagă punctul de întâlnire, iar comanda sa va fi adusă direct la mașină.

Află mai multe despre ce poți să faci dacă nu ai ales locația restaurantului bine, citind acest blog.

6. Prea puțin marketing

restaurant

Să presupunem că îți ții costurile sub control, ai o locație excelentă, un concept unic și mâncare și servicii excepționale.

Din păcate, s-ar putea ca acest lucru să nu fie suficient pentru ca restaurantul tău să prospere.

La urma urmei, chiar dacă faci totul cum trebuie, la fel fac și mulți dintre concurenții tăi. Așadar, de ce ar trebui să te aleagă clienții când au atât de multe opțiuni puse la dispoziție?

Într-o lume supra saturată de restaurante, singura modalitate ca restaurantul tău să iasă în evidență este marketingul. O campanie de marketing puternică poate fi diferența dintre un restaurant gol la orele de vârf și unul care se află în așteptare.

Marketingul poate părea o aventură costisitoare, dar atunci când este făcut corect, ar trebui să ofere un randament mai mult decât adecvat al investiției.

7. Prea multă concurență

Teoretic am spune că deschiderea unei noi pizzerii lângă o pizzerie existentă ar fi o idee proastă. 

Însă, este important să îți cunoști concurența și să studiezi tendințele de consum din zona locală. Înțelege ce oferă concurența și fii transparent cu cu privire la ceea ce are restaurantul tău de oferit.

În general, concurența este, de obicei, o sabie cu două tăișuri, așa că este greu de stabilit cu exactitate care sunt cele mai optime condiții. Deși va avea un impact asupra restaurantului tău într-un fel sau altul, este, de asemenea, un lucru sănătos pentru o afacere în devenire. Are potențialul de a crește traficul pietonal, de a stimula inovația și, eventual, de a crea o comunitate investită în industria restaurantelor.

3 Lucruri pe care le poți face pentru a-ți salva restaurantul de la faliment

Dacă observi că restaurantul tău nu mai are succes, nu trebuie să îți pierzi speranța. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajunge la liman.

1. Promovează-ți restaurantul constant

Marketingul pentru restaurante merge dincolo de simpla publicitate pe rețelele de socializare. Dedică-ți câteva ore la începutul fiecărei luni pentru a elabora un plan de marketing simplu pentru restul lunii. Acest lucru poate include orice, de la difuzarea de anunțuri până la organizarea de evenimente la restaurantul tău.

2. Investește în tehnologia pentru restaurant

Dacă nu ai făcut-o deja, este timpul să implementezi mai multă tehnologie în restaurantul tău. Industria ospitalității este în continuă creștere și evoluție, iar dacă restaurantul tău nu ține pasul cu tendințele, s-ar putea să rămâi în urmă în favoarea unor afaceri mai experimentate din punct de vedere tehnologic.

De la punctul de vânzare la gestionarea inventarului, există abordări mult mai bune ale practicilor de afaceri convenționale care pot economisi timp și bani pentru angajații tăi și te pot ajuta să generezi mai multe venituri din rezervările online.

3. Răspunde la toate recenziile, fie pozitive, fie negative

Nu lua recenziile negative doar ca pe o pacoste, ci ca pe o oportunitate de a îți îmbunătăți restaurantul. De asemenea, nu te limita la recenziile pe care clienții le lasă online, poți să și îi întrebi direct. Oferă diferite recompense celor care răspund la sondaje, pentru a evalua totul, de la produsele din meniu la servicii.

Pe scurt

Odată ce ai identificat cauza problemelor, fii gata să schimbi strategia de operare. Dacă e nevoie, schimbă meniul pentru a reduce costurile cu mâncarea, angajează personal calificat, oferă creșteri salariale și îmbunătățește instruirea, schimbă decorul, definește-ți conceptul și valorile.

TapTasty Author