Cum să alegi furnizorii pentru restaurant

Furnizorii pentru restaurant sunt la fel de importanți ca meniul pe care îl oferi, deoarece influențează direct calitatea acestuia și serviciul oferit clienților. Fiecare local are nevoi diferite, așa că trebuie să optezi pentru niște furnizori pentru restaurante care împlinesc cerințele tale. 

Cei mai mulți manageri și proprietari de restaurante consideră adesea că întregul proces de căutare a unor furnizori necesită timp. Fie că ești în căutarea de noi ingrediente pentru a-ți reduce costul meniului, de sfaturi despre cum să-ți îmbunătățești relațiile cu furnizorii sau producătorii locali, suntem aici pentru a te ajuta să înțelegi cum îți dai seama dacă un furnizor este potrivit sau nu pentru restaurantul tău. 

Înainte de a-ți alege furnizorii

 • Decide cum va fi meniul tău. Proiectează un meniu eficient, bine gândit și organizat, care să răspundă nevoilor clienților tăi, dar și să simplifice gestiunea materiilor prime. 
 • Cunoaște-ți nevoile. Află care sunt produsele de uz zilnic și ocazional, ingredientele speciale pentru evenimente sau pentru meniurile de grup și fă o listă cu toate acestea.
 • Bugetul. Acordă atenție la costul pregătirii fiecărui preparat din meniu și asigură-te că și bucătarii îl cunosc. Va fi mai ușor să controlezi ingredientele perisabile și modul în care sunt utilizate. De asemenea, realizarea unui plan de afaceri te poate ajuta în planificarea achizițiilor și optimizarea bugetului.
 • Caută un manager de achiziții bun. Comunicarea dintre managerul de achiziții și furnizor sau distribuitor este esențială. Asigură-te că persoana responsabilă cu această sarcină în restaurantul tău gestionează nevoile și informează în mod adecvat furnizorii și distribuitorii.

Ce ar trebui să ofere un furnizor bun?

furnizori pentru restaurante
 • Produse de calitate. Optează pentru furnizori care oferă produse de înaltă calitate. Pentru a scădea costurile, alege produse de sezon.
 • Produse locale. Produsele locale proaspete vor scoate în evidență calitatea preparatelor tale, dar vor întări și angajamentul restaurantului tău față de sustenabilitate. Clienții tăi vor aprecia acest lucru. 
 • Raportul calitate-preț. Optează pentru furnizori care oferă un raport calitate-preț superior pentru a-ți putea optimiza bugetul. De reținut faptul că ingredientele nu trebuie să coste mai mult de 30% din prețul final al fiecărui fel de mâncare. 
 • Serviciu impecabil. Furnizorii buni trebuie să fie punctuali, organizați și să respecte reglementările. Este important ca aceștia să cunoască nevoile și orarul bucătăriei tale pentru a face față livrărilor.
 • Gestionarea comenzilor. Dacă gestionarea afacerii tale încă nu este computerizată, începe să te gândești la instrumentele disponibile (pentru depozit, frigidere și plasarea comenzilor) și asigură-te că furnizorii și distribuitorii tăi au ceea ce ți se potrivește.
 • Soluții cu valoare net superioară. Mulți furnizori au înțeles că trebuie să fie mai mult decât o simplă companie care vinde produse. Optează pentr cei care oferă acel plus valoare adăugată: informații tehnice despre produsele lor, rețete, utilizări sau idei inovatoare pentru a profita la maximum de achiziții. În loc de furnizor, caută un aliat.

Tipuri de furnizori pentru restaurante

 • Legume și fructe

Orice tip de restaurant, fie că e fast-food sau steakhouse, este absolut necesar să aibă în meniu o varietate de legume și fructe. 

 • Carne

În timp ce unele restaurante se aprovizionează cu carne direct de la fermele locale, altele pot opta să cumpere de la companii mai mari. Acestea au de obicei o rețea de ferme și măcelari care asigură aprovizionarea restaurantelor cu carne. 

 • Fructe de mare 

Pentru a avea diverse sortimente de fructe de mare trebuie să apelezi la mai mulți furnizori, întrucât fiecare furnizor se concentrează pe o anumită categorie de fructe de mare.

De exemplu, unii furnizori vor vinde doar fructe de mare proaspete provenite din surse locale, în timp ce alții se vor axa doar pe fructe de mare congelate. 

 • Cafea

Găsirea cafele care are un gust aromatic începe cu furnizorul de boabe de cafea. Așadar, furnizorul potrivit vă poate asigura boabe de înaltă calitate la fiecare comandă și va livra la timp, astfel încât să poți satisface nevoile clienților tăi.

Teoretic, furnizorul ar trebui să cunoască cele mai bune procese de prăjire și ambalare, astfel încât să poți oferi un produs de care ești mândru. 

 • Alimente uscate

De la nuci și orez până la făină și condimente, produsele uscate ale unui restaurant tind să fie achiziționate – adesea în vrac – de la un furnizor principal, cum sunt și cei menționați anterior. Uneori, un anumit fel de mâncare poate necesita un anumit ingredient care este disponibil numai printr-un furnizor de specialitate.

De aceea, este bine să te interesezi de posibilele variante și să explorezi opțiunile furnizorilor pentru a-ți putea procura ingredientele necesare. 

 • Produse de patiserie

Dacă produsele de patiserie ale unui restaurant nu sunt făcute în casă, o altă opțiune este aprovizionarea de la o brutărie locală. Pâinea, prăjiturile și alte produse de panificație pot fi obținute și de la furnizori mari, dar se obișnuiește ca brutăriile să funcționeze ca furnizori pentru restaurantele din apropiere.

Calitatea și prospețimea aprovizionării locale cu aceste tipuri de produse sunt cu mult superioare. Produsele în vrac, cum ar fi chiflele pentru hamburger, provin deseori de la furnizori mari.

 • Bere

Aprovizionarea cu bere pentru restaurant se poate face în mai multe moduri. Se poate merge direct la furnizorii mari de la care poți obține un tip de bere popular, se poate opta pentru un furnizor de specialitate pentru a obține o bere artizanală sau se poate lucra cu o berărie locală populară de la care să se facă aprovizionarea. 

 • Vin

Similar berii, vinul poate fi obținut direct de la o vinărie locală sau poate fi obținut de la unul sau mai mulți furnizori care lucrează cu cramele din întreaga lume. 

 • Băuturi spirtoase 

Când vine vorba de băuturi alcoolice și alte băuturi spirtoase, cea mai comună opțiune este ca restaurantele să colaboreze cu furnizori de specialitate. În acest mod, te asiguri că barul restaurantului are tot ce îi trebuie.

Relația restaurant – furnizor

 • Fii informat. Solicită referințe pentru fiecare furnizor și cere să vezi toate licențele, acreditările și certificatele de origine necesare pentru a te asigura că respectă toate reglementările privind siguranța alimentară.
 • Managementul furnizorilor. Realizează un tabel comparativ al furnizorilor pentru a decide care dintre ele se potrivește cel mai bine nevoilor tale, în special pentru produsele perisabile precum fructele sau legumele, deoarece prețul acestora variază în fiecare săptămână. Asigură-te că ai alternative în cazul în care una nu reușește. 
 • Negociază. Flexibilitatea este importantă pentru a conveni asupra prețurilor care se potrivesc nevoilor tale și asupra metodelor de plată care te ajută să economisești bani. 
 • Comunică. Nu trebuie să încetezi niciodată să comunici cu furnizorii, astfel încât aceștia să înțeleagă nevoile bucătăriei tale.

Sfaturi pentru alegerea furnizorilor

 1. Costul furnizorului 

Probabil cel mai evident – ​​dar la fel de important – factor de luat în considerare atunci când cauți un furnizor este costul.

Desigur, vei avea în minte o cifră, deoarece știi ce produse cauți și cât ești dispus să plătești. Chiar și așa, prețurile între furnizori pot varia, așa că este important să cauți și să vezi cine oferă cel mai bun preț.

De exemplu, unii furnizori pot oferi reduceri la cumpărarea în vrac; alții pot compensa costurile mai mari cu produse de înaltă calitate.

Ar trebui să cântărești toate opțiunile când vine vorba de costuri, înainte de a decide care furnizor este cel mai potrivit în acest sens.

 1. Calitate 

Există adesea o corelație între cost și calitate: cu cât produsul este mai scump, cu atât calitatea este mai bună. Indiferent de preț, există încă un nivel de calitate prestabilit, agreat și vrei să fii sigur că așteptările tale sunt îndeplinite.

La urma urmei, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să-ți comercializezi produsele ca fiind high-end, atunci când furnizorul tău îți trimite ceva complet diferit.

Calitatea nu se referă doar la produsul fizic în sine, ci și la aspectele asociate acestuia. Sunt produsele ambalate adecvat, protejate în tranzit? Sunt etichetate corect?

Discută cu potențialii furnizori pentru a te asigura că ești pe deplin conștient de ceea ce îți vor oferi – nu ți-ai dori să semnezi un contract și apoi să fii complet dezamăgit.

 1. Fiabilitate și experiență 

Este important să reții că, atunci când alegi un furnizor, în principiu, intri într-o relație pe termen lung cu acesta. Este similar cu angajarea unui nou recrut – vei dori să vezi anumite referințe.

Nu îți fie teamă să le ceri: este logic să dorești să auzi de la companii care au lucrat cu anumiți furnizori în trecut, deoarece îți pot oferi o descriere sinceră despre cum a fost parteneriatul și pot enumera orice aspecte bune sau proaste. 

Dacă trebuie să decizi între doi furnizori, referințele pot face toată diferența atunci când decizi pe cine să alegi. La o adică, furnizorul ales se va reflecta direct asupra afacerii tale. 

 1. Cultura comună 

Așteptările sunt îndeplinite doar atunci când sunt clare de ambele părți. O relație bună cu furnizorii se bazează pe obiective și atitudini culturale comune.

Discută direct cu furnizorii pentru a afla cum le place să lucreze cu alte întreprinderi. Dacă vrei o comunicare constantă, dar ei preferă doar „să mergem mai departe”, atunci în mod realist, acest lucru nu va funcționa.

 1. Locația

Atunci când alegi un furnizor, locația este un factor important de luat în considerare. Dacă ești o companie locală care și-a construit brandul pe baza expertizei din zona ta, atunci vei dori să te concentrezi pe găsirea unui furnizor care să fie situat în apropiere și să îți împărtășească valorile.

Pe de altă parte, dacă dorești să te extinzi la nivel internațional, atunci este posibil să dorești să recrutezi un furnizor care este mai departe.

De exemplu, dacă ești o companie din România care dorește să înceapă operațiuni în Croația, este logic să te asociezi cu un furnizor din Croația; deoarece vor fi informați cu privire la regulile și reglementările de afaceri și pot livra mai ușor produsele.

Pe scurt

Găsirea unui furnizor poate fi una dintre cele mai dificile și stresante părți ale aprovizionării unui restaurant. Este important să găsești un furnizor cu care să lucrezi ușor și care să-ți ofere cel mai bun produs posibil. Dar care sunt cele mai importante aspecte de luat în calcul? 

Comunicarea, disponibilitatea de a lucra cu tine, prețul și calitatea furnizorului – toate trebuie bifate înainte de a alege un furnizor. 

Doar pentru că un furnizor îți arată câteva mostre uimitoare de produse nu înseamnă că se pot ridica la înălțimea promisiunilor pentru producția de masă.

Luarea în considerare a acestor caracteristici ale unui furnizor bun te va ajuta să determini dacă un anumit furnizor este potrivit pentru restaurantul tău.

Articol furnizat de TapTasty.

TapTasty Author