Prețurile meniului de restaurant

Prețurile meniului sunt motorul din spatele succesului restaurantului tău, mai ales că vânzările sunt singura sursă de venit. Atunci când îți creezi sau actualizezi meniul, este important să ții cont de faptul că prețul alimentelor are un impact direct asupra anumitor aspecte esențiale ale afacerii, inclusiv echipamentelor, utilităților, forței de muncă, ingredientelor și multe altele.

Cum se stabilesc prețurile meniului?

Pentru a te asigura că prețurile preparatelor din meniu sunt stabilite astfel încât afacerea ta să fie profitabilă, trebuie să analizezi procentele de cost al alimentelor, marjele de profit brut și alte strategii de stabilire a prețurilor. Continuă să citești pentru a găsi instrumentele de care ai nevoie pentru a stabili prețuri adecvate pentru meniu.

Cum se calculează prețurile meniului restaurantului pe baza costului procentual ideal al alimentelor?

Fie că abia ai deschis un restaurant sau pur și simplu dorești să-ți actualizezi prețurile meniului, urmează pașii de mai jos pentru a stabili un preț de bază pentru fiecare preparat în funcție de costul procentual ideal al alimentelor.

1. Alege costul procentual ideal al alimentelor

Procentajul costului alimentelor este partea din vânzări cheltuită pe alimente. Procentul mediu al costului alimentelor pentru majoritatea restaurantelor se situează între 25-35%. Multe restaurante urmăresc să își reducă costurile cu alimentele, ceea ce, în mod natural, va transforma o mai mare parte din vânzările tale în profit.

2. Determină costul alimentelor prime al preparatului din meniu

De exemplu, dacă servești o salată Caesar cu pui, adună costul total al puiului, al sosului, al salatei, al parmezanului și al oricăror alte ingrediente folosite pentru prepararea acestui fel de mâncare. Costul alimentelor prime este similar cu costul bunurilor vândute (COGS).

3. Calculează-ți prețul

Utilizează următoarea ecuație: Preț = Costul alimentelor prime ale preparatului / Procentul de cost ideal al alimentelor. Poți modifica ușor prețul pentru a-l face un număr mai rotund. În exemplul de mai jos, ai putea să-l modifici la un număr precum 14,50 lei.

Exemplu: Să presupunem că procentajul ideal al costului alimentelor este de 28%, iar costul alimentelor prime este de 4 lei. Ecuația va fi următoarea: 14,29 lei (preț) = 4,00 lei (costul alimentelor prime ale preparatului) / 28% (procentajul ideal al costului alimentelor). Prețul pe care îl vei folosi pentru meniu va fi de 14,29 lei.

Cum se calculează prețurile meniului de restaurant în funcție de marja de profit brut ideală

De asemenea, poți determina prețurile meniului în funcție de marja de profit brut dorită pentru preparatul respectiv. Calcularea prețurilor meniului restaurantului în acest mod îți permite să preconizezi și să înțelegi mai bine rezultatul final. Mai jos îți arătăm cum să folosești marja de profit brut ideală pentru a obține un preț pentru meniu.

1. Alege marja de profit brut ideală

Marja de profit brut este un procent care reprezintă profitul obținut din vânzările tale. O marjă de profit brut de 40% pentru un fel de mâncare înseamnă că un restaurant câștigă 40 de bănuți la un leu pentru acest fel de mâncare. Restul se duce către costul ingredientelor și alte cheltuieli ale restaurantului.

2. Calculează-ți prețul

Folosește următoarea ecuație pentru a găsi prețul pe baza marjei de profit brut ideale dorite: Marja de profit brut ideală = (Prețul meniului – Costul alimentelor brute) / Prețul meniului

Exemplu: Să presupunem că marja ta ideală de profit brut este de 72%, iar costul alimentelor brute este de 4 lei. Ecuația ta ar arăta după cum urmează: 72% = (Prețul meniului – 4 lei/) prețul meniului. Ecuația completă, după rezolvarea prețului meniului, va arăta după cum urmează: 72% = 14.5 lei – 4 lei / 14.50 lei. În acest exemplu, prețul pe care îl veți alege pentru meniu este de 14,50 lei.

Cum să calculezi marja brută de profit a prețurilor meniului existent?

Dacă ai stabilit deja prețurile meniului, poți calcula marja de profit brut pentru fiecare preparat din meniu cu aceeași ecuație:

  • Alege un articol din meniul restaurantului
  • Introdu prețul preparatului în ecuație. Marja de profit brut = (Prețul meniului – Costul brut)/Prețul meniului

Exemplu: Să presupunem că prețul meniului tău pentru o salată Caesar cu pui este de 14,50 lei iar costul alimentelor brute este de 4 lei. (14,50 lei – 4 lei)/14,50 lei = 72% Marja brută de profit. Acest restaurant câștigă 72 de bănuți la un leu pentru fiecare salată Caesar, ceea ce reprezintă o marjă de profit brut destul de mare.

Marjele de profit brut determină rezultatul final

Profitul brut este o parte esențială a ecuației care determină profitul net, cunoscut și sub numele de rezultat final. Ecuația de mai jos îți arată cum să-ți determini profitul net:

Profit brut – (Costul forței de muncă + Costurile de exploatare) = Profit net/pierdere netă

După cum se poate observa, cu cât profitul brut este mai mare, cu atât mai mult îți poate rămâne după deducerea costurilor cu forța de muncă și a costurilor de operare. Prin urmare, este important să te asiguri că ai preparate cu profit ridicat și să vinzi aceste preparate în mod specific.

Strategii de stabilire pentru prețurile meniului

Poți folosi o serie de alte tactici pentru a te lăuda cu un profit global mai mare din meniul tău. Articolele cu marje mari de profit brut și procente scăzute de costuri alimentare vor aduce mai mulți bani pentru restaurantul tău și te vor ajuta să-ți acoperi costurile generale. Cu toate acestea, în funcție de tipul restaurantului tău, de prețul practicat de concurență și de cererea pentru articolul alimentar, poți alege un preț de meniu mai potrivit. Mai jos sunt 2 tactici pentru a crea cel mai eficient preț de meniu.

1. Metoda de stabilire a prețurilor prin concurență

Această metodă utilizează prețurile concurenței locale sau ale pieței generale ca bază de referință pentru a lua în considerare prețul tău. În funcție de tipul de restaurant pe care îl conduci, poți alege dintre următoarele metode bazate pe concurență:

  • Prețul articolului este același cu cel al concurentului. Acest lucru este cel mai eficient dacă restaurantul tău concurează în principal pe baza brandului unic.
  • Prețul articolului este mai mic decât cel al concurentului tău. Acest lucru este ideal dacă ai un restaurant mai casual sau dacă se adresează celor care caută o alternativă rentabilă.
  • Prețul articolului este mai mare decât cel al concurentului tău. Dacă restaurantul tău este un loc de lux, de înaltă clasă sau dacă atrage un grup demografic de clienți care caută o calitate superioară, un preț mai mare dă impresia necesară.

2. Metoda de stabilire a prețurilor în funcție de cerere

În funcție de cererea pentru restaurantul tău și de anumite opțiuni de mâncare, poți crește prețurile. Dacă ai o ambianță și un brand atrăgător sau dacă restaurantul tău oferă opțiuni de mâncare unice și deosebit de delicioase, poți crește prețurile. Cererea pentru restaurantul tău va fi în mod natural mai mare, deoarece oferi mâncare și/sau o atmosferă pe care clienții nu o pot obține în altă parte.

De exemplu, locuri precum stadioanele sportive, parcurile de distracții, grădinile zoologice și aeroporturile își pot crește prețurile, deoarece clienții nu au opțiunea de a merge în altă parte pentru mâncare. Ca atare, cererea este mare.

Prețurile meniului depind în cele din urmă de tipul de restaurant

În general, prețurile meniului restaurantului tău ar trebui să reflecte tipul de restaurant și publicul țintă. În acest fel, prețurile trebuie să fie în concordanță cu marca, nivelul de formalitate și mâncarea. Clienții vor aprecia dacă prețul se potrivește cu valoarea specifică a restaurantului și, de asemenea, vor fi mai predispuși să revină.

Pe scurt

Indiferent dacă ai un restaurant aglomerat, o cafenea casual sau un bistro de lux, știința de a stabili prețul unui meniu pentru un restaurant este o abilitate indispensabilă. Vânzările sunt cel mai important factor atunci când vine vorba de profitul afacerii tale, iar stabilirea abilă a prețului meniului unui restaurant este cheia succesului.

Prin serviciul TapTasty prețurile meniului se setează simplu și rapid. În plus, poți seta un preț redus unui preparat pentru o anumită perioadă de timp. Să zicem că vrei să oferi o reducere la pastele cu fructe de mare pe weekend. Ei bine, accesezi panoul de control și setezi prețul redus și perioada de valabilitate a ofertei pentru acest tip de preparat.

Totodată, TapTasty a dezvoltat și o funcționalitate prin care prețul să poată fi editat în aplicație în funcție de gramaj. De exemplu, dacă un client cumpără antricot de carne sau orice alt produs care trebuie tăiat/feliat, nu ai cum să trimiți clientului exact cantitatea aleasă pentru că intervin 2 cazuri:

a) Se taie mai mult și clientul a plătit deja = > ești în pierdere ca restaurant.

b) Se taie mai puțin și clientul a plătit deja = > clientul este în pierdere.

Soluția: Plata comenzii nu se va face instant. Clientul își adaugă produsele dorite din aplicație, își alege gramajul dorit, plasează comanda și o va plăti ulterior, adică în momentul în care se confirmă produsele și restaurantul poate calcula prețul final. Plata se va face tot prin intermediul aplicației mobile pentru restaurante.

Dacă vrei să afli mai multe despre serviciul nostru, nu ezita să ne contactezi! Accesează cu încredere și canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu toate noutățile.

TapTasty Author