5 Secrete pentru meniul de restaurant

Fiecare owner și manager de restaurant trebuie să înțeleagă că meniul de restaurant poate genera mai mult profit decât s-ar crede. Acesta trebuie să fie: 

  • accesibil;
  • variat; 
  • creativ;
  • nu foarte piperat când vine vorba de prețuri. 

Chef Foa, celebrul bucătar de la emisiunea MasterChef, spunea despre meniul unui restaurant că „este, de fapt, o călătorie prin lume, printre gusturi și printre oameni.” Și chiar așa este. Atunci când ne plimbăm privirea pe meniul unui restaurant, explorăm o lume culinară. 

Drept urmare, meniurile nu ar trebui să fie neclare, pentru că astfel nu vor stârni apetitul, ci din contră. De exemplu, potrivit cercetărilor Open for Business s-a constatat că majoritatea australienilor consideră că meniurile sunt mult mai confuze decât este necesar și că 40% dintre meseni s-au simțit prea stânjeniți să ceară unui membru al personalului o explicație cu privire la articolele din meniu. Ei bine, această problemă este întâmpinată și de către români. 

Atunci când scrieți meniul, nu presupuneți niciodată că mesenii dumneavoastră vor înțelege „limbajul” bucătarului. Orice terminologie străină sau obscură, cum ar fi „mirepoix” sau „shakshuka”, ar trebui să fie explicată clar în descrierea meniului.

Dar ia să vedem care sunt totuși secretele care stau în spatele unui meniu de restaurant corect. 

1. Opțiuni limitate

Există un număr magic, iar acesta este 7! Pentru fiecare categorie de mâncare trebuie să existe 7 opțiuni. Nici mai mult, nici mai puțin. De ce? Pentru că timpul pe care îl petrece clientul citind meniul este de 109 secunde. 

Mai multe studii internaționale au arătat că un meniu limitat îl ajută pe client să se decidă mai repede. Pe acest considerent, restaurantele au început să introducă treptat meniuri de bază pentru a nu-i încurca prea tare pe clienți. Este esențial ca toate elementele din meniu să fie văzute simultan.

Chiar dacă diversitatea meniului înseamnă îmbunătățirea șanselor de satisfacere a clienților, psihologul american Barry Schwartz descrie acest lucru drept „paradoxul alegerii”. Atunci când clientul are prea multe opțiuni, el poate simți că a ratat anumite posibilități, iar astfel nivelul de satisfacere îi este afectat. 

Desigur, trebuie să se găsească un echilibru între creativitate și eficiență – prea multe ingrediente și feluri de mâncare diferite pot provoca un efort financiar din cauza costului și a forței de muncă necesare. 

2. Teoria culorilor

Ai auzit vreodată despre adjectivele colorate? Ei bine, acestea au rolul de a descrie gustul delicios al oricărui preparat. Culoarea alimentului poate fi exprimată: valoric, prin nuanță și prin cromatică. 

Nu la voia întâmplării marketingul se folosește de teoria culorilor. Când vine vorba de meniul unui restaurant, roșu și albastru declanșează imediat apetitul consumatorului. De exemplu, culoarea de bază a meniului Russ & Daughters este albastru, fiind perfectă pentru acest restaurant centrat pe fructe de mare.

Până la urmă, totul se rezumă la psihologia consumatorului. Oamenilor le place să asocieze fructele de mare cu valurile și aerul sărat al oceanului (nu degeaba restaurantele specializate pe fructe de mare aleg o tematică nautică). În definitiv, restaurantele aleg un design care să întărească aceste asociații. 

3. Un altfel de limbaj

Etichetele descriptive ale meniului cresc vânzările cu peste 25%. Totuși, prea mult text poate să îl copleșească pe client. De aceea, majoritatea articolelor din meniu vor avea o descriere de lungime similară pentru a se potrivi cu aspectul general al paginii. Ceva care nu se potrivește cu designul ne va sări în ochi într-un sens negativ. 

De asemenea, o poveste reușită cucerește pe toată lumea. Cu cât descrierea este mai scurtă, cu atât interesul pentru respectivul preparat este pierdut. Prin urmare, atunci când vrei să vinzi un preparat select, optează pentru o descriere mai lungă. 

Un sfat: nu scrie totul cu majuscule. Este în regulă ca numele preparatului să fie scris cu literă mare, dar pentru descriere utilizează litere mici pentru a încetini ritmul citirii și a-l împiedica pe client să treacă peste tot meniul. 

Nu uita să menționezi cele mari opt alergii în descrierea oricărei componente a preparatelor:  nucile, arahidele, laptele, grâul, ouăle, peștele, crustaceele și soia. 

meniul de restaurant

4. Câteva trucuri… pentru meniul de restaurant

Pornind de la afirmația scriitorului danez Martin Lindstrom că „semnul dolarului este un simbol al costului, nu al câștigului”, înseamnă că există în spatele meniurilor de restaurant o psihologie a prețurilor. Un studiu realizat de Centrul pentru Servicii de Ospitalitate al Universității Cornell a constatat că eliminarea semnului dolarului de lângă prețuri încurajează clienții restaurantului să cheltuiască mult mai mulți bani. 

În mod subconștient, cheltuim mult mai ușor atunci când nu ni se aduce aminte de suma monetară pe care o plătim, cum este în acest caz semnul dolarului. 

Mai există un truc pe care comerțul îl folosește atunci când vine vorba de prețurile meniului, iar acesta este stabilirea unui preț cu o zecimală în loc de rotunjire prin adaos. Cumva 9,95 lei ni se pare mult mai bine decât 10 lei. Unele restaurante preferă să precizeze inclusiv prețul (douăsprezece în loc de 12). 

Dacă doriți să aveți profit în vânzarea meniurilor mai costisitoare, atunci plasați-le în partea de sus a meniului, astfel încât prețul celorlalte articole să pară mult mai rezonabil. Să presupunem că nu toată lumea alege să comande un platou fructe de mare cu homar pentru 2 persoane la 298 lei. Cu toate acestea, un T-bone la prețul de doar 120 lei sună deja mai rezonabil.

meniul de restaurant

5. Meniul de restaurant și triunghiul de aur

Când ne uităm la un meniu, privirea noastră merge automat din stânga sus la dreapta și apoi spre centru, iar aceasta este zona principală a meniului unde ar trebui să fie prezentate articolele care aduc profit. De abia apoi privirea noastră continuă să scaneze meniul în jos, luând în considerare și restul detaliilor. 

Așadar, ochii noștri încep din mijloc înainte de a se deplasa spre colțurile din dreapta și stânga. De fapt, desenăm cu privirea un triunghi, iar acesta este cunoscut sub numele de „Triunghiul de aur”. Precum am precizat și anterior, aici sunt plasate întotdeauna produsele de specialitate. 

Hint: colțul din dreapta sus este folosit pentru cele mai profitabile articole și oferte speciale, iar colțul din stânga jos este ultimul loc pe care îl vede un client. Așa că de vrei să promovezi indirect vreo mâncare aleasă, niciodată să nu o pui în colțul din stânga jos. Nimeni nu o va observa și nici nu îi vei stârni interesul în a o alege. 

meniul de restaurant

Short recap

Posibilitatea unor vânzări cu peste 25% doar pentru că ai eliminat leul din peisaj? Ei bine, ia închipuie-ți cum va crește profitul când toate aceste secrete le implementezi în meniul restaurantului tău. Și nu mai trebuie să retipărești meniul restaurantului, pentru că printr-un singur tap poți să intri în posesia meniului tău cu cod QR gratuit!

TapTasty Author