STUDIU: Ce Așteaptă Femeile de la un Restaurant?

Alegerea unui restaurant poate ridica probleme serioase, mai ales în rândul doamnelor și domnișoarelor. Femeile au o imagine clară în minte atunci când spun: „Ar fi drăguț să mergem acolo.” 

Și dacă tot sărbătorim Ziua Femeii, noi ne-am propus să îți oferim câteva tips and tricks pentru restaurantul tău. Pe baza unui sondaj dedicat exclusiv femeilor am clasificat 10 lucruri de la care ele se așteaptă atunci când optează pentru un restaurant.   

1. Raportul calitate-preț

Raportul calitate-preț este important pentru femei, deoarece acestea percep că prețurile ridicate atestă calitatea net superioară. Iar dacă mâncarea este gustoasă, atunci prețul poate fi cu mult mai piperat decât în mod obișnuit. 

Atunci când aleg un restaurant, peste 70% dintre femei preferă să țină cont de calitatea mâncărurilor. Deși mulți proprietari ai restaurantelor se lasă duși în ispită de ideea unui meniu cât mai diversificat, acesta ar trebui să fie mai restrâns. Calitatea își spune cuvântul prin modul în care sunt gătite preparatele și cât de originale sunt acestea. Un meniu extrem de diversificat denotă cantitatea în pofida calității. 

2. Siguranța

Fiecare femeie își dorește să se simtă în siguranță, inclusiv într-un restaurant. Peste 80% dintre femei au apreciat importanța acestei carcateristici. 

Așadar, ca și proprietar este fundamental să faci tot ce ține de tine pentru a oferi o atmosferă relaxantă și un seniment de securitate. 

Iată câteva modalități prin care poți asigura siguranța: 

 • instruirea angajaților conform procedurilor de siguranță; 
 • punerea la dispoziție doar a echipamentelor adecvate;
 • instruirea angajaților în caz de incendiu;
 • respectarea măsurilor de igienă. 

3. Originalitatea preparatelor

Restaurantele specializate pe un anumit tip de preparate capătă întâietate în rândul femeilor. Utilizarea ingredientelor locale și de sezon nu reflectă doar unicitatea bucatelor, ci și faptul că bucătarul este unul profesionist. 

Peste 60% dintre femei preferă să opteze pentru o mâncare ce nu poate fi preparată cu ușurință acasă. Așadar, în oferta meniului nu ar trebui să se regăsească doar mâncăruri tradiționale, ci și mai selecte. 

4. Ținuta ospătarului

Rafinamentul restaurantului este pus în lumină și prin ținuta ospătarului. Femeile au votat în proporție de 70% că modul în care este îmbrăcat ospătarul le determină să se reîntoarcă la restaurant sau nu. 

Totodată, 70% dintre acestea au votat că preferă să fie servite de un bărbat. În mod inconștient ele caută să se simtă în largul lor, iar atitudinea ospătarului face categoric diferența.

5. Recomandarea

Social Media are un rol cheie. 60% dintre femei se lasă influențate de postările de pe rețelele de socializare, dar și de recomandarea celor din jur. Prin urmare, review-urile de orice fel pot da un real boost profitului, dar și reputației restaurantului. 

Desigur, o recomandare nu se câștigă ușor, deoarece detaliile trebuie să fie bine puse la punct. Însă, lucrurile mici fac diferența. 

6. Confortul 

Deși pare cu totul neașteptat, 80% dintre femei au votat că preferă să se reîntoarcă într-un loc în care scaunele sunt confortabile. Fără îndoială, confortul trebuie îmbinat și cu esteticul. Nu este suficient ca scaunele să fie doar confortabile, însă nu trebuie făcută abstracție sub nicio formă de acest aspect. 

7. Curățenia

Curățenia face marea diferență. Într-un restaurant nici nu ar trebui să se pună problema: aceasta trebuie să fie impecabilă! 97% dintre femei au votat că acest criteriu este deosebit de important atunci când vine vorba de alegerea unui restaurant. 

Pentru a vă asigura că totul este așa cum trebuie, puteți urmări acești pași: 

 • Păstrați fețele de masă și perdelele curate, fără pete;
 • Igienizați frecvent frigiderul și congelatorul;
 • Curățați suprafețele și ustensilele de gătit;
 • Programați zilnic un interval orar pentru curățenie totală;
 • Dezinfectați zilnic toaletele.

Modul în care păstrați curățenia transmite un mesaj despre restaurantul dumneavoastră: 

 • că prestați un serviciu calitativ pentru clienți;
 • că gătiți într-un mod adecvat și igienic;
 • că puneți accentul pe crearea unei atomsfere plăcute;
 • și că vă respectați ca și proprietar.

8. Mirosul  

Femeile sunt destul de sensibile la miros. Ele pot asocia lejer mirosul cu un anumit loc. Înainte ca mâncarea să sosească, simțim aroma acesteia. Când intrăm într-un restaurant ne izbește fie o aromă plăcută, fie una care ne face să ne răsucim direct pe călcâie și să plecăm cât mai repede. 

Pentru a evita situațiile neplăcute, fie și din greșeală, trebuie să fiți în permanență atenți la mirosul din restaurant. Aerisiți cât de des puteți. De asemenea, puteți pune la fiecare masă niște parfumante în arome cât mai fresh. 

96% dintre femei au votat că mirosul le determină inclusiv apetitul pentru mâncare și chiar starea de spirit. Un miros unic îți stârnește imaginația și îți trezește chiar și amintiri. 

9. Decorul & muzica

Decorul și muzica sunt fațetele aceluiași ban. Însă, acestea trebuie să fie în armonie ca să producă rezultatul dorit. 98% dintre femei aleg să meargă la un anumit restaurant pentru modul în care arată. 

Un restaurant cochet face diferența pe piața de marketing. Încercați să abordați diferite tematici fie în funcție de sezon, fie în funcție de anumite evenimente. În acest mod nu vă veți plafona și veți aduce întotdeauna în prim plan noul. 

Diversitatea decorului este mai mult decât binevenită oricând. Și muzica este esențială. În funcție de stilul restaurantului puneți pe fundal muzica potrivită. 

Atenție! Muzica nu trebuie dată prea tare ca să provoace larmă. Din contră, ea trebuie să meargă în surdină și să încânte urechea ascultătorului.

10. Servirea

Servirea este extrem de importantă, pentru că ea determină dacă clientul se va întoarce sau nu. Aceasta trebuie să fie cât se poate de promptă și adecvată. Femeile au votat în procent de 60% că apreciază să fie servite primele atunci când stau la masă cu un bărbat. 

După cum se știe, doamnele și domnișoarele au întâietate. Nu uitați de bunăvoință, de disponibilitatea de a oferi recomandări legate de preparate, bineînțeles, dacă este nevoie. 

O servire impecabilă va atrage clienții la restaurantul dumneavoastră. 

Concluzie

Ținând cont de toate aceste aspecte, vă veți putea organiza de Ziua Femeii ca astfel fiecare doamnă și domnișoară să se simtă specială. Detaliile reflectă calitatea restaurantului dumneavoastră din toate punctele de vedere.

Start using the TapTasty system for free!

Zero commissions. Unlimited orders.