Meniul unui Restaurant: Top 10 Greșeli de Evitat

Meniul unui restaurant este mult mai mult decât o listă de feluri de mâncare. Este un instrument care poate fi folosit pentru a modela experiența unui client, pentru a transmite conceptul și brandul restaurantului și pentru a genera vânzări.

Prin urmare, ca proprietar de restaurant merită să acorzi atenție designului și conținutului meniului restaurantului tău. Va trebui, de asemenea, să fii conștient de cele mai frecvente greșeli de proiectare a meniului. Evitându-le, poți crea un meniu mai atrăgător, care cu siguranță va încânta papilele gustative ale clienților tăi și va lăsa o impresie plăcută de durată.

Ținând cont de acest lucru, hai să aruncăm o privire la 10 dintre cele mai frecvente greșeli la care trebuie să fii atent atunci când proiectezi meniul restaurantului tău.

1. Prea multe opțiuni

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac restaurantele este supraaglomerarea meniurilor cu prea multe articole. Proprietarii de restaurante cred că, oferind o mare varietate de feluri de mâncare, clienții vor avea mai multe șanse să găsească ceva care să le placă.

Contrar așteptărilor, nu se întâmplă acest lucru. Problema de a avea prea multe articole în meniu este că îți poate copleși clienții și le poate fi dificil să se decidă ce să comande. De asemenea, poate face ca bucătăria restaurantului tău să pară neorganizată și ineficientă, ca și cum ar încerca să se facă prea multe deodată. 

Asta ca să nu mai vorbim de cantitățile de mâncare risipită și de costurile de operare foarte mari pe care le vei întâmpina, fără îndoială, în încercarea de a menține un volum atât de mare de inventar, pentru a ține pasul cu numeroasele feluri de mâncare.

Care este soluția? Oferă mai puține opțiuni și concentrează-te pe calitate în detrimentul cantității. Alege câteva feluri de mâncare cheie care reprezintă un punct de referință al bucătăriei tale și construiește meniul în jurul acestora. 

Nu uita că poți adăuga și schimba oricând articole, în funcție de necesități. Dar dacă începi cu o selecție concentrată, vei facilita alegerea clienților tăi și vei accelera servirea. De asemenea, vei reduce risipa alimentară și nu vei mai irosi bani pe preparatele care se consumă rar și doar se aruncă la gunoi.

2. Clasificare necorespunzătoare

O altă greșeală frecventă de proiectare a meniului este proasta categorizare a elementelor din meniu. Acest lucru înseamnă că elementele din meniul restaurantului tău nu sunt grupate într-un mod care să aibă sens pentru clienții tăi. Aperitivele, supele, felurile principale și deserturile ar trebui să fie toate enumerate într-un format corect și ușor de urmărit. 

Poți merge chiar mai departe și să creezi un spațiu separat pentru fiecare categorie. De exemplu, prezentarea mâncărurilor vegetariene și non-vegetariene pe pagini individuale poate face mai ușor pentru clienți să găsească ceea ce caută. 

Secvența în care sunt listate aceste categorii este, de asemenea, importantă. De exemplu, enumerarea felurilor principale înaintea aperitivelor poate descuraja clienții să comande antreuri. 

Așadar, o bună regulă de bază este să grupezi produsele sub titlul corespunzător și să le enumeri într-o ordine care să reflecte modul în care clienții ar face o comandă în mod obișnuit. În acest fel, te poți asigura că meniul restaurantului tău este ușor de urmărit și îți poți încuraja clienții să comande mai multe produse.

Meniul Digital TapTasty

De ce să nu ai un meniu care să fie întotdeauna pus la punct? Meniul cu cod QR este o versiune digitală a unui meniu pe care clienții îl pot vizualiza prin scanarea unui cod de pe smartphone-ul lor.

Meniul digital poate fi actualizat oricând. Modificările se fac instant și fără costuri, iar prețul și produsele pot fi actualizate în doar câteva secunde. Dinamismul și flexibilitatea economisesc nu doar timp, ci și bani.

De asemenea, descrierea produselor în meniul digital poate fi evidențiată în detaliu: informații nutriționale, informații despre alergeni, calorii și așa mai departe.

Află mai multe despre meniul digital COMPLET GRATUIT TapTasty, urmărind video-ul de mai jos sau accesând acest link.

3. Alegerea nepotrivită a fontului și culorii meniului

Alegerea unor fonturi și culori pentru meniu care reflectă identitatea brandului tău poate ajuta la crearea unui aspect uniform al restaurantului, făcându-l mai ușor de recunoscut de către clienți. Din păcate, fonturile și cromatica sunt o altă fațetă a designului meniului care este adesea trecută cu vederea.

Font

Cheia pentru a alege un font de meniu de succes este că acesta trebuie să fie în concordanță cu imaginea generală a brandului pe care dorești să-l transmiți. 

De exemplu, un restaurant de tip fast-food sau un restaurant poate opta pentru un font mai jucăuș sau mai funky (de exemplu, Raleway), care, în acest caz, ar fi o alegere potrivită. În schimb, un restaurant de lux care folosește un font elegant (de exemplu, Lavenda) este mai potrivit.

Și, deși ai putea fi tentat să folosești un font unic, este esențial să îți amintești că lizibilitatea ar trebui să fie întotdeauna prioritatea ta numărul unu. La urma urmei, dacă clienții tăi nu pot descifra ce este în meniu, este puțin probabil să comande ceva.

Culoare

Culorile pe care le alegi pentru meniu joacă un rol major în influențarea emoțiilor clienților și, în consecință, a deciziilor de cumpărare. 

De exemplu, culoarea roșie poate stimula pofta de mâncare și poate declanșa cumpărături impulsive, ceea ce o face perfectă pentru meniurile restaurantelor de tip fast-food. Pe de altă parte, culori precum Sienna sunt adesea considerate ca fiind calme; ele ajută la încetinirea clienților, astfel încât aceștia să se poată relaxa și să se bucure de masa lor.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, încearcă să folosești culori care se aliniază cu conceptul și brandingul restaurantului tău. Și nu uita să iei în considerare modul în care aceste culori îți vor influența clienții.

4. Greșeli de tipar

O altă greșeală de proiectare a meniului este aceea de a nu-ți corecta meniul pentru greșeli de tipar și erori. Acestea pot include greșeli de ortografie sau greșeli de traducere. Faptul că există greșeli de scriere pe meniuri nu numai că îți poate face localul să pară neprofesionist, dar îi poate și deruta pe clienți în timp ce încearcă să comande.

Așadar, asigură-te că meniul este bine corectat înainte de a-l tipări sau de a-l pune online. Poți ruga pe cineva să-l analizeze încă o dată în locul tău pentru a descoperi orice erori care ție ți-ar fi putut scăpa.

5. Accentuarea prețurilor

Atrăgând prea mult atenția asupra prețurilor, clienții vor începe să ia decizii numai pe baza costului fiecărui articol.

Restaurantele fac de obicei acest lucru în mai multe moduri. De exemplu, folosind o mulțime de semne monetare, accentuând prețurile, folosind o dimensiune mai mare a fontului sau plasând prețurile într-o poziție centrală pe pagina de meniu.

Dacă dorești să eviți această greșeală, asigură-te că nu mai pui accent pe prețurile din meniul tău. Poți face acest lucru prin manipularea unor elemente subtile de design, cum ar fi dimensiunea și culoarea fontului. Sau, poți include prețurile alături de descrierile felurilor de mâncare, în loc să le pui să iasă în evidență singure.

6. Lipsa descrierilor la preparate

O altă greșeală frecventă pe care o fac restaurantele este aceea de a se zgârci la textul descriptiv. Aceasta este secțiunea din meniu în care se oferă o scurtă descriere sub numele fiecărui fel de mâncare. 

Fără descrieri, clienții se pot simți confuzi și nesiguri de ceea ce comandă. Ca să nu mai vorbim de încurcătura în care se vor afla ospătarii tăi, care vor trebui să petreacă timp suplimentar pentru a explica în detaliu fiecare fel de mâncare. 

Pentru a remedia acest lucru, include în meniul tău descrieri scurte și interesante ale fiecărui fel de mâncare. Și nu uita să menționezi orice detalii care ar fi de interes pentru clienții tăi, cum ar fi dacă felul de mâncare este picant, vegetarian sau dacă are ingrediente care provoacă alergii. 

Procedând astfel, poți fi sigur că clienții tăi vor ști exact ceea ce primesc – și că ospătarii tăi nu vor fi copleșiți de solicitări de a oferi descrieri detaliate.

7. Lipsa fotografiilor la preparate

O fotografie cu un fel de mâncare contribuie la creșterea apetitului clienților și îi face mai predispuși să comande, indiferent de preț. De aceea, faptul că nu reușești să pui fotografii ale mâncărurilor tale în meniu este o greșeală fatală de design.

Studiile au arătat că, prin includerea fotografiilor în meniul tău, poți crește comenzile cu aproximativ 24%. Iar dacă calitatea acelor fotografii este superioară, veți câștiga și mai mult. 

Așadar, fă-ți timp pentru a captura fotografii de înaltă calitate ale felurilor de mâncare și adaugă-le în meniu. Și, cel mai important, asigură-te că acele fotografii corespund exact felurilor de mâncare pe care le oferi, atât în ceea ce privește prezentarea, cât și mărimea porțiilor. În caz contrar, riști să-ți dezamăgești clienții.

8. O aranjare total greșită

Aranjarea meniului poate avea un impact semnificativ asupra modului în care clienții îți văd ofertele și fac alegeri. Nu vrei să fie prea aglomerat, dar nici nu vrei să pară prea sărac. 

Din fericire, există câteva sfaturi simple pe care le poți urma pentru a te asigura că meniul tău este ușor de citit și simplu de navigat:

  • Folosește un aspect simplu, cu anteturi clare și separatoare de secțiuni.
  • Folosește o dimensiune și un stil de font ușor de citit.
  • Asigură-te că există suficient spațiu alb pe pagină, pentru ca citirea meniului să nu pară obositoare.

De asemenea, ar fi bine să înțelegi psihologia clienților tăi și modul în care aceștia interacționează cu meniul. De exemplu, studiile au arătat că privirea oamenilor este de obicei atrasă de partea din dreapta sus a unui meniu atunci când îl citesc. 

Deci, de ce să nu profiți de acest spațiu de pe meniu și să enumeri acolo cele mai bine vândute produse? Acest lucru nu numai că va contribui la creșterea vânzărilor, dar va ajuta și clienții noi să facă o alegere și va oferi mai multă vizibilitate celor mai scumpe produse.

9. Ignorarea oportunităților de upselling

Vânzarea în plus este o practică comună în industria restaurantelor. Oferindu-le clienților posibilitatea de a comanda în plus la felul lor de mâncare sau de a opta pentru o masă combinată în loc de un singur preparat, poți crește valoarea medie a comenzii și îți poți crește profitul. 

Adesea, în restaurante, personalul face câteva runde cu clienții, explicând diferitele preparate care se potrivesc cu fiecare fel de mâncare și varietatea de mese combinate pe care le oferă. 

Începe prin a enumera în meniu produsele extra, cum ar fi brânza, ciupercile sau alte garnituri. De asemenea, ai putea să arunci o privire la cele mai bine vândute produse și să găsești diferite combinații pe care le-ai putea vinde ca o singură comandă la un preț mai mare și să le pui în meniu.

10. Nicio schimbare în meniu

Unul dintre cele mai importante aspecte ale administrării unui restaurant de succes este acela de a avea un meniu bine pus la punct, care se poate schimba odată cu noile tendințe. În timp ce unele restaurante preferă să păstreze aceleași elemente de meniu timp de ani de zile, cele mai bune restaurante inovează în mod constant și introduc elemente noi pentru a-i face pe clienți să revină.

Pe lângă adăugarea de noi articole, este esențial să evaluezi și performanța celor actuale. Monitorizează vânzările curente ale unui anumit articol și vezi care sunt rezultatele. Dacă stă în congelatorul din bucătărie sau este returnat în mod constant de către clienți, atunci ar putea fi timpul să îl scoți din meniu.

Alternativ, să presupunem că un anumit produs se vinde excepțional de bine și primește multe laude. În acest caz, ar trebui să începi să te gândești la variante noi și interesante ale acestuia.

Analizând în mod constant și schimbând meniul în bine, vei fi în fața concurenței și vei oferi clienților tăi cea mai bună experiență culinară posibilă.

Pe scurt

Crearea unui meniu foarte bun nu este o sarcină ușoară, dar cu puțină planificare și reflecție, poți crea un meniu care îți va impresiona clienții și te va ajuta să-ți crești profitul. 

Asigură-te că ții cont de aceste 10 greșeli comune atunci când îți concepi următorul meniu sau îți actualizezi meniul actual și vei putea evita cele mai frecvente capcane cu care se confruntă restaurantele.

Și îți reamintim că serviciul TapTasty te ajută să-ți organizezi activitățile zilnice ale restaurantului, folosind una sau mai multe din funcționalitățile de mai jos:

  • aplicație de mobil personalizată;
  • modul de comenzi online (care vine integrat cu website-ul restaurantului tău);
  • ospătar digital;
  • self ordering kiosks;
  • driver app.

Contactează-ne cu încredere și află mai multe!

TapTasty Author