Tendințe Culinare 2022

Dacă tendințele culinare ale anului trecut au fost influențate de situația pandemică și de schimbările comportamentale ale consumatorilor, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Spunem adio mâncărurilor semipreparate și ne concentrăm atenția asupra ciupercilor și a cocktailurilor din anii 1980, de exemplu. Regândim prepararea cărnurilor și chiar și a cafelei. 

Restaurant

Anna Fabrega, fosta directoare a companiei Amazon, a afirmat că „restricțiile generează inovație.” Astfel, industria alimentară preferă să abordeze un spirit pragmatic, modelat de nevoile oamenilor care lucrează de acasă și de generația Z, mult mai perspicace din punct de vedere culinar, care își dorește un preparat pregătit în mod corespunzător, fără a afecta mediul înconjurător. 

Dar hai mai bine să aruncăm o privire asupra tendințelor culinare ale anului 2022. 

1. Ciupercile

Patru ani la rând, ciupercile au fost în topul industriei alimentare. MSNBC a declarat ciupercile drept „O tendință alimentară sănătoasă” a anului 2022, iar Specialty Food Magazine a subliniat că deși nu sunt nou apărute în categoria supralimentelor, ele sunt extrem de versatile.

Ciuperci

Ciupercile sunt o sursă bogată, cu conținut scăzut de calorii, de fibre, proteine și antioxidanți. De asemenea, conțin seleniu care este vital pentru buna funcționare a organismului nostru.

Totodată, ciupercile sunt folosite în multe dintre rețete ca un ingredient principal, dar și ca unul discret, mai ales pentru că oferă o aromă aparte și nu le înăbușă pe celelalte. În urma unui studiu realizat de Technavio, vânzările ciupercilor se estimează a se ridica până la suma de 18.78 bilioane de dolari până în anul 2025. Fără doar și poate, bucătarii au ales să folosească ciupercile nu numai în preparatele obișnuite, ci și în preparate inovatoare.

2. Băutura anului

Băuturile anilor 1980 revin în forță. Fie că vorbim de Blue Lagoons, Tequila Sunrise sau Long Island, dezvoltarea băuturilor tip cocktail s-a accelerat cu 171% în 2020, potrivit datelor Nielsen Premium Panel, iar 2022 nu arată vreo descreștere în acest sens.

tequile sunrise

Folosindu-se ingrediente de înaltă calitate, arome autentice, conținut scăzut de calorii, zahăr și alcool, ambalaje igienice și convenabile – cocktailurile rămân un trend al anului 2022.

Anthony Caporale, un consultant specializat în știința băuturilor alcoolice, a afirmat că „accentul în lumea restaurantelor în 2022 pare să fie pus pe simplitate. Pe măsură ce costurile atât pentru produse, cât și pentru forța de muncă continuă să crească, barurile și restaurantele se îndreaptă către meniuri restrânse, mâncăruri mai simple, cu un timp de pregătire mai rapid. De altfel, și consumatorii par să fie din ce în ce mai obosiți de prezentări prea complicate și de îndelunga așteptare pentru diferite servicii.” 

Și nu e de mirare atunci că băutura anului este tocmai cocktailul.

3. „Cărnuri” pe bază de plante

Alternativele la carne nu sunt nimic nou, iar astăzi există mai multe variante ca oricând. Bucătarii au reușit să imite carnea tradițională, folosindu-se de năut, conopidă, dovleac, vinete, și diferite alimente din soia. 

De exemplu, compania Impossible Foods și Beyond Meat dezvoltă înlocuitori pe bază de plante pentru produsele din carne. Scopul declarat al companiilor este de a oferi oamenilor gustul și beneficiile nutriționale ale cărnii, fără impactul negativ asupra sănătății și asupra mediului asociat cu produsele animale.

Așadar, multe dintre lanțurile de fast-food au început să-și însușească aceste preparate vegane. De asemenea, anumite lanțuri de pizzerii încearcă pepperoni exclusiv pe bază de plante. Până la urmă, fiecare restaurant ar trebui să ofere clienților opțiuni vegane, deoarece mulți preferă să se ferească de grăsimile saturate și sodiu, mai ales pentru sănătatea inimii. 

4. Robusta

Kara Nielsen, o expertă de lungă durată în tendințe și inovare strategică în industria alimentară și a băuturilor, a afirmat că deși arabica a fost cea mai populară cafea din lume; din cauza schimbărilor climatice producția este amenințată. Drept consecință și prețurile cresc considerabil.

Prin urmare, robusta este o posibilă variantă, ce conține suficientă cofeină și mai mult decât atât este mai puțin costisitoare și mai ușor de cultivat. Boabele de cafea robusta sunt cultivate în Vietnam, unde cafeaua este făcută cu un filtru metalic numit phin, fiind îndulcită cu lapte condensat și uneori cu gălbenuș de ou. 

5. Lapte de cartofi

Ani la rândul, singura alternativă disponibilă pentru lapte a fost laptele de soia. Mai pe urmă a apărut laptele de migdale, fiind mai mult decât binevenit pentru cei intoleranți la lactoză, vegani sau pentru oricine evita din motive personale laptele. Apoi a apărut laptele de caju, ovăz și așa mai departe. 

Anul 2022, pe de altă parte, a lansat ceva cu totul inedit: laptele de cartofi. Acesta este bogat în calciu, nu conține majoritatea alergenilor și este eco-friendly. De asemenea, are un conținut scăzut de zahăr și grăsimi saturate. Potrivit raportului Waitrose Food and Drink 2021-2022, laptele de cartofi va fi dominanta meniurilor cafenelelor în următoarea perioadă. 

Să recapitulăm!

În ciuda unui an plin de restricții, inovațiile nu au încetat să apară. Fie că vorbim de laptele de cartofi sau de „cărnuri” bazate pe plante, este de la sine înțeles că anul 2022 se vrea a fi mai gustos și mai sănătos ca niciodată!

Articol furnizat de TapTasty.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ești interesat?

Cere ofertă și te vom contacta în cel mai scurt timp