Design Interior pentru Restaurante: 10 IDEI

Poate că nu îți sună chiar cunoscut Visuri la cheie, Restaurants on the Edge, This Old House, dar ideea e că ai vizionat măcar o dată o emisiune în care s-a urmărit renovarea completă a unui loc și ai rămas la final mut de uimire. Așa e și cu un design interior pentru restaurante. După ce este câtuși de puțin actualizat, rămâi surprins de modul în care transformă întregul loc.

Fie că vrem să recunoaștem sau nu, designul interior al unui loc, cu precădere al unui restaurant, ne atrage sau ne îndepărtează. Ne place ca și consumatori să alegem locuri „instagramabile” de luat masa în oraș pentru că vrem să ne lăudăm pe unde am mers. 

Doar că din afacerea asta proprietarul restaurantului rămâne cu cele mai multe bătăi de cap. Localul trebuie să fie fancy enough încât să atragă cât mai mulți clienți. 

Ei bine, noi ne-am gândit să-ți dăm o mână de ajutor și am făcut o selecție de 10 idei care pot fi implementate pentru designul interior al restaurantului tău.

So let the fun begin!

1. Concentrează-te pe o temă pentru un design interior reușit

Este frustrant să ai o grămadă de idei, dar să nu știi cum să le combini pentru că nu aparțin aceleași game. În acest caz, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te concentrezi pe un singur stil.

De exemplu, stilul rustic creează o atmosferă care amintește de spațiul tradițional, folosindu-se de elemente precum:

  • piatra de râu;
  • lemnul de esență tare;
  • motive folclorice;
  • țesături de lână, bumbac, in sau iută;
  • decorațiuni precum coronițe uscate, ghirlande de crengi și fructe uscate, conuri de brad, rame foto realizate din bucăți de lemn nefinisate. 

Totodată, stilul rustic evită tonurile strălucitoare și pastelurile provocatoare, în pofida celor subtile, calde, naturale. Fără îndoială, stilul rustic oferă un farmec aparte oricărui restaurant. 

design interior

2. Luminozitate maximă

Lumina joacă un rol cheie în crearea unui design deoarece cu ajutorul acesteia putem scoate în evidență anumite elemente. Aceasta influențează percepția individului asupra unui spațiu și, mai mult decât atât, schimbă dispoziția oamenilor.

Astfel, te poți simți fie mai relaxat, fie mai agitat. Oricum, atunci când vine vorba de amenajarea unui loc, iluminatul interior este absolut necesar.

Există trei tipuri de iluminat: 

  • general; 
  • natural;
  • ambiental.

Dacă iluminatul general asigură o distribuție uniformă a luminii, iluminatul ambiental oferă o iluminare mai fină, mai discretă. Pe de altă parte, iluminatul natural variază în funcție de anotimp sau starea vremii, pentru că provine de la spațiile vitrate. 

De asemenea, din punct de vedere cromatic există trei tipuri de lumină:

  • caldă;
  • neutră;
  • rece. 

Lumina caldă se folosește în spațiile unde se dorește un nivel de iluminare scăzut, în timp ce lumina rece se folosește în spațiile care necesită un grad sporit de concentrare, cum ar fi în bucătărie. 

Profită de avantajele pe care ți le poate aduce lumina și joacă-te cu efectele oferite de aceasta în restaurantul tău. Un corp de iluminat bine ales poate face minuni. 

3. Oglindă oglinjoară – un altfel de design interior

Dacă suprafața restaurantului tău nu este una foarte extinsă, atunci poți să te folosești de unul dintre trucurile oferite de oglinzi. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât se creează mai mult iluzia de spațiu. Prin reflectarea luminii, locul va părea cu mult mai amplu. 

Desigur, pentru a reda ideea de spațiu restaurantului tău trebuie să amplasezi oglinzile în locurile potrivite. De exemplu, așezate față în față cu ferestrele, acestea reflectă lumina naturală ce se răsfrânge apoi în toată încăperea. 

Dacă ai un perete gol și inestetic, atunci ai putea amplasa o oglindă. Locul acela va prinde contur. Un sfat: profită de formele și dimensiunile oglinzilor și combină-le pentru a crea o încăpere mai luminoasă și mai mare, iar în acest mod vei pune într-adevăr decorul în valoare. 

4. Extravaganță

Când ne gândim la extravaganță, ne gândim la ceva îndrăzneț, la ceva care ne fură privirile. Alegerea unei tematici extravagante pentru restaurantul tău poate fi cu adevărat costisitoare. Dar odată ce alegi extravaganța, aceasta nu va rămâne fără ecou. Poate să-ți aducă până și o Stea Michelin, iar asta nu-i puțin lucru.

Poate ai auzit de Restaurantul Sublimotion din Ibiza. Designul acestuia este de-a dreptul mind blowing. Restaurantul a fost inaugurat în 2014 și este mult mai mult decât cel mai scump restaurant din lume. Designul este suprarealist cu tentă futuristă. Meniul este muzical, iar serviciile oferite sunt coregrafiate prin tehnologia revoluționară ce-ți stârnește până și simțurile pe care le credeai de mult adormite. 

Da, extravaganța nu este pentru toată lumea, asta-i sigur. Însă, ownerul care optează pentru ea poate da naștere celor mai spectaculoase concepte de restaurant care îi vor aduce un profit garantat.

design interior

5. Minimalism

La polul opus se află minimalismul. Acesta este definit de către echipa de Creative Market ca fiind designul care exprimă doar elementele esențiale și necesare, eliminând componentele excesive și, prin urmare, inutile. 

Estetica minimalistă utilizează linii curate, logo-uri plate, scheme de culori simple, chiar monocromatice. Dacă te gândești să deschizi un restaurant minimalist, atunci poți începe prin a elimina excesul de sare, zahăr și grăsimi. Glumesc! Ceea ce este important atunci când vine vorba de un design minimalist este ca acesta să se bazeze întru totul pe simplitate.

  • Aspectul meniului trebuie să fie neîncărcat;
  • Paleta de culori trebuie să fie neutră sau albă;
  • Și totul trebuie să fie curat, curat, dar fresh. 

Designul minimalist îți oferă o modalitate de a atrage clienții cu un concept în vogă, care nu distrage atenția de la ce-i mai important: experiența culinară.

6. Arta locală în restaurantul tău, un posibil design interior avangardist

Dacă restaurantul tău deține un spațiu mare, cu pereți deschiși, pe care dorești să îi decorezi cu un buget limitat, dar nu știi exact cum, apelează la talentele locale pentru ajutor.

De exemplu, prin crearea unui perete în stil galerie care prezintă un nou artist sau un grup de artiști, fie lunar, fie trimestrial, obții o colecție de decoruri unice de fiecare dată, iar artiștii locali au, de asemenea, șansa să își vândă lucrările.

design interior

7. Natura în restaurant, un design interior unic

Toată lumea cunoaște umila plantă de interior – ficusul. Acesta a revenit în forță. Așadar, dacă nu ai încă un ficus, este timpul să îți faci rost de unul sau chiar mai mulți.

O modalitate foarte simplă și cu costuri reduse de-ați înfrumuseța designul interior este să umpli spațiul restaurantului cu o mulțime de plante în ghiveci. Acest lucru va conferi o atmosferă proaspătă și deschisă – ideală dacă este îmbinată cu o paletă de culori deschisă – și, în același timp, va face apel la spiritul ecologic.

8. Adaugă niște rafturi inedite

Adăugarea unor rafturi inedite în restaurantul tău ar putea fi exact ceea ce îți trebuie pentru îmbunătățirea designului interior. Rafturile stârnesc interesul în orice încăpere, mai ales dacă sunt vopsite în diferite nuanțe sau în contrast cu pereții.

Rafturile sunt, de asemenea, o modalitate versatilă de a-ți pune în lumină decorațiunile; poți așeza pe rafturi cărți vechi pentru o un design vintage, plante în ghiveci pentru o atmosferă spațioasă și ecologică, le poți folosi pentru a expune orice produse pe care le vinzi – cum ar fi pachetele cu boabe de cafea, sosuri și multe altele.

Pe lângă faptul că sunt atractive vizual, adăugarea de rafturi este o modalitate excelentă de a pune în lumină brandul restaurantului tău cu un buget redus.

9. Un perete decorativ

Un perete decorativ este o idee de decorare a restaurantului, atrăgând privirile clienților. Un perete decorativ îți oferă, de asemenea, oportunitatea de a pune în evidență cromatica și tematica restaurantului. Poți, de asemenea, să folosești texturi, modele sau chiar obiecte pentru a-l face cu adevărat inedit.

10. Funcționalitatea este esențială

Funcționalitatea poate fi mai greu de pus în aplicare decât designul, dar un restaurant care funcționează bine poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor tale financiare.

Dacă este nevoie, angajează un designer profesionist pentru a-ți planifica amenajarea și maximiza funcționalitatea. Un spațiu restrâns nu trebuie să se simtă neapărat înghesuit.

Să recapitulăm!

Designul interior al restaurantului tău trebuie să transmită ceva despre serviciile pe care tu ca owner le pui la dispoziție. 

Un design care încorporează anumite elemente cheie poate crea iluzia de spațiu sau chiar lumină. Este important să alegi stilul care ți se potrivește și să-ți surprinzi clienții în cel mai plăcut mod cu putință.

Nu uita, totodată, că funcționalitatea restaurantului este mai presus decât designul sau, cel puțin, trebuie să se completeze. Degeaba designul este fancy, dacă restaurantul nu oferă o tehnologie avansată, de la comanda la masă, la aplicație mobilă personalizată, meniu digital și așa mai departe.

Vrei ca restaurantul tău să ofere toate acestea, ba chiar mai multe? Scrie-ne cu încredere!

TapTasty Author