Noi Reglementări pentru Restaurante în 2023

2023 se propune a fi un an al schimbărilor, mai ales pentru industria ospitalității, întrucât se are în vedere noi reglementări pentru restaurante. Bacșișul este primul vizat. În multe regiuni ale lumii, bacșișul la restaurant este o parte intrinsecă a experienței culinare. Bacșișurile subvenționează salariile chelnerilor și, teoretic, sunt proporționale cu calitatea serviciilor oferite.

Cu toate acestea, cultura bacșișului începe încetul cu încetul să se schimbe din cauza tehnologiei și a preocupărilor economice. De pildă, începând cu 2023 bacșișul trebuie fie trecut pe nota de plată. 

Dar hai mai bine să aruncăm o privire la fiecare reglementare în parte.

1. Noi reglementări privind bacșișul

Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2023, noua lege prevede că pe nota de plată trebuie să fie trecut și bacșișul. Clienții vor fi întrebați de către ospătari dacă vor să lase bacșiș sau nu, iar suma va fi afișată clar pe bon. Astfel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii și bucătarii le au pe lângă salariu.

noi reglementări privind bacșișul

Bineînțeles, e destul de ciudat ca ospătar să întrebi clientul dacă dorește să lase bacșiș și nu e de mirare că mulți preferă să o lase așa, adică nicicum, sperând totuși că clienții se vor autosesiza într-un fel sau altul. 

Ei bine, dată fiind situația, trebuie găsită o soluție nu chiar atât de invazivă, dacă putem spune așa. 

Sistemul TapTasty este o soluție în acest sens. Pe de-o parte, dacă clientul plasează o comandă online prin aplicația mobilă a restaurantului tău, poți seta o sumă implicită pentru bacșiș. De altfel, clientul poate selecta dacă dorește să lase bacșiș sau nu. Simplu și rapid, problema bacșișului este rezolvată în această situație. 

Pe de altă parte, dacă clientul se află în restaurant, poți implementa funcționalitatea comanda la masă. Ce înseamnă acest lucru? Clientul își plasează singur comanda și o poate achita la final, având din nou posibilitatea să lase bacșiș dacă dorește. Astfel, ospătarii nu mai sunt puși într-o postură incomodă și să fie nevoiți să întrebe clienții dacă vor să lase ceva. 

Problemă rezolvată! Dacă vrei să afli mai multe informații despre cele două variante menționate mai sus, scrie-ne

Atenție! Potrivit noilor reglementări, cei care încasează bacșiș și nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Mai bine te scutești de o astfel de pierdere implementând funcționalitățile oferite de TapTasty. 

2. Noi reglementări privind meniul restaurantului

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din 15 martie 2023, restaurantele sunt obligate să afișeze în meniu informații clare despre: 

  • Ingredientele folosite la fiecare preparat în parte și cantitatea lor. Aceasta se aplică doar în cazul preparatelor care depășesc 20 de grame. 
  • Valorile nutriționale ale fiecărui produs în parte – numărul caloriilor, cantitatea de zaharuri, sare, grăsimi și acizi grași nesaturați. 
  • Aditivii utilizați. 

Are rost să ne închipuim oare cât de repede se vor umple coșurile de gunoi cu vechile meniuri? Tipărirea unui nou meniu costă nu doar bani, ci și timp. 

Cei mai norocoși din toată afacerea asta sunt restaurantele care operează cu un meniu digital, evitând această risipă de timp și resurse. Dacă nu ai încă un meniu digital, TapTasty îți oferă unul complet gratuit, COMPLET GRATUIT. Tot ce trebuie să faci este să completezi acest formular

Meniul digital TapTasty îți oferă controlul deplin de care ai nevoie. În primul rând, poți să ai un număr nelimitat de meniuri digitale. De fapt, meniul digital e chiar în buzunarul clienților tăi. De îndată ce aceștia au intrat în local, pot scana meniul, iar ospătarul vine numai să preia comanda.

noi reglementări privind meniul

Totodată, ai posibilitatea să-ți actualizezi meniul de fiecare dată când este nevoie. Dacă de acum înainte trebuie ca toate informațiile menționate anterior să fie trecute în meniu, poți face acest lucru foarte simplu. Nu mai este nevoie să îți bați capul cu tipărirea, re-tipărirea și așa mai departe, pentru că doar actualizezi paginile în format electronic ale meniului digital. 

Pe scurt

Se arată 2023 a fi promițător pentru restaurante? Luând în considerare noile reglementări, multe aspecte din restaurante trebuie ajustate sau chiar schimbate. Dacă vrei să supraviețuiești cu bine și să nu irosești o grămadă de bani, ar fi bine să automatizezi toate procesele care se pot automatiza, implementând diferite soluții tehnologice în restaurantul tău. 

TapTasty îți pune la dispoziție UN SINGUR SISTEM pentru TOATE atribuțiile zilnice. 

  • Salvează bani și mențineți clienții fideli prin diferite funcționalități precum: instrumentele de marketing, driver app, meniu digital.
  • Operează cu mai puțini angajați prin self ordering și/sau comanda la masă
  • Administrează afacerea independent prin aplicația de mobil personalizată și panoul de administrare online;
  • Economisește timp și resurse financiare prin website-ul integrat cu aplicația de mobil;
  • Contabilizează vânzările prin rapoarte

Sistemul TapTasty conlucrează cu restaurantul tău. Pentru mai multe detalii, nu ezita să ne contactezi!

Start using the TapTasty system for free!

Zero commissions. Unlimited orders.