Cum să-ți Eficientizezi Livrările la Restaurant?

Nu poți controla fiecare aspect al procesului de livrare. Cu toate acestea, este important să eficientizezi livrările în zonele pe care le poți controla. 

În momentul în care un client plasează o comandă de livrare la restaurantul tău, este foarte probabil ca acesta să fie deja flămând. Desigur, își asumă timpul de așteptare până când comanda îi va fi livrată, dar dacă această așteptare este lungă, indispoziția își va face apariția. Prea mult timp și riști să pierzi orice șansă de a salva satisfacția clienților, indiferent cât de bună a fost mâncarea. 

În calitate de proprietar al unui restaurant, ai de-a face cu multe. Echilibrarea comenzilor de livrare cu traficul pietonal de la clienții din restaurant este o provocare serioasă. Un proces de livrare eficient reduce o parte din această presiune. Reduce timpii de așteptare, care, dacă devin prea lungi, pot frustra clienții și pot face ca preparatele să își piardă prospețimea în timpul livrării. 

Toate acestea se adaugă la câștigarea unei reputații mai bune în fața clienților, economisind în același timp bani pe costurile cu forța de muncă.

Ce face un sistem de livrare să fie eficient?

Un sistem de livrare eficient este cel care livrează comenzile cât mai repede posibil, fără a sacrifica calitatea preparatelor sau fără a forța prea mult angajații. Cu un sistem optim, angajații își înțeleg rolul în acest proces și au instrumentele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile rapid și eficient. 

Este nevoie de muncă pentru a ajunge în acest punct, dar avem câteva sfaturi pentru a te ajuta să ajungi acolo.

Cum să îți eficientizezi livrările?

Punerea în aplicare a unor strategii cheie poate contribui în mare măsură la realizarea unui proces de livrare eficient. Iată care sunt top 7 strategii în acest sens.

1. Creează meniuri specifice livrării

Unele preparate sunt potrivite pentru livrare, în timp ce altele prea puțin. Probabil că ai anumite articole din meniu care sunt mai rapid de pregătit și de ambalat decât altele. Iar unele preparate au marje de profit mai mari decât altele. Toate aceste aspecte ar trebui să fie luate în considerare atunci când decizi ce anume să incluzi într-un meniu de livrare.

A face ca produsele care necesită cel mai mult timp și muncă să fie disponibile doar la domiciliu reduce frecvența cu care personalul din bucătărie trebuie să echilibreze această muncă cu alte comenzi, ajutând bucătăria să funcționeze mai bine. În cazul comenzilor de livrare, dacă te limitezi la feluri de mâncare care au o marjă mare de profit, te asiguri că faci suficienți bani pentru ca munca suplimentară să merite. 

Iar crearea unui meniu destinat exclusiv livrărilor este un câștig pentru personalul și clienții tăi. Personalul tău poate avea așteptări clare cu privire la tipurile de comenzi de livrare pe care va trebui să le pregătească și să le împacheteze, iar clienții tăi se pot bucura de mâncarea care ajunge proaspătă la ușa lor.

Sistemul TapTasty îți permite să creezi un meniu care să fie disponibil doar pentru livrare, ridicare sau orice altă metodă de livrare. De asemenea, din panoul de administrare poți seta diferite filtre preparatelor, cum ar fi să fie evidențiate, să fie disponibile doar în restaurant.

Vrei să afli mai multe despre cum funcționează sistemul TapTasty? Contactează-ne și poți obține un demo gratuit.

2. Digitalizarea procesului de livrare

Majoritatea clienților preferă comoditatea. Pentru unii, de exemplu, ridicarea telefonului pentru a plasa o comandă poate părea mai solicitantă decât utilizarea unei aplicații sau a unui site web. Pentru acei clienți, existența unei opțiuni de comandă digitală poate face ca procesul de comandă să pară lipsit de efort. 

Iar pentru restaurantul tău, înregistrarea manuală a tuturor comenzilor de livrare poate consuma mult timp. Acestea sunt ore prețioase atunci când trebuie să gestionezi fiecare aspect al restaurantului. Digitalizarea procesului pentru comenzile de livrare nu numai că îți permite să câștigi de la persoanele care preferă să plaseze comenzi online, dar face ca urmărirea acestor comenzi să fie mai automatizată. 

Chiar și ca proprietar de restaurant care te bucuri de nota personală a unei conversații telefonice, existența unei soluții digitale poate contribui la extinderea capacității de comandă și la eficientizarea sarcinilor de înregistrare a informațiilor și de contabilitate.

Printr-o aplicație mobilă pentru restaurante TapTasty poți pune la dispoziția clienților 4 metode de plasare comandă: comenzi la domiciliu, livrare la jumătatea drumului, ridicare comandă și rezervare în local.

De asemenea, clientul tău află rapid despre campaniile promoționale și oferte, fiind înștiințat prin notificări push sau email.

Află mai multe despre aplicația mobilă personalizată TapTasty, citind acest articol.

3. Prioritizează comenzile

Funcționarea bucătăriei pe principiul „primul venit, primul servit” poate funcționa bine în unele locuri. Dar multe restaurante care oferă servicii de livrare la domiciliu ar putea dori să reconsidere această abordare. Pentru comenzile de livrare, trebuie să iei în considerare timpul de livrare pe lângă timpul de pregătire a mesei.

S-ar putea să te confrunți cu cazuri în care prioritizarea comenzii unui client care servește la fața locului ar putea prelungi așteptarea clientului de livrare cu peste o oră, în timp ce pregătirea comenzii de livrare ar adăuga doar câteva minute pentru clientul din restaurant.

Gândește-te în mod strategic la prioritizarea comenzilor, cântărind prioritatea pe baza timpului de pregătire a anumitor comenzi, a distanței de livrare și a modului în care timpii de așteptare vor afecta experiența clienților.

4. Fii realist cu estimările de timp

Uneori vei pierde comenzi atunci când cineva aude că așteptarea pentru livrare este lungă. Dar riști să pierzi și mai multe comenzi pe termen lung dacă nu estimezi corect timpul de livrare. Așteptând o oră pentru mâncare nu pare atât de rău dacă știi la ce să te aștepți. Dar să aștepți o oră după ce scrie clar că timpul de livrare estimat e undeva la 20 de minute, e suficient încât să devii iritat. 

Predicția timpilor de livrare este dificilă, deoarece intră în joc foarte mulți factori: timpul necesar pentru pregătirea comenzii, cât de ocupat este restaurantul, distanța până la locul de livrare și traficul de pe stradă la acea oră din zi, dacă e să numim doar câțiva. 

Cu TapTasty poți oricând să îți actualizezi timpul de livrare și să-l anunți pe client printr-o notificare push de orice întârziere. 

Acordă o atenție deosebită modului în care diverși factori afectează timpul necesar pentru a livra comenzile, astfel încât estimările să fie cât mai precise. Și asigură-te că nu uiți de factorul uman: toți angajații tăi (inclusiv șoferii) au nevoie de pauze și uneori se întâmplă să mai facă și greșeli. Acordarea unui mic spațiu pentru acești factori în calculele tale este crucială pentru îmbunătățirea acurateței.

5. Permite clienților să urmărească livrarea în timp real

Atunci când restaurantul tău este foarte aglomerat, apelurile telefonice de la clienți nerăbdători care întreabă unde se află comanda de livrare nu fac decât să încetinească și mai mult lucrurile. Poate că nu ai prea mult control asupra livrărilor odată ce acestea părăsesc restaurantul, dar ai puterea de a urmări evoluția comenzilor pe drum. Și multe sisteme de comenzi online îți oferă posibilitatea de a împărtăși automat aceste informații cu clienții. 

Un driver app automatizează și generează ruta cea mai optimă prin Google Maps pentru livratori, dar oferă și clientului restaurantului tău posibilitatea să urmărească în timp real poziția livratorului. În cazul în care restaurantul tău nu are propria flotă de mașini, serviciul TapTasty permite, de asemenea, integrarea cu servicii de livrare la domiciliu, oferind astfel o suită completă de servicii. 

Așadar, clienții înfometați pot verifica cât mai durează până când vor putea mânca, ceea ce le îmbunătățește experiența de livrare. Restaurantele pot folosi aceleași informații de urmărire pentru a urmări progresul șoferilor lor, pentru a observa orice condiții anormale de trafic pe care trebuie să le ia în considerare și pentru a oferi o estimare mai bună a timpului pentru comenzile de livrare viitoare. Este o situație în care toate părțile sunt câștigătoare.

6. Ia în considerare feedbackul angajaților și al clienților

În calitate de proprietar sau manager care implementează aceste strategii și care încearcă să optimizeze fluxul de lucru, probabil că ai o viziune de ansamblu asupra tuturor acestor aspecte. Dar toate persoanele implicate în executarea zilnică a acestor strategii văd diferite laturi ale procesului de livrare. Aceștia pot oferi perspective unice asupra blocajelor sau problemelor cu care se confruntă restaurantul tău în prezent.

O parte din obținerea feedback-ului angajaților constă în crearea unei culturi în care aceștia să se simtă confortabil să vorbească. Transmite clar că apreciezi ceea ce au de spus și depune un efort real pentru a implementa schimbări pe baza feedback-ului lor. Ia în considerare stabilirea unor verificări regulate (poate lunare sau trimestriale) care să le ofere șansa de a-și exprima opiniile, pentru a sistematiza procesul de ascultare a lor. 

Și, bineînțeles, feedback-ul clienților este la fel de important ca în orice alt aspect al administrării unui restaurant. Cere direct clienților fideli un feedback despre experiența lor de livrare. Prin aplicația TapTasty, clienții pot lăsa un feedback în mai puțin de un minut, iar tu vei fi înștiințat prin intermediul unei notificări.

Este esențial să acorzi atenție deosebită la ceea ce spun clienții de livrare în recenzii. Dacă aceștia se plâng de estimări inexacte ale timpului, acordă prioritate îmbunătățirii acestui proces.

7. Urmărește și analizează eficiența livrării tale

În plus față de feedback-ul pe care îl primești de la clienți, începe să urmărești și parametrii care măsoară eficiența livrării. Acest lucru ar putea include colectarea de date privind timpul mediu de pregătire a fiecărui articol din meniu (și cât de mult variază), cât de des se respectă și cât de mult nu se respectă estimările de timp și frecvența erorilor care încetinesc lucrurile.

Toate aceste date le poți accesa din panoul de control al serviciului TapTasty.

Datele îți pot oferi o imagine directă a eficienței actuale a livrării și dovezi cu privire la strategiile care contribuie în mod semnificativ la realizarea unui proces de livrare mai eficient în timp. În plus, colectarea de date oferă informații suplimentare valoroase, cum ar fi ce fel de preparate sunt cele mai populare pentru clienții care comandă cu livrare și care îți aduc în mod obișnuit cele mai bune recenzii. Poți utiliza aceste informații pentru a-ți îmbunătăți meniul de livrare.

Pe scurt

Să conduci un restaurant de succes este greu, indiferent cum o faci. Integrarea punctelor forte ale instrumentelor tehnologice, cum ar fi un singur sistem pentru toate atribuțiile zilnice, este doar o modalitate de a eficientiza livrările și de-a face operațiunile să se desfășoare fără blocaje.

TapTasty Author