Cum să îți Motivezi Angajații ca Restaurant?

Un restaurant își câștigă reputația în primul rând prin două lucruri: mâncarea și serviciile sale. Însă, pentru a reuși în aceste două cazuri, este esențială cultivarea unui mediu în care oamenii – atât clienții, cât și personalul – se simt în largul lor. De aceea, este important să înveți cum să-ți motivezi angajații. Cu toții suntem mai productivi și mai receptivi atunci când suntem fericiți, așa că este logic să creăm un mediu care să favorizeze acest tip de emoție pozitivă.

Retenția angajaților este destul de dificilă în industria restaurantelor. În timp ce unii pleacă pe motive de studiu, de exemplu, alții pot pleca pur și simplu pentru că nu se simt apreciați sau pentru că munca pe care o fac nu-i motivează.

O fluctuație ridicată a personalului poate avea un impact negativ asupra productivității afacerii tale, asupra moralului angajaților și, desigur, asupra calității produselor și a serviciilor oferite clienților.

Deși fluctuația de personal este aproape inevitabilă în orice industrie, nu toate speranțele sunt pierdute. În calitate de manager, există nenumărate sfaturi pentru motivarea angajaților.

Să aruncăm o privire la 5 modalități prin care îți poți menține angajații motivați.

1. Instruiește-ți corespunzător personalul

Înainte de a-ți trimite personalul restaurantului pe câmpul de luptă, este esențial să-l pregătești corespunzător. Majoritatea incidentelor din restaurante au loc din cauza lipsei de pregătire. Chiar dacă ai angajat pe cineva cu experiență, tot trebuie să-l instruiești în conformitate cu cultura și politicile restaurantului tău. Până nu faci acest lucru, noul angajat nu se va simți ca făcând parte din operațiunile restaurantului, ceea ce îi va afecta încrederea și îl va împiedica să dea tot ce are mai bun.

Este important să ai un program de orientare și formare a personalului bine pus la punct. Învățarea preparatelor din meniu, manipularea echipamentelor speciale, operarea cu sistemele tehnologice și un anumit mod de a face lucrurile, toate acestea intră sub cupola formării și nu trebuie ignorate.

Sesiunile regulate de instruire au un rol în menținerea motivației personalului restaurantului. Acestea le sporesc încrederea și le oferă o viziune de ansamblu. Atunci când angajații tăi pot privi dincolo de rolul lor și pot vedea cum influențează, ei se simt importanți și doresc să lucreze mai bine.

2. Asigură condiții bune de lucru

De multe ori, proprietarii de restaurante sau managerii se concentrează pe oferirea unei experiențe perfecte clienților, încât uită să ia în considerare și experiența angajaților. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care cei mai mulți demisionează.

Munca pe care angajații tăi o desfășoară le cere să fie mereu în alertă și poate fi solicitantă atât fizic, cât și psihic. Dacă te întrebi cum să îți menții angajații motivați, ei bine, un bun început este să le oferi un spațiu special amenajat unde să poată să se relaxeze între schimburi.

Bucătăriile trebuie să fie, de asemenea, bine ventilate pentru a evita orice pericol pentru sănătate și pentru a permite personalului de bucătărie să gătească confortabil.

Crearea unui mediu de lucru sănătos și plăcut contribuie categoric la satisfacția angajaților.

3. O politică clară privind turele de lucru și orele suplimentare

Creează ture fixe pentru angajații restaurantului tău și asigură-te că aceștia au suficient timp să se refacă după o zi lungă. Angajații suprasolicitați și obosiți nu vor face față operațiunilor zilnice și nici nu se vor putea ocupa corect de clienții restaurantului tău.

În industria restaurantelor, fiecare oră de lucru influențează direct vânzările. Este vital să îți compensezi angajații pentru orele suplimentare pe care le fac pentru a evita orice sentiment de nemulțumire. Prin urmare, stabilește o politică clară privind orele suplimentare și turele de lucru ale personalului.

4. Încurajează comunicarea

Restaurantele adună, de obicei, oameni din aceeași zonă. Întrucât angajarea se face în principal prin recomandări, este foarte probabil ca majoritatea sau chiar toți angajații restaurantului tău să fie cunoscuți, prieteni sau rude.

În astfel de cazuri, o comunicare deschisă cu personalul este fundamentală. Organizează întâlniri periodice și încearcă să faci actualizări zilnice cu liderii de echipă. Ascultă problemele cu care se confruntă angajații tăi și încearcă să le rezolvi în măsura în care poți.

5. Compensează cu bonusuri și măriri de salariu

Conform unui sondaj de satisfacție a angajaților, salariul influențează retenția angajaților. 35% dintre angajați au recunoscut că salariul a fost un motiv pentru care și-au părăsit locul de muncă.

Prin urmare, dacă observi că angajații tăi tot pleacă și nu stau pe termen lung, ia în considerare creșterea salariului. Creșterile salariale reprezintă o soluție rapidă și eficientă de motivare a angajaților.

De asemenea, bonusurile au un efect pozitiv. Le poți oferi la fiecare trei luni în funcție de anumite praguri atinse (vânzări de peste x lei…). Acestea îi stimulează pe angajați să rămână și să aibă performanțe mai bune pentru a-și atinge bonusul.

Nu în ultimul rând, ar trebui să ai un format comunicat în mod clar cu privire la momentul în care vor avea loc discuțiile despre majorări, cât se pot aștepta angajații să câștige și cum arată calendarul de promovare. Acest lucru le oferă angajaților o perspectivă clară despre modul în care decurg lucrurile și cum pot să evolueze.

Pe scurt

Personalul tău este cel care se ocupă de clienți și sunt în mod direct responsabili de experiența acestora. Dacă personalul tău este nemulțumit, acest lucru se va reflecta cu siguranță în serviciile oferite. Astfel, un personal fericit și motivat devine parte integrantă a succesului unui restaurant.

Totodată, pune-le la dispoziție soluții tehnologice care să le faciliteze munca. Automatizarea proceselor manuale va contribui la crearea unei experiențe mai bune și plăcute clienților și angajaților deopotrivă.

TapTasty Author