Cum să Eviți Risipa Alimentară în Restaurantul Tău?

Risipa alimentară este o problemă majoră cu care se confruntă societatea de azi. Potrivit Programului de Acțiune privind Deșeurile și Resursele (WRAP – Waste and Resources Action Programme), industria alimentară produce în jur de 400.000 de tone de deșeuri alimentare evitabile în fiecare an. Ba mai mult, risipa alimentară aduce o pierdere masivă industriei alimentare, mai precis undeva la 682 de milioane de lire sterline anual.

Dacă restaurantul tău reușește să reducă risipa de alimente, nu numai mediul înconjurător are de câștigat, ci și portofelul tău. Costurile alimentelor reprezintă, de obicei, cea mai mare parte a cheltuielilor unui restaurant – mai ales că suntem martorii unei inflații a prețurilor furnizorilor. Însă, pe măsură ce risipa alimentară scade, profitabilitatea crește. 

Dar cum se poate reduce risipa alimentară într-un mod eficient? Haideți să aruncăm o privire la câteva sfaturi pentru managementul deșeurilor alimentare în restaurante, dar care sunt, totuși, tipurile de deșeuri alimentare în restaurante? 

Tipuri de deșeuri alimentare în restaurant

Ei bine, primul pas când vine vorba de reducerea cantității de deșeuri alimentare în restaurante este pur și simplu înțelegerea celor două tipuri de deșeuri alimentare pe care le vei întâlni.

Deșeuri care provin din alimente care n-au ajuns să fie consumate: acestea reprezintă tot stocul irosit în restaurantul tău înainte ca acesta să ajungă vreodată la clienți. De exemplu, dacă bucătarul arde o friptură, bineînțeles, aceasta nu mai poate fi servită, iar astfel devine un deșeu. 

Deșeuri care provin din alimentele consumate: acestea reprezintă toate alimentele care sunt aruncate după ce au ajuns la clienți și sunt de departe categoria cea mai vastă de deșeuri alimentare. Se estimează că clienții lasă în farfurie aproximativ 17% din mâncare. 

Odată ce-ți sunt clare cele două tipuri de deșeuri, poți estima unde anume irosește restaurantul tău mai mult. În funcție de acest lucru, poți determina soluțiile potrivite de gestionare a deșeurilor din restaurant.

Cum ne afectează risipa alimentară mediul?

Cantitatea uriașă de deșeuri reprezintă o provocare pentru sănătatea planetei noastre, multe țări confruntându-se cu ceea ce se numește o „criză a capacității depozitului de deșeuri”. Chiar și într-o țară precum Australia, care are mai mult spațiu decât majoritatea, gropile de gunoi nu sunt o soluție durabilă pentru gestionarea deșeurilor lor.

Manipularea greșită a resturilor alimentare contribuie, de asemenea, la schimbările climatice, deoarece atunci când alimentele sunt trimise la gropile de gunoi, acestea se descompun și produc metan, un gaz cu efect de seră de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Nu doar metanul din deșeurile alimentare trebuie luate în considerare, ci și resursele folosite (ex. apă) și gazele cu efect de seră emise în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, de la recoltare și procesare până la transportul și servirea alimentelor. Descompunerea resturilor alimentare în gropile de gunoi poate contamina inclusiv apele subterane și de suprafață.

10 Sfaturi pentru managementul deșeurilor alimentare în restaurant

1. Evită suprastocurile

Asigură-te că achiziționezi numai ingredientele care îți sunt strict necesare. Poate fi tentant să „aprovizionezi” sau să cumperi la vrac de la furnizori, dar dacă faci acest lucru poți rămâne cu mai multă mâncare decât ai nevoie. 

2. Păstrează alimentele corespunzător

Asigură-te că frigiderele și congelatoarele funcționează la temperaturi potrivite și că alimentele cu risc scăzut de expirare sau alterare sunt depozitate întotdeauna pe rafturi mai înalte decât cele cu risc ridica. Totodată, zona de depozitare a alimentelor trebuie să fie curată și ordonată. 

Depozitarea alimentelor în condiții igienice este vitală pentru păstrarea calității acestora și prevenirea creșterii bacteriilor patogene, care poate duce rapid la risipa alimentară.

3. Practică rotația stocurilor în mod regulat

Folosește-te de metoda „FIFO” – primul intrat, primul ieșit – atunci când depozitezi alimente și expui alimente pentru vânzare. Acest lucru asigură că stocul mai nou este plasat în mod obișnuit în spatele stocului mai vechi, iar stocul mai vechi va fi întotdeauna epuizat primul înainte de a avea șansa de a se risipi.

4. Controlează temperatura

Controlul temperaturii este esențial pentru siguranța alimentelor, deoarece previne creșterea bacteriilor patogene dăunătoare. De asemenea, contribuie la prevenirea risipei alimentare prin faptul că alimentele ajung să nu se mai altereze atât de ușor. Controlul temperaturii include răcirea rapidă a alimentelor fierbinți; reîncălzirea alimentelor la temperatura corectă (cel puțin 70°C timp de 2 minute), depozitarea alimentelor cu risc ridicat în frigidere (1-4°C) și congelatoare (sub -18°C) și menținerea la rece la temperaturi sigure ( sub 8°C).

5. Etichetează corect alimentele

Dacă alimentele sunt decantate în containere diferite pentru depozitare, atunci asigură-te că etichetarea este corespunzătoare. Informațiile despre dată, alergeni și conținutul produsului trebuie să fie clare. 

Menținerea unui stoc organizat te ajută să urmărești mult mai ușor ceea ce ai și ce trebuie să utilizezi, prevenind posibilitatea ca resursele neetichetate să fie aruncate din greșeală sau pentru că nu știi ce se află în ele.

6. Realizează regulat inventarul

Pentru a preveni risipa, ar trebui să știi în orice moment ce alimente ai în stoc. Acest lucru înseamnă să păstrezi o listă detaliată a alimentelor din toate zonele tale de depozitare, inclusiv datele de utilizare la care te poți referi cu ușurință. Astfel, poți evita ca alimentele să fie uitate sau risipite într-un fel sau altul.

7. Acordă atenție termenelor de expirare

WRAP estimează că 21% din risipa alimentară la restaurant se datorează deteriorării alimentelor. Este esențial să deții un sistem fiabil de gestionare a stocurilor și de rotație a stocurilor (FIFO), astfel încât alimentele să nu se strice sau să nu depășească termenul de utilizare și să se mai poată folosi.  Datele limită trebuie verificate zilnic.

8. Anticipează cererea cu grijă

Cât de multă mâncare trebuie să pregătească restaurantul tău în avans? Gătirea în loturi mari poate contribui la risipa alimentară, întrucât pot rămâne prea multe resturi. Deși gătitul în lot poate economisi timp, poate fi și o reală risipă de bani și mâncare. De aceea, este important să anticipezi cerea cu grijă. 

9. Compost deșeuri alimentare

Nu toate resturile alimentare trebuie trimise la groapa de gunoi. Unele dintre ele pot fi depozitate într-un coș de compost, astfel încât să poată fi folosite. Acestea includ cojile de fructe și legume, produsele de panificație vechi, cerealele, cafeaua măcinată și pliculețe de ceai – aproape orice aliment, cu excepția cărnii, peștelui și a produselor lactate.

10. Mâncare la pachet

WRAP afirmă că 34% din deșeuri sunt reprezentate de alimentele lăsate pe farfuriile clienților, așa că de ce să nu le oferi clienților tăi opțiunea de a lua la pachet mâncarea rămasă? Desigur, nu toate alimentele pot fi împachetate pentru a fi mâncate mai târziu, dar feliile de pizza pot fi puse cu ușurință într-o cutie potrivită, de exemplu.

Pe scurt

Fără doar sau poate, există diverse metode prin care fiecare restaurant își poate reduce risipa alimentară. Multe dintre aceste schimbări te vor ajuta să economisești bani și să ai un impact pozitiv asupra mediului.

Chiar dacă a devenit o normă să se comande prea multă mâncare și să se lase mai mult de jumătate din preparat în farfurie, comportamentul mesenilor poate fi schimbat doar în măsura în care restaurantul tău va face tot posibilul să minimizeze risipa alimentară. Și primul pas poate fi cel în care le oferi să ia la pachet ce le-a rămas.