Comenzi Telefonice sau Comenzi Online?

Preparatele de calitate superioară va face ca restaurantul tău să intre rapid în grațiile clienților, dar confortul este cheia pentru fidelizarea clienților. Și una dintre cele mai simple modalități de a face mai convenabile comenzile de la restaurantul tău este să te asiguri că clienții nu sunt limitați la a face comenzi la telefon atunci când au poftă de mâncare la pachet sau cu livrare la domiciliu. De ce să nu oferi opțiunea de a plasa comenzi online direct pe aplicația mobilă a restaurantului tău sau pe modulul web al website-ului?

A lăsa comenzile prin apel telefonic deoparte și a prelua comenzile directe online nu este benefic doar pentru clienții tău, ci este, de asemenea, o metodă ideală pentru afacerea ta. Comanda directă online îți permite să accepți mai multe comenzi și să crești profiturile. Totodată, îți dă posibilitatea să controlezi și promoțiile speciale. În plus, comanda online duce la mai puține erori de comandă și la o experiență mai bună pentru clienți.

În acest articol, vom explora diferențele dintre comenzile telefonice vs. online și modul în care funcționează fiecare metodă. De asemenea, vom evidenția 5 motive pentru a trece de la preluarea comenzilor prin telefon la acceptarea comenzilor online în restaurantul tău.

Comenzi telefonice vs. comenzi online 

Indiferent de ce s-ar zice, nu se poate nega avantajele comenzilor online pentru restaurante. Pentru a întări și mai mult această afirmație, hai mai bine să comparăm comenzile telefonice cu software-ul de comenzi online.

Comanda telefonică

Până acum câțiva ani, comenzile telefonice erau principala modalitate prin care majoritatea restaurantelor preluau comenzi pentru mâncare la pachet și livrare la domiciliu.

Iată cum funcționează preluarea unei astfel de comenzi: un client sună pentru a comanda preparatele x, iar un angajat preia comanda prin telefon, înregistrând-o manual în sistemul POS al restaurantului, care apoi alertează bucătăria să înceapă pregătirea comenzii.

comenzi online

Acest proces pare destul de simplu, dar poate deveni complicat dacă linia telefonică este ocupată și clienții stau în așteptare. S-ar prea putea să închidă și să opteze pentru un alt restaurant. Riscul de eroare este, de asemenea, mai mare în cazul comenzilor telefonice, deoarece angajații nu pot auzi întotdeauna exact ceea ce spun clienții – mai ales într-un mediu zgomotos precum un restaurant, în care muzica răsună pe fundal. În mod similar, este posibil ca clienții să nu înțeleagă sau să nu audă întotdeauna ceea ce spun angajații. Și, bineînțeles, neînțelegerile sau comenzile incorecte duc adesea la clienți nemulțumiți.

Comanda online

Comenzile online sunt tot mai populare de câțiva ani încoace, dar numărul lor a crescut vertiginos în timpul pandemiei COVID-19, mai exact cu 30% la nivel mondial.

Cu un sistem de comenzi online, clienții pot comanda mâncare cu ridicare sau cu livrare la domiciliu de la restaurantul tău în două moduri principale, în funcție de tipul de sistem pe care ai ales să îl utilizezi:

Opțiunea 1: clienții comandă prin intermediul modului web al site-ului restaurantului tău, cum ar fi modulul web oferit de TapTasty. Aceste informații sunt apoi trimise către POS-ul restaurantului. 

Este important de menționat că modulul web permite plasarea comenzii exact ca într-o aplicație mobilă. Designul modulului web poate fi personalizat, conform brandului tău. Plățile se fac prin pagina web, iar după plasarea unei comenzi și adăugarea unui card, acesta poate fi salvat pentru plăți viitoare. Totodată, clientul poate fi răsplătit cu puncte de fidelitate. 

Opțiunea 2: clienții comandă prin intermediul unei aplicații mobile, cum ar fi cea oferită de TapTasty. Aceste informații sunt trimise pe un panou de administrare online și de acolo se procesează comanda. 

comenzi online
Aplicație mobilă și modul web personalizat

Acceptarea comenzilor online necesită totuși o anumită implicare din partea personalului tău, iar aceasta variază în funcție de metoda de comandă online pe care o utilizezi. Cu toate acestea, nivelul de implicare a personalului este cu mult mai mic decât în cazul unui sistem telefonic. În plus, acuratețea comenzilor nu se pune în discuție în cazul comenzilor online, indiferent dacă alegi modulul web sau aplicația mobilă personalizată. 

3 motive pentru care restaurantele ar trebui să treacă de la comenzi telefonice la comenzi online

1. Precizie sporită doar la comenzi online

Poate că ai cei mai buni angajați din industrie, dar aceștia sunt totuși oameni, ceea ce înseamnă că pot face greșeli atunci când preiau comenzi la telefon – mai ales când zgomotul, stresul și timpul sunt factori care intervin. 

În schimb, comenzile online îi permit clientului tău să-și plaseze singur întreaga comandă de mâncare cu ridicare sau livrare prin intermediul site-ului tău web sau a aplicației mobile. Acest lucru reduce în mod semnificativ spațiul de eroare în procesul de tranzacție, reducând în cele din urmă numărul de reclamații pe care le poți primi și risipa de mâncare din restaurant care se generează din cauza trimiterii unor comenzi greșite. Este o situație avantajoasă atât pentru tine, cât și pentru clienții tăi.

Vei beneficia cel mai mult de acuratețea comenzilor online dacă le permiți clienților să comande direct prin intermediul aplicației mobile sau a modulului web, mai degrabă decât printr-o aplicație terță. Utilizarea unui sistem de comenzi online directe, precum cel TapTasty, îți permite să sincronizezi comenzile online și meniul POS din Cloud. Acest lucru înseamnă că va trebui să faci actualizări ale meniului sau ale prețurilor doar într-o singură locație, în loc să fii nevoit să contactezi un furnizor terț, cum ar fi Glovo, pentru a face modificări în locul tău.

2. O experiență mai bună pentru clienți

Deoarece clienții nu pot vedea neapărat meniul sau toate ofertele disponibile atunci când sună pentru a comanda mâncare, acest lucru face ca procesul de selecție să fie mai dificil. De asemenea, înseamnă că angajatul tău ar putea fi la telefon pentru o vreme, ținând linia ocupată în timp ce răspunde la întrebări despre mâncare – și nimănui nu-i place să fie pus în așteptare (sau să nu reușească să vorbească deloc). 

Cu comanda online, clienții tăi vor avea la îndemână toate informațiile de care au nevoie despre meniul restaurantului. În acest fel, ei pot să nu se grăbească să se decidă asupra unui fel de mâncare și să comande exact ceea ce își doresc, inclusiv garniturile sau sosurile perfecte.

Poți folosi chiar și un program de fidelizare a clienților pentru a face ca experiența de a lua la pachet să fie și mai satisfăcătoare. De exemplu, sistemul TapTasty îți permite să oferi clienților tăi puncte de fidelitate și diferite recompense. Acest lucru le oferă clienților tăi un stimulent pentru a face comenzi repetate în loc să cumpere de la diferite restaurante, ceea ce aplicațiile terților încurajează adesea. Este, de asemenea, o modalitate excelentă pentru restaurantul tău de a câștiga niște bani în plus, deoarece s-a demonstrat că programele de loialitate cresc consumația clienților cu 18%.

Un alt bonus al comenzilor directe online, în mod specific, este că te ajută să menții controlul calității. Atunci când lași un furnizor terț să preia comenzile clienților în locul tău, nu ai cum să fii sigur de experiența pe care o au clienții tăi sau de calitatea preparatelor pe care le primesc prin intermediul unei livrări terțe. Atunci când îți păstrezi afacerea de comenzi online în cadrul companiei, poți asigura servicii excelente și mâncare delicioasă și caldă de fiecare dată.

3. Eficiența personalului

Atunci când personalul tău trebuie să folosească un sistem de comenzi prin telefon pentru restaurant pentru a prelua comenzi, înseamnă că este adesea ocupat și nu are timp să se ocupe de sarcini cum ar fi pregătirea tacâmurilor și a paharelor de vin pentru cină, stabilirea de relații cu clienții sau curățarea meselor pentru a următorii clienți.

Alternativ, un sistem de comenzi online, cum este cel de la TapTasty, va trimite comenzile direct la POS-ul restaurantului tău. Acest lucru eliberează timpul angajaților tăi pentru a se concentra pe alte sarcini și te asigură că nu vei sfârși îngropat într-un morman de vase murdare.

Cu sistemul de comenzi online TapTasty, este nevoie de trei până la cinci secunde pentru a revizui comanda online și a o accepta, în loc să dureze trei până la cinci minute pentru a prelua comanda prin telefon. În sfârșit ai posibilitatea să maximizezi timpul angajaților tăi.

Cheia eficienței este să cauți un sistem modern de comenzi online care să fie ușor de utilizat. Acest lucru va simplifica procesul de instruire – chiar și pentru angajații care nu sunt pricepuți la tehnologie – și te va ajuta să faci sistemul operațional în cel mai scurt timp.

Pe scurt

După ce am analizat toate diferențele dintre un sistem de comenzi prin telefon pentru restaurante și un sistem de comenzi online, este clar că există multe avantaje în a schimba sistemul de telefonie pentru restaurant cu un sistem de comenzi online direct. 

De la o mai mare productivitate a personalului la creșterea veniturilor, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a investi în această tehnologie și a începe să preiei comenzi online în loc de comenzi prin apel.

Start using the TapTasty system for free!

Zero commissions. Unlimited orders.