Top 4 Campanii de Marketing pentru Restaurante

În ultimii ani, multe campanii de marketing pentru restaurante și-au mutat accentul de pe mâncare și ingrediente pe experiența multisenzorială, care implică vederea, mirosul și gustul deopotrivă. 

Mai mult, recentele campanii de marketing încurajează consumatorii să interacționeze cu marca, ajutând inclusiv la răspândirea notorietății brandului online. Ce e drept, marketingul este, în esență, atât o artă, cât și o știință, a cărei stăpânire poate dura ani de zile. În pofida dificultăților pe care le prezintă, nu ai cum să nu te aventurezi în marketingul pentru restaurante, mai ales că este una dintre cele mai profitabile modalități prin care îți poți atrage clienții. 

Ținând cont că în România există în jur de 13 mii de restaurante, dacă deții un restaurant sau dorești să-ți deschizi unul, trebuie să găsești modalități de a ieși în evidență. Din moment ce lunar se deschid noi restaurante, dacă nu îți promovezi restaurantul suficient de bine, vei dispărea din vizor și, în consecință, din mintea clienților tăi. Astfel, indiferent că ești nou sau vechi pe piață, campaniile de marketing pentru restaurantul tău trebuie să se concentreze pe atragerea clienților. 

Haideți să aruncăm o privire la câteva campanii de marketing pentru restaurante.

Tipuri de campanii de marketing pentru restaurante

Există diferite tipuri de campanii de marketing pentru restaurante pe care le poți desfășura în restaurantul tău. 

  • Campanii informative: Astfel de campanii sunt folosite pentru a  informa clienții despre noile inițiative ale restaurantului sau despre schimbările care au loc din când în când în restaurant. Să presupunem că restaurantul tău își lansează noua aplicație. Prin serviciul TapTasty poți trimite ușor o notificare push sau un email prin care să-ți anunți clienții că pot începe să plaseze comenzi prin intermediul aplicației mobile personalizate.

Exemplu de notificare informativă: Comandă ACUM prin noua noastră aplicație mobilă și evită aglomerările de orice fel!

campanii de marketing informative
  • Campanii promoționale: Campaniile promoționale sunt cele care au principalul scop de a aduce mai multe vânzări prin derularea de oferte și reduceri, folosindu-se de diferite instrumente de marketing pentru a ajunge la clienți. 

Restaurantul Meridian Zero a realizat o campanie interesantă intitulată Grill Night & muzică live: „Pregătim o seară cu preparate la JOSPER & asocieri de băuturi care să evidențieze gusturi rafinate, atent pregătite de chef bucătarii Meridian Zero.

Restaurantul Mo’s Burgers & More a creat o campanie care încurajează plasarea de comenzi prin aplicația mobilă, oferind câteva avantaje cheie clienților care fac acest lucru.

campanii de marketing promoționale

Top 4 campanii de marketing pentru restaurante

Restaurantul tău trebuie să încerce întotdeauna să dezvolte niște campanii de marketing originale, care să te plaseze în fața tuturor concurenților de pe piață. Marketingul este o parte integrantă operațiunilor fiecărui restaurant și, prin urmare, trebuie să găsești noi modalități de a-ți păstra clienții.

1. Surprinderea sărbătorilor 

Sărbătorile sunt o modalitate excelentă de a atrage o mulțime de clienți în plus în restaurantul tău. Trebuie să-ți amintești că, în ajunul sărbătorilor, oamenii nu se supără să se răsfețe și tocmai de acest lucru trebuie să profiți. 

Adaugă meniului restaurantului tău preparate inedite, oferă reduceri și oferte în aceste zile speciale care să încurajeze clienții să opteze pentru restaurantul tău. Nu trebuie să te rezumi doar la sărbătorile consacrate precum Crăciunul, Anul Nou, Ziua Îndrăgostiților și așa mai departe, ci poți să profiți și de cele mai puțin evidente, cum ar fi Ziua Națională a Înghețatei sau Ziua Mondială a Ciocolatei. 

De exemplu, de Ziua Mondială a Ciocolatei, care se sărbătorește pe data de 7 iulie, poți să introduci în meniu diverse sortimente de deserturi pe bază de ciocolată.

Surprinzând sărbătorile în campaniile tale îți vei motiva clienții să plaseze comenzi fie direct în restaurantul tău, fie prin intermediul aplicației mobile pentru restaurante

2. Campanie de promovare cu influencerii și bloggerii din industria alimentară

Odată cu intrarea în scenă a rețelelor de socializare, strategia de marketing a restaurantelor s-a schimbat complet. 

Influencerii pot scrie despre restaurantul tău, pot face fotografii sau videoclipuri și să le împărtășească cu urmăritorii lor pe rețelele de socializare. Acest lucru atrage atenția oamenilor care sunt interesați să încerce restaurante noi. 

Ei bine, pentru a lucra cu influencerii și bloggerii din industria alimentară trebuie să iei legătura cu ei și să stabilești termenii și condițiile convenabile pentru ambele părți. De exemplu, poți să le oferi o masă gratuită în restaurantul tău în schimbul unei recenzii. Aceasta este o modalitate excelentă de a obține un feedback avizat despre restaurantul tău și de a ajunge la un public mai larg.

3. Parteneriate cu întreprinderi locale

Există de obicei destule afaceri locale în apropierea unui restaurant. Dacă restaurantul tău este înconjurat de astfel de întreprinderi locale, de ce să nu te asociezi cu ele și să vă promovați reciproc? În felul acesta ai de câștigat și tu și cealaltă afacere locală. 

Să zicem că există o curățătorie în apropiere de restaurantul tău, unde trimiți fețele de masă și alte materiale folosite la curățat. De ce să nu te asociezi cu ei și să pui afișe și anunțuri despre restaurantul tău la curățătorie și la rândul tău poți promova acea curățătorie la toți clienții tăi care și-ar putea vărsa din greșeală mâncare sau băuturi pe haine. 

Este cât se poate de important să te afli în relații bune cu afacerile locale din jurul restaurantului tău, întrucât și acestea te pot recomanda clienților care le trec pragul și întreabă unde ar putea servi o masă delicioasă în apropiere.

4. Campanii de marketing intern pentru restaurante

Marketingul intern funcționează destul de bine pentru restaurante atunci când este executat inteligent. Dar mai întâi de toate, ce este acesta?

Marketingul intern sau in-house înseamnă că activitățile de marketing ale unei afaceri sunt gestionate de angajații companiei. În procesele de marketing nu sunt implicate persoane sau organizații externe. De pildă, prin sistemul complet TapTasty ești în controlul deplin al afacerii tale, bucurându-te de o suită de instrumente de marketing ce pot fi administrate exclusiv de tine. 

Dacă vrei să atragi clienții să revină în restaurantul tău este timpul să faci marketing in-house. Astfel, este esențial să folosești tema și logo-ul restaurantului tău pentru branding ori de câte ori poți. 

De exemplu, de la șervețelele de hârtie până la uniforma personalului, totul ar trebui să fie aliniat cu marca restaurantului. Dacă administrezi o cafenea, poți să faci un extra pas în marketingul intern și să lansezi marfa mărcii tale. Starbucks face o treabă grozavă în acest sens. Ei și-au răspândit brandul pretutindeni și fiecare cană de cafea de la ei este marcată de logo-ul lor, amintindu-ți mereu că ei cafea dintr-o cană Starbucks.

Campaniile interne de marketing pentru restaurante funcționează, de asemenea, cel mai bine atunci când un restaurant sărbătorește festivaluri regionale. Acest lucru este valabil mai ales atunci când deții mai multe lanțuri de puncte de desfacere în întreaga țară și ai o prezență unică a brandului pe rețelele sociale și pe platformele online. 

Campaniile de marketing pentru restaurante sunt o modalitate inovatoare de a atrage clienții potențiali care așteaptă să se răsfețe și să experimenteze mâncăruri diferite. 

Pe scurt

Campaniile de marketing consecvente, care transmit un mesaj clar, au șanse de reușită și aduc rezultate remarcabile, cum ar fi:

  • recunoașterea mărcii;
  • volum mare de vânzări;
  • o bună reputație;
  • audiență crescută;
  • încrederea clienților;
  • eficiență sporită;
  • credibilitate.

Deoarece poți obține multe beneficii de pe urma campaniilor de marketing, este util să integrezi diferite canale atunci când le dezvolți. Cu toate acestea, trebuie să ai obiective clare pentru a crea o campanie eficientă. Însă pentru a-ți stabili obiectivele, trebuie să știi ce tip de campanie vrei să demarezi. 

În acest articol tocmai acest aspect am vrut să-l subliniem. Sperăm că ți-a fost de ajutor!