Strategii Eficiente de Retenție a Angajaților

Pe o piață a forței de muncă din ce în ce mai competitivă și fluctuantă este esențial pentru companii să înțeleagă de ce unii angajați pleacă și alții rămân. Mulți angajatori sunt îngrijorați de numărul de angajați care își părăsesc locurile de muncă, iar unii dintre ei o fac pe bună dreptate. Înțelegerea a ceea ce prețuiesc angajații, măsurarea și îmbunătățirea retenției sunt strategii cheie care oferă stabilitate în domeniul afacerilor. 

Așadar, care este cheia pentru a minimiza fluctuația nedorită și costisitoare a angajaților? Punerea în practică a unor strategii eficiente de retenție a angajaților. Dar mai întâi de toate… 

Ce este retenția angajaților?

Retenția angajaților este definită ca fiind capacitatea unei organizații de a preveni schimbarea angajaților sau numărul de persoane care își părăsesc locul de muncă într-o anumită perioadă, fie voluntar, fie involuntar. Creșterea retenției angajaților are un impact direct asupra performanței și succesului afacerii. Atunci când angajații sunt implicați, motivați și angajați față de organizația în care lucrează, afacerea va înflori. Liderii care doresc să obțină rezultate trebuie să-și îmbunătățească constant practicile de retenție a angajaților.

Strategii eficiente de retenție a angajaților 

1. Investirea în carierele angajaților 

Potrivit LinkedIn , 94% dintre angajați spun că ar rămâne mai mult timp în compania în care lucrează dacă s-ar investi în dezvoltarea carierei lor. În economia actuală, angajații înțeleg că trebuie să-și păstreze abilitățile ascuțite pentru a putea avansa ierarhic. 

Organizațiile pot profita de dorința de dezvoltare a angajaților lor, oferind structuri precum programe de mentorat și investind în educație suplimentară. Cursurile online de educație profesională, cum ar fi cele oferite de Emeritus, ajută organizațiile să-și recalifice angajații, îmbunătățindu-le abilitățile și competențele. În acest mod, angajații vor fi satisfăcuți la locul lor de muncă.

2. Recunoașterea contribuțiilor angajaților 

Tuturor le place să se simtă apreciați, iar acest lucru este valabil mai ales la locul de muncă. Într-un sondaj al Societății pentru Managementul Resurselor Umane, 68% dintre profesioniștii în HR au spus că recunoașterea este esențială pentru retenția angajaților. În ciuda acestui fapt, multe organizații nu au programe formale de recunoaștere a meritelor.

Companiile ar trebui să încurajeze managerii să recunoască munca subordonaților lor direcți. De asemenea, s-ar putea oferi o recompensă la nivel de divizie sau la nivel de companie personalului care face eforturi suplimentare. În timpul pandemiei, când mulți angajați au fost puși în situația de a gestiona circumstanțele dificile, aprecierea eforturilor a jucat un rol major.

3. Flexibilitate

Pe lângă opțiunile remote, angajatorii acordă din ce în ce mai multă prioritate flexibilității ca o strategie de retenție. În timp ce posibilitatea de a lucra de la distanță sau hibrid a devenit din ce în ce mai necesară la locul de muncă modern, aceasta nu este adesea suficientă.

În climatul actual, angajații preferă să aibă opțiunea unui orar flexibil, care să le permită să se adapteze nevoilor lor. Categoric, micromanagementul trebuie evitat. Dacă angajații au rezultate bune în mod constant, ar trebui să li se acorde libertatea de a decide cum să-și desfășoare munca, bineînțeles, atunci când este posibil. 

4. Posibilitatea opțiunilor hibride și de la distanță

Așa cum am subliniat anterior, munca de la distanță și hibridă este văzută din ce în ce mai mult ca o normalitate. Într-un sondaj din 2021 realizat de Robert Half s-a constatat că o treime dintre angajați și-ar căuta un alt loc de muncă dacă ar fi nevoie să se întoarcă la birou cu normă întreagă.

Chiar dacă unele atribuții nu pot fi îndeplinite de la distanță, angajatorii ar trebui să faciliteze opțiunile remote și hibride ori de câte ori este posibil. De exemplu, s-ar putea face întâlniri regulate la birou la care angajații să fie prezenți, pentru a nu se pierde coeziunea echipei. Desigur, această abordare nu trebuie să fie caracterizată de rigiditate. Să nu uităm că flexibilitatea este preferată în pofida opțiunilor hibride și remote.

5. Prioritizarea DE&I

Diversitatea, echitatea și incluziunea au devenit un must la locul de muncă. Liderii ar trebui să se gândească mereu la modalități de a face locul de muncă mai incluziv, eliminând orice părtinire și barieră din calea diversității. Totodată, aceștia trebuie să privească angajații la nivel individual și să creeze un mediu de lucru care să susțină nevoile unice ale fiecăruia. 

Comunicarea constantă în jurul DE&I, cu fiecare angajat, ajută la înțelegerea minusurilor pe care le are compania și la îmbunătățirea lor. Când se iau măsuri pentru a promova incluziunea, bunăstarea angajaților se îmbunătățește și rezultatele pozitive ies la suprafață. Pe măsură ce angajații se simt apreciați și incluși în demersul companiei, ei vor dori să rămână la locul de muncă actual, deoarece acesta le va oferi siguranța de care au nevoie.

6. Administrarea feedback-ului bidirecțional

Feedback-ul ar trebui să fie din ambele sensuri. Când doar managerii oferă feedback, este ușor pentru angajați să devină defensivi.

Pentru a crea un sentiment de încredere, managerii ar trebui să solicite și să primească feedback-ul angajaților. În acest fel, ei pot descoperi aspectele problematice și pot oferi soluții adecvate. Angajații vor accepta și implementa mult mai ușor feedback-ul primit din partea managerului. 

Ambele părți vor experimenta o conexiune și o creștere ca urmare a feedback-ului bidirecțional.

7. Oferirea unui salariu competitiv

Incapacitatea de a oferi o remunerație echitabilă, competitivă, care să fie la egalitate cu standardele din industrie va duce în cele din urmă la fluctuația angajaților. Fără doar sau poate, fiecare își dorește să fie apreciat pentru munca depusă, iar o marte parte din aceasta este tocmai compensarea. 

Dacă angajații depun eforturi maxime, dar simt că nu sunt suficient plătiți, este prea posibil să se orienteze spre altă direcție. Reevaluarea regulată a standardelor de compensare din industrie este fundamentală, la fel ca o strategie de recompensare financiară a celor performanți. Bonusurile și creșterile regulate ale salariilor îl fac pe angajat să se simtă prețuit în cadrul firmei.

Statisticile de retenție a angajaților 

Statisticile de retenție de pe piață oferă o perspectivă de ansamblu asupra anumitor aspecte cheie, care luate în considerare pot diminua fluctuația angajaților. 

  • 57% dintre lucrători sunt deschiși să-și caute un nou loc de muncă.
  • Burnout-ul de la locul de muncă este experimentat de 74% dintre angajați.
  • Doar 32% dintre angajați sunt mulțumiți de funcția pe care o dețin.
  • Aproape două treimi din plecările angajaților pot fi prevenite.
  • 88% dintre angajații implicați au susținut că vor lucra și în următorul an la organizația lor actuală, comparativ cu 49% dintre angajații dezinteresați, care nu cred că vor mai lucra în compania actuală următorul an.
  • Doar 49% dintre angajații care și-au părăsit locul de muncă au spus că s-au simțit apreciați de liderii lor.
  • Doar 38% dintre angajații care și-au părăsit locul de muncă au spus că au văzut oportunități de creștere profesională și dezvoltare a carierei la firma lor.
  • Angajații cărora li se oferă o creștere și flexibilitate sunt de 4 ori mai puțin probabil să plece. 
  • 48% dintre angajații care au plecat, au menționat că atunci când se primește un feedback din partea celui din conducere, acesta este bine primit și pus în aplicare. 

Care sunt unele dintre beneficiile îmbunătățirii ratei de retenție a angajaților? 

1. Reducerea costurilor

Înlocuirea unui angajat care pleacă este costisitoare. În plus, recrutarea și integrarea necesită timp. Punerea în scenă a unei strategii solide de retenție este cel mai bun lucru pentru minimizarea pierderii resurselor.

2. Creșterea productivității

Când forța de muncă se schimbă constant, este dificil să se construiască echipe de angajați productivi și calificați. Motivarea angajaților poate dura ceva timp, dar odată ce sunt angrenați în schema afacerii, rezultatele vor apărea numaidecât. 

3. Experiență mai bună a angajaților 

Menținerea clienților fericiți stă în puterea angajaților. Iar atunci când aceștia sunt la rândul lor satisfăcuți, vor reuși atât de simplu să exprime acest lucru tuturor clienților. 

4. Angajament și implicare sporită

Relația dintre implicarea și retenția angajaților este în strânsă legătură. Companiile cu retenție ridicată pot experimenta toate beneficiile implicării angajaților, inclusiv absenteism redus, prosperitate și profitabilitate mai mare.

5. O cultură a companiei mai puternică

Angajații cu vechime la locul de muncă împărtășesc de cele mai multe ori valorile și atitudinile pe care compania le promovează. Când aceștia se regăsesc în imaginea afacerii, angajații vor lucra bine în echipă. Și mai important, se vor sprijini reciproc în momente de nevoie. Acest lucru nu numai că întărește cultura de birou, ci și atrage alți oameni care doresc să aparțină unui loc echilibrat și bine organizat.

Concluzie

Provocările privind menținerea angajaților și cifra de afaceri de-a lungul anilor 2020 și 2021 i-au făcut pe liderii organizaționali să reflecteze asupra practicilor interne care stimulează implicarea și retenția. Pentru a păstra cei mai performanți angajați, asigurați-vă că strategia de retenție este axată pe implicarea acestora. Până la urmă, succesul angajaților va conduce la succesul afacerii.