De Ce să Abordezi Strategia Mobile-First?

A devenit tot mai dificil să ne imaginăm viața fără un smartphone. Cum ar fi să nu existe nicio aplicație mobilă pentru restaurante și să nu putem comanda cu livrare la domiciliu? Numai dacă aruncăm o privire în jur, vom vedea că aproape fiecare a doua persoană ține în mână un telefon mobil. Prin urmare, dacă restaurantul tău are o aplicație mobilă personalizată este cât se poate de important să utilizeze strategia mobile-first.

În februarie 2020, existau peste 3,5 miliarde de utilizatori de smartphone-uri pe tot globul, reprezentând peste jumătate din populație. Și bineînțeles, acest număr va crește tot mai mult pe zi ce trece.

În calitate de proprietar de afaceri nu poți sta deoparte și să privești pur și simplu cum se transformă lumea într-una digitală. Prin urmare, optimizarea site-ului web pentru diferite dispozitive este punctul principal privind dezvoltarea de software. Implementarea unei strategii Mobile First devine o soluție cât se poate de avantajoasă, mai ales dacă dorești să rămâi relevant pe piață. 

Ce este Mobile-First design?

Designul Mobile-First urmărește crearea unei experiențe mai bune pentru utilizatori, pornind procesul design-ului web de la proiectarea pe cele mai mici ecrane. Această strategie derivă din conceptul de avansare progresivă, ceea ce înseamnă că, atunci când un designer începe să schițeze aspectul unui site web, el pornește de la modul în care va arăta pe ecranul unui dispozitiv mobil mic și de-abia apoi trece pe ecrane mai mari. Abordarea Mobile-First oferă utilizatorilor o experiență plăcută pe fiecare tip de dispozitiv, mic sau mare.

De ce Mobile-First?

Dispozitivele mobile au devenit o parte integrantă a peisajului web actual și vor continua să fie fundamentale și pe viitor. Având în vedere că smartphone-ul contribuie aproximativ la jumătate din traficul web total, trebuie remarcat faptul că numărul utilizatorilor de smartphone-uri a depășit cu mult utilizatorii de desktop. 

Există câteva statistici care punctează de ce este esențială strategia Mobile-First:

  • Utilizatorii de smartphone-uri tind să petreacă în medie 3 ore și 15 minute pe telefoanele lor.
  • Millennials petrec mai mult de 5,7 ore pe zi pe smartphone-urile lor.
  • Oamenii își verifică telefoanele în medie de 58 de ori pe zi.

Statisticile de mai sus dezvăluie în mod clar tranziția de la desktop la dispozitive mobile. Desigur, e de dorit ca designerii web să țină cont atunci când proiectează un produs de regula „în primul rând mobilul”.

Avantaje ale strategiei Mobile-First

1. Extinderea audienței

Așa cum am evidențiat anterior, o mare parte din traficul web din întreaga lume provine de pe mobil. Statisticile pentru primul trimestru din 2021 arată că 54,8% din traficul site-ului web este generat prin intermediul smartphone-urilor. Este cu aproximativ 5% mai mult decât în ​​2020 și cu peste 23% mai mult decât în ​​2015. Înseamnă că numărul utilizatorilor de smartphone-uri și al persoanelor care preferă să inițieze sesiuni de navigare și căutări pe internet prin intermediul dispozitivelor mobile crește tot mai mult. 

Strategia Mobile-First oferă oportunitatea de a ajunge la noi clienți. YouTube este un exemplu concludent în acest sens. Aproximativ 40,9% din traficul YouTube vine de pe dispozitive mobile. După implementarea strategiei Mobile-First, utilizatorii mai tineri (15-25) au fost publicul predominant în 2020. 

2. Obținerea unor informații despre clienți

Dezvoltarea strategiei Mobile-First garantează obținerea de informații esențiale despre clienți, care sunt mai mult decât binevenite pentru îmbunătățirea strategiilor de marketing și a performanței site-ului web. De exemplu, se poate utiliza una sau mai multe soluții bazate pe date, cum ar fi urmărirea locației, revizuirea sau alte decizii pentru a promova personalizarea designului mobil. În acest fel, se obține o experiență de utilizator satisfăcătoare, iar astfel veniturile încep încet și sigur să crească.

3. Comunicare eficientă

Mobile-First pune accent pe o flexibilitate și funcționalitate îmbunătățită în vederea construirii relațiilor cu clienții. Utilizarea smartphone-urilor aduce o serie de avantaje în contextul comunicării și al interacțiunilor. 

Cu cât există mai multe interacțiuni cu publicul țintă, cu atât relațiile cu clienții devin mai stabile. În consecință, clienții devin loiali. Un bun exemplu este TapTasty, care oferă o aplicație mobilă pentru restaurante mobile friendly.

4. Șanse de a fi clasat mai sus

Cu câțiva ani în urmă, Google a introdus o actualizare a indexului mobil care i-a forțat pe agenții de marketing digital și pe antreprenori să treacă mai rapid la strategiile Mobile-First. Ideea principală este să se acorde prioritate versiunii mobile a site-ului web în algoritmul de căutare Google. În acest fel, dezvoltarea pe mobil poate promova poziții mai înalte pentru afacerile online.

Potrivit articolului Business News Daily, deoarece Google este cel mai folosit motor de căutare, majoritatea agenților de marketing țin evidența statisticilor și a informațiilor despre compatibilitatea mobilă prin intermediul instrumentelor de clasare Google. Se recomandă monitorizarea și analizarea periodică a acestor parametri, mai ales în contextul prezenței locale.

Timpul de încărcare a paginii este un factor important de clasare. Conform cercetării Creative Momentum, site-urile web ar trebui să își limiteze conținutul și să fie mai calitative și mai bogate în cuvinte cheie. Acest lucru va accelera timpul de încărcare a paginii și va crește conversiile, deoarece o întârziere de 1 secundă înseamnă o scădere cu 7% a ratelor de conversie. 

Pentru a monitoriza modificările pozitive sau negative ale poziției site-ului dvs. în căutarea organică, verificați clasamentul Google și adoptați versiunea mobilă împreună cu cea desktop în funcție de cerințele motorului de căutare și ale algoritmilor acestuia. În plus, Google oferă un test pentru dispozitive mobile care permite utilizatorilor să introducă o adresă URL și să analizeze starea acesteia online.

5. O experiență mai bună pentru utilizatori

De obicei, fiecare companie se concentrează pe propriile tactici și metode atunci când implementează strategia Mobile-First. Totuși, se ține cont de: 

  • Un meniu clar cu butoane mari;
  • O opțiune de căutare disponibilă nu numai pe pagina principală;
  • Forme mai scurte pentru o navigare mai bună și conversii mai mari;
  • Tonuri și culori calde pentru fundal și CTA-uri vizibile;
  • Mai puține dimensiuni de font pentru conținut;
  • Reclame mai puține, dar mai atrăgătoare.

Pe scurt

Utilizatorii web s-au mutat de la desktop la dispozitive mobile pentru accesarea site-urilor web și nu se arată vreun semn de oprire. Drept urmare, designerii sunt nevoiți să dezvolte site-uri web menținând publicul cu smartphone-uri ca o prioritate.

Majoritatea celor care caută pe internet folosesc telefoanele mobile pentru a comunica, a comanda servicii și pentru a cumpăra bunuri. Afacerile din ziua de azi ar trebui să fie efectuate online cu ajutorul strategiei Mobile-First .

Multe companii menționează că majoritatea statisticilor de afaceri (conversii, rentabilitatea cheltuielilor publicitare, creșterea traficului etc.) sunt îmbunătățite cu ajutorul site-urilor accesate pe telefoanele mobile. Abordarea Mobile-First are multe avantaje, așa că nu degeaba este considerată o strategie de marketing digital a secolului XXI. Numărul utilizatorilor de smartphone-uri este de așteptat să crească de la an la an, ceea ce face ca abordarea bazată pe telefonul mobil să fie crucială. 

TapTasty Author