Cum să-ți Promovezi Deschiderea Restaurantului? 

Deschiderea restaurantului poate fi un drum anevoios și lung. După luni întregi de planificări, calcule și ajustări vine la un moment dat și mult așteptatul eveniment: deschiderea propriu-zisă a restaurantului.

Totul este bine organizat, de la mâncare, atmosferă la personal, dar cum rămâne până la urmă cu ziua deschiderii? Coșmarul fiecărui proprietar este să confirme statisticile care afirmă că 60% dintre restaurante se închid în primul an. Nu degeaba îți dorești să te asiguri că inaugurarea restaurantului se va desfășura ca la carte și că va ajuta afacerea ta să prospere. 

La urma urmei, prima impresie contează cel mai mult și reprezintă trambulina de lansare pe piață. Așadar, deschiderea unui restaurant trebuie făcută corect pentru a prospera. Hai să aruncăm o privire la câteva idei de promovare care să te ajute să câștigi clienți încă de la bun început. 

Dar mai întâi de toate…

De ce este importantă promovarea? 

Fără publicitate, șansele ca restaurantul tău să supraviețuiască sunt minime. Dar cu o planificare și execuție atentă, publicitatea poate atrage clienți care să rămână fideli multă vreme. 

De exemplu, cu toții am resimțit impactul negativ al pandemiei, iar industria ospitalității cu atât mai mult. Potrivit estimărilor Asociației Naționale a Restaurantelor, 80.000 de restaurante s-au închis temporar sau definitiv de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, cei care au știu cum să-și promoveze restaurantul au reușit să supraviețuiască.

Marketingul a devenit o unealtă indispensabilă pentru proprietari – în special marketingul pe rețelele de socializare – care a devenit o parte integrantă pentru comunicarea cu clienții și administrarea comenzilor primite. 

De aceea este important să știi cum să-ți promovezi afacerea și cum să-ți ajustezi strategia de marketing în permanență. 

5 beneficii ale promovării 

  1. Garantează loialitatea clienților;
  2. Îmbunătățește relația cu clienții;
  3. Este budget-friendly;
  4. Crește notorietatea restaurantului;
  5. Generează potențiali clienți.

Idei de promovare

1. Găzduirea unui eveniment 

Mulți proprietari urmează trendul ca „marea deschidere” să fie doar o zi. Dar de ce să nu dureze o săptămână întreagă? În felul acesta, șansele pentru a avea un impact mai mare cresc, deoarece clienții sunt expuși pentru mai mult timp serviciilor pe care le oferi.

Dacă alegi să ai o săptămână de deschidere în loc de o zi, de exemplu, atunci ai putea ca pentru fiecare zi să ai o temă specială sau să răspunzi doar anumitor categorii de clienți. Altfel spus, țintești în aceia pe care dorești să îi fidelizezi, oferindu-le o experiență unică. 

O altă modalitate de promovare este să ai o deschidere soft înainte de marea deschidere. Deschiderea soft îți oferă posibilitatea de a îndrepta orice problemă din restaurantul tău prin feedback-ul pe care îl primești de la persoanele apropiate. 

Deschiderile soft se referă mai degrabă la mâncarea și atmosfera reală decât la petrecerea în sine. Principalul scop este acela de a-ți oferi posibilitatea să perfecționezi tot ceea ce este necesar. Ba mai mult, să testezi apele înainte să înoți în ele. Doar așa vei putea să-ți maximizezi impactul. 

deschiderea restaurantului

2. Susține o cauză nobilă 

O altă idee de promovare poate fi susținerea unei cauze nobile. Fie te asociezi cu o organizație non-profit, de preferat una locală, fie susții un eveniment caritabil local sau îți creezi propriul eveniment de caritate. 

Există mai mult metode prin care poți aborda susținerea unei cauze nobile, iar una dintre ele este să îmbini deschiderea restaurantului tău cu cea a unei strângeri de fonduri. Suma poate fi direcționată spre cei nevoiași, de exemplu. Important este să fie canalizată în direcția potrivită.

O altă modalitate este colaborarea cu o organizație caritabilă deja stabilită sau cu o organizație non-profit locală. Ai putea crea un alt fel de mâncare pentru organizație și drept urmare, toate veniturile din vânzări să meargă către organizația respectivă.

Poți, de asemenea, să creezi un eveniment special cu organizația de caritate sau să sponsorizezi un eveniment deja existent și să-ți aliniezi deschiderea restaurantului cu acesta. Sprijinirea unei cauze nobile nu este doar o modalitate bună de a atrage oameni care susțin aceeași cauză, ci și o oportunitate de a construi o relație pozitivă cu comunitatea ta. Întotdeauna gândește pe termen lung când vine vorba de acest tip de promovare. Odată ce arăți că restaurantul tău este o afacere dispusă să dea înapoi, îi vei putea îndemna și pe ceilalți să te susțină.

deschiderea restaurantului

Un studiu realizat în 2017 de Cone Communications a constatat că 92% dintre cei chestionați au avut o părere foarte bună despre organizațiile care susțin cauze sociale. În plus, 87% s-au dovedit a fi loiali acelor mărci care susțin asemenea cauze. 

Așadar, de să nu fii tu una din acele organizații? Fii acel restaurant care dă mai departe din câștigul lui acelora care chiar au nevoie. Dar din dar se face Rai.

3. Magia influencerilor 

Când vine vorba de tendințele de marketing, marketingul de influență se află în fruntea listei. Mulți afaceriști au adoptat această formă de marketing pentru a crește gradul de vizibilitate al mărcii, pentru a atrage atenția potențialilor clienți și pentru a stimula creșterea afacerii. Dacă înainte era izolat de departamentele de PR sau de social media, marketingul de influență este acum văzut ca un element cheie al strategiilor de marketing, inclus fiind și în planurile media.

Desigur, principalul scop al oricărui proprietar este să-și facă cunoscută afacerea. La inaugurarea restaurantului poți invita o serie de celebrități, influenceri, bloggeri, vloggeri și, de ce nu, degustători. Se estimează că 92% dintre consumatori au încredere în recomandările lor, mai presus de alte surse.

deschiderea restaurantului

Prin urmare, alegerea unor influenceri potriviți cu care să lucrezi poate să-ți sporească veniturile considerabil. Datorită faptului că răspândesc noutățile rapid, aceștia știu cum să mobilizeze oamenii și să integreze perfect ceea ce promovează, până într-acolo încât totul pare natural și firesc, nu o reclamă. 

4. Oferă ceva gratuit

Întotdeauna când se lansează ceva, oamenii așteaptă un bonus. Trebuie să recunoaștem că ne plac lucrurile gratuite, mai ales când vine vorba de o cafea sau o gustare. 

deschiderea restaurantului

Poate te întrebi ce anume le-ai putea oferi gratuit clienților tăi la marea deschidere? Ei bine, există numeroase variante, de la un desert, la băuturi gratuite dacă cumperi în valoare de o anumită sumă și până la mici cadouri, cum ar fi un voucher la următoarea comandă. 

S-a dovedit că până și cel mai neînsemnat lucru, cum ar fi oferirea unei mostre gratuite, are o rată de conversie între 25-30%. Cu alte cuvinte, aproximativ un sfert din toate persoanele cărora li s-a oferit o mostră gratuită au ajuns să cumpere produsul propriu-zis. Prin urmare, această idee de promovare este versatilă și poate fi implementată cu ușurință.

Dacă ai o aplicație mobilă, atunci cu atât mai bine. Poți să te folosești de campaniile promoționale pentru a-i stimula pe clienți să cumpere. Aplicațiile mobile oferite de TapTasty, de exemplu, sunt eficiente. Campaniile de marketing sunt flexibile și se creează în câțiva pași. Poți alege inclusiv perioada, reducerea și persoanele cărora să se trimită. Ideea e să profiți de orice ocazie pentru a-ți promova restaurantul. 

5. Publicitate pe rețele de socializare

Marketingul pe rețelele de socializare necesită atât strategie, cât și creativitate. Câteva statistici au arătat că: 

  • aproximativ 90% dintre agenții de marketing utilizează rețelele de socializare ca parte integrantă în promovarea unor produse sau servicii;
  •  78% dintre agenții de vânzări care utilizează rețelele de socializare au un profit cu mult mai mare decât aceia care nu o fac. 

Cu toate acestea, nu toți proprietarii de afaceri sunt conștienți de beneficiile marketingului pe rețelele de socializare. De fapt, aproape 40% dintre întreprinderile mici nici nu se folosesc de ele. Iar un procent suplimentar de 16% este puțin probabil să le utilizeze pentru afaceri. 

Oricum ar fi, acest tip de marketing este extrem de benefic pentru orice restaurant, deoarece: 

  • Crește gradul de cunoaștere al restaurantului;
  • Crește vânzările; 
  • Măsoară succesul cu Analytics;
  • Este eficient din punct de vedere al costurilor;
  • Vă ajută să obțineți informații despre piață;
  • Oferă o rată de conversie mai mare; 
  • Oferă o satisfacție mai bună clienților;
  • Colectează date privitoare la publicul țintă. 

Iar în ultima vreme, rețelele de socializare reprezintă o parte substanțială a oricărei strategii de marketing prin eficiența pe care o garantează. 

6. Aplicația mobilă – avantajul cheie  

O aplicație mobilă pentru restaurante este un instrument excelent pentru a interacționa cu clienții. În ultimul deceniu, utilizarea aplicațiilor mobile a crescut masiv. Până la sfârșitul anului 2020, existau aproximativ 3,5 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în întreaga lume și se estimează că au fost vândute 1,4 miliarde de smartphone-uri numai în acel an. 

Prin intermediul aplicațiilor poți construi relații mai puternice atât cu clienții existenți, cât și cu clienții potențiali. Și probabil unul dintre cele mai mari avantaje este că utilizatorii se pot bucura de serviciile oferite de restaurantul tău inclusiv de la distanță într-un mod convenabil și eficient. 

Pe de altă parte, unele aplicații mobile nu îți oferă un sistem complet și un design personalizat. Ba mai mult, costurile pot fi piperate, dar nu și cu TapTasty care reprezintă soluția completă și accesibilă pentru restaurante și pizzerii. Funcțiile pe care le oferă aplicațiile create de TapTasty sunt extrem de eficiente, deoarece îți permit să gestionezi comenzile și livrările, să-ți marketezi și fidelizezi clienții, să vizualizezi statistici și rapoarte financiare și multe altele. 

Într-o lume care se dezvoltă tot mai mult pe partea de online, beneficiile aplicațiilor mobile sunt din ce în ce mai evidente. Nici nu ar mai trebui să punem problema „Are afacerea mea nevoie de o aplicație mobilă?”, ci „Care este cea mai bună aplicație pentru afacerea mea?”. TapTasty

Să rezumăm!

Mai vă aduceți aminte cum am început? Deschiderea unui restaurant poate fi un drum anevoios și lung. Însă, dacă totul se organizează din timp, drumul acesta poate aduce, în cele din urmă, multe foloase.

În mod cert, există mai mult de 6 metode de promovare, dar acestea sunt cele care îți pot aduce avantaje pe termen lung. Iar despre aplicația mobilă nici să nu pomenim. Valorifică mediul online, pentru că până la urmă, acesta îți va aduce profitul indiferent că e pandemie sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.