Cum să îți Fidelizezi Clienții?

 „Ia luni de zile pentru a găsi un client… 

și câteva secunde pentru a-l pierde”. 

(Vince Lombardi)

Fidelizarea clienților nu se întâmplă fără un efort intenționat. Ia timp și resurse. Din păcate, multe restaurante se luptă să-și păstreze clienții loiali. Costul pentru achiziționarea clienților (C.A.C.) a crescut cu aproximativ 50% din 2013. De cele mai multe ori, este nevoie de o mai mare investiție într-un client nou decât într-unul deja existent. 

De fapt, pentru fidelizarea clienților este vitală tranziția de la obișnuitul marketing tranzacțional la cel relațional. Chiar dacă marketingul relațional nu are un caracter altruist, el se bazează pe principii de profitabilitate. Doar așa se poate dezvolta o relație cu clientul pe termen lung, o relație, de altfel, bazată pe încredere reciprocă, comunicare deschisă și obiective comune. 

Iată câteva BENEFICII ALE FIDELIZĂRII CLIENȚILOR:

  1. Reducerea costurilor;
  2. Diminuarea consecințelor unui sezon mai slab;
  3. Sporirea profitului;
  4. Consolidarea reputației restaurantului;
  5. Dezvoltarea unor unități de măsură care să reliefeze gradul de satisfacție al clienților;
  6. Optimizarea feedback-ului.

Totuși, pentru menținerea clienților existenți este nevoie de o strategie defensivă. Cu alte cuvinte, trebuie să creezi bariere în calea reorientării spre concurenți și să crești satisfacția clienților. Strategiile defensive presupun protejarea poziției dobândite pe piață. 

În spiritul marketingului relațional, trebuie să se elaboreze și să se implementeze strategii și programe eficiente de fidelizare a clienților. Iar cu o aplicație pentru restaurante, lucrurile se simplifică enorm. TapTasty oferă funcționalitatea necesară pentru a crea cât mai simplu campanii de marketing și fidelizare a clienților.  

Așadar, CUM TE AJUTĂ TAPTASTY SĂ-ȚI FIDELIZEZI CLIENȚII?

Hai mai bine să o luăm treptat. 

CAMPANII PERSONALIZATE

Flexibilitate și eficacitate – două cuvinte cheie când vine vorba de o campanie personalizată. Cu siguranță, nu vrei să pierzi ore întregi doar pentru a programa niște campanii. Cu TapTasty le poți crea în doar câțiva pași. Tu trebuie doar să dai click și să setezi perioada, reducerea, persoanele cărora să se trimită, precum și unde să fie expediate, prin email sau prin notificări pe telefon. 

Poate că te întrebi ce iese bun din toată această afacere. Ei bine, în spatele campaniilor se află o strategie de stimulare. Acordarea de discounturi și reluarea relației cu clientul, fie și prin intermediul notificărilor de tip push, încurajează interacțiunea cu aplicația mobilă. În consecință, timpul pe care clientul îl petrece pe aplicație crește. Notificările push rămân una dintre cele mai bune modalități de a rămâne mereu aproape de client. 

OFERTE DE TIP IMAGINE

Bannerele publicitare sunt atractive pentru că afișează vizual ofertele disponibile. Ele pot apărea în diferite grafice de formă verticală, orizontală și așa mai departe. Culoarea, animația și interactivitatea sunt adesea incluse în ofertele de tip imagine. Rolul acestora este de a capta atenția. 

În urma unor cercetări empirice, s-au formulat câteva predicții în legătură cu bannerele:

  1. Bannerelor verticale (situate jos-dreapta) li se acordă o atenție sporită în comparație cu bannerele orizontale (situate jos-centru), iar conținutul acestora este memorat mult mai ușor. 
  2. Bannerele publicitare care conțin fața unei persoane vor avea un impact mai mare față de cele care nu au niciunul. 
  3. Bannerele care au încorporat un video cresc rata de click (CTR) de până la 5 ori mai mult decât bannerele care nu conțin niciun video.
  4. Bannerele care utilizează în descriere un call to action și cuvinte cheie precum „gratuit” cresc rata de conversie. 
  5. Bannerele animate au un mai mare impact vizual. 

Oricum ar fi, ofertele de tip imagine sunt remarcate de clienți instant. Totodată, sunt eficiente, nu implică costuri și se realizează ușor prin aplicația mobilă personalizată

PUNCTE DE FIDELITATE

Sistemul aplicației mobile TapTasty îți dă posibilitatea să setezi numărul de puncte primite de un client la plasarea unei comenzi. Aceste puncte se pot folosi ulterior pentru a achiziționa alte produse. 

Altfel spus, îl determini pe client să revină din nou la tine. Poți oferi la o anumită sumă un anumit număr de puncte. De exemplu, să zicem că un leu valorează 0,3 puncte. La o comandă în valoare de 50 lei, clientul are 15 puncte acumulate, pe care le poate folosi cumpărând un alt produs fie din toate categoriile, fie dintr-una anume. 

Punctele de fidelitate sunt excelente pentru că îl fac pe client să simtă că primește ceva în schimbul loialității sale. Este ca și cum i-ai spune indirect „Mulțumesc că ne alegi pe noi în pofida altora.” 

ETICHETARE CLIENȚI

Rangurile pentru clienți se creează în funcție de numărul și valoarea produselor pe care le comandă. Prin intermediul aplicației oferite de TapTasty, poți asocia un cupon de reducere fiecărui rang. 

De exemplu, un restaurant poate să-și diferențieze clienții prin anumite nivele. Să zicem că primul nivel este cel Pink. Pentru a îl atinge, clientul are nevoie doar de o comandă. Cel de-al doilea nivel este cel Bronze. Pentru a fi un client Bronze este nevoie de minim 10 comenzi, iar valoarea acestora să fie de minim 300 lei. Pe de altă parte, clientul Silver trebuie să aibă 10 comenzi, dar în valoare de 500 lei. În timp ce clientul Gold trebuie să aibă 100 de comenzi și valoarea lor de minim 700 lei. Ultimul nivel, cel Premium, este atins de clientul care are minim 10 comenzi în valoare de măcar 1000 lei.

În funcție de nivelul de utilizator, clientul poate beneficia de oferte speciale, reduceri sau produse gratuite. 

Pe scurt 

Fidelizarea clienților se face mult mai ușor printr-o aplicație mobilă personalizată. Totul se poate realiza într-un mod eficient și prompt. Shep Hyken spunea că satisfacția e doar o evaluare, în timp ce loialitatea e un brand. Iar un client fidel e cea mai bună strategie pentru creșterea vânzărilor.  

TapTasty Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.