Marketingul Digital pentru Restaurante

În industria alimentară se intră ușor, dar se rămâne greu. Marketingul digital pentru restaurante este cât se poate de esențial, întrucât te ajută să depășești cu brio situațiile limită, precum lipsa constantă de clienți.

Aproape 50% dintre proprietarii de restaurante eșuează în primii cinci ani de activitate. Ținând cont că industria restaurantelor este nemiloasă, oare cum poți schimba balanța în favoarea ta?

Cheia oricărei afaceri de succes este să știi cum să te promovezi publicului tău. Trebuie să răspunzi la întrebări importante precum „De unde știe comunitatea mea că exist?” și „Cum pot atrage oameni la restaurantul meu?”

Răspunsul tău se află în marketingul digital al restaurantelor. În timp ce o anumită eficacitate poate fi găsită în metodele tradiționale de publicitate, cum ar fi distribuirea de pliante, serviciile de corespondență directă și publicitatea radio, lumea preferă tehnologia. Dacă nu activezi și online, ai putea la fel de bine să-ți închizi restaurantul.

În continuare vom prezenta cele mai bune 8 strategii de publicitate digitală pentru restaurante.

1. Îmbunătățirea websiteului

În primul rând, chiar dacă deții un restaurant local non-digital, vitrina nu mai reprezintă fața companiei tale. 88% dintre consumatori optează să caute un produs sau un serviciu online, fapt pentru care o afacere este considerată ca fiind de încredere pe baza site-ului lor, mai presus de orice. 

Dacă website-ul restaurantului tău nu funcționează cum trebuie, există șanse mari ca clientul să-l părăsească imediat.

Site-ul restaurantului tău trebuie să fie profesional, funcțional și ușor de utilizat. Clienții potențiali trebuie să poată naviga simplu pentru a găsi informații precum meniuri, orele de funcționare și adrese.

De asemenea, reține că majoritatea oamenilor își folosesc smartphone-urile pentru acest tip de cercetare, fie că sunt acasă, în mașină, la serviciu și așa mai departe. Site-ul tău trebuie să fie obligatoriu mobile-friendly.

Prin urmare, o idee bună ar fi să optezi pentru un modul web integrat cu website-ul restaurantului tău prin care clienții să poată comanda în doar câteva minute de la restaurantul tău. Serviciul TapTasty se integrează perfect cu site-ul restaurantului tău, iar astfel clienții pot plasa comenzi online după bunul lor plac, oricând, de oriunde.

2. Folosirea SEO-ului local

Unul dintre cei mai importanți pași când vine vorba de marketingul pentru restaurante este perfecționarea SEO. SEO se referă la obținerea de trafic organic către site-ul tău web, care să determine și să încurajeze clienții să vină în local. Când cineva scrie „Restaurant italian lângă mine”, de exemplu, evaluarea SEO va determina cât de repede poate găsi clientul restaurantul tău.

Indiferent dacă oamenii sunt localnici sau călători, trebuie să te asiguri că SEO site-ului tău îți face un hotspot local. Poți să îți îmbunătățești SEO aplicând următorii pași:

● Creează un blog pe site-ul tău cu conținut captivant și relevant.

● Asigură-te că fiecare pagină a site-ului tău folosește cuvinte cheie locale și alte forme de codare SEO (metadate încorporat în imagini, videoclipuri, titluri etc.)

● Utilizarea link-urilor interne (la alte pagini de pe site-ul tău) și a link-urilor externe (la site-uri web afiliate, surse de date etc.).

● Creează un cont „Compania mea pe Google”.

● Asigură-te că informațiile de contact și adresa restaurantului sunt afișate de mai multe ori și sunt ușor de găsit.

3. Câștigarea adepților pe rețelele sociale

A avea un site web plin de codare SEO este grozav (și necesar). Cu toate acestea, poți să generezi trafic către site-ul tău prin câteva moduri mai proactive.

Știai că 70% dintre adulții americani folosesc Facebook? 

marketingul digital

Aceasta înseamnă că poți găsi 70% dintre clienții potențiali într-o singură locație.

Un marketing digital pentru restaurante fără o strategie de social media este irelevant. Rețelele de socializare oferă oportunități eficiente de promovare directă. Cea mai bună parte este că ai la dispoziție o mulțime de opțiuni pentru campanii publicitare gratuite și plătite.

De exemplu, poți face marketing gratuit pe rețelele de socializare organizând tombole sau concursuri care să ofere câștigătorilor mese gratuite, carduri cadou sau chiar premii în bani. Important este ca participanții să fie încurajați să aprecieze, să comenteze și să distribuie postările.

Astfel, urmăritorii lor îți vor vedea activitatea, vor fi expuși la competiție și probabil vor începe să-ți urmărească profilul pentru a concura și ei pentru premii.

Alternativ, poți apela la marketingul plătit pe rețelele sociale, care îți permite să alegi cât să cheltui pe zi pentru campania de marketing. Totodată, poți stabili criteriile publicului țintă în funcție de vârstă, sex, locație și multe altele. 

Acest lucru vine și cu avantajul datelor analitice care prezintă succesul și performanța anunțurilor tale. Vei putea vedea cum a funcționat fiecare anunț în ceea ce privește implicarea (clickuri pe linkuri, aprecieri, urmăriri, distribuiri, comentarii) pentru a te ajuta să îți îmbunătățești viitoarele reclame.

4. Implementarea marketingului prin e-mail

O altă strategie eficientă de marketing digital pentru restaurante este email marketingul. Primul pas constă în crearea unei liste de emailuri cu destinatarii care s-au abonat la a primi reclame de la restaurantul tău. 

Odată ce un client se abonează, trebuie să ai stabilite un set automat de e-mailuri care să se trimită o dată sau de două ori pe săptămână. Aceste e-mailuri ar trebui să exprime recunoștință față de abonații tăi, cât și o invitație să revină la restaurant. Desigur, reducerile și promoțiile sunt recomandate, pentru că altfel clienții le vor deschide o dată și când vor vedea că nu primesc nimic, adios!

Marketingul prin e-mail s-a dovedit a fi extrem de util, deoarece se bazează pe marketing către oamenii care și-au arătat deja interesul sau au mâncat la restaurantul tău.

5. Avantajul recenziilor online

Unul dintre lucrurile pe care le face un client când este interesat să meargă să ia masa la un anume restaurant, este să se intereseze de recenziile clienților care au mai fost acolo. Trebuie să profiți de recenziile online și de cât de multă încredere au consumatorii în ele.

Începe prin a încuraja fiecare client plătitor să lase o recenzie pe Google, pe site-ul tău web sau pe profilurile de pe rețelele sociale. Majoritatea oamenilor trebuie să fie stimulați, așa că, odată ce și-au lăsat recenzia, oferă o reducere considerabilă la următoarea lor comandă. 

6. Utilizarea unui altfel de marketing

Dacă nu ai încă suficienți urmăritori abonați sau ești în căutarea unui public țintă mai mare, ia în considerare marketingul cu influenceri. 

Influencerii rețelelor sociale sunt cei care și-au stabilit credibilitate în anumite industrii sau categorii demografice și, drept urmare, au adesea mii, dacă nu milioane de urmăritori.

Dacă în zona ta există influenceri, ia legătura cu ei și propune-le să mănânce gratuit la restaurantul tău în schimbul unei postări sau două pe rețelele de socializare. Evident, puteți cădea de comun acord la ce și cum să faceți.

7. Păstrarea gradului ridicat de implicare online

În cele din urmă, este important să înțelegi că a fi constant reprezintă totul în marketingul digital al restaurantelor. Dacă vrei ca clienții să-și amintească numele restaurantului tău atunci când vor să comande, trebuie să depui efort pentru ca acest lucru să se întâmple. Derularea unei campanii de publicitate o dată pe an nu este suficientă.

marketingul digital

Totuși, nu înseamnă că trebuie să spargi mii de lei pentru ca clienții să se întoarcă la restaurantul tău. Sunt lucruri mărunte pe care le poți face, dar esențiale precum actualizarea site-ului în mod regulat, postarea de conținut nou de câteva ori pe săptămână pe rețelele de socializare și promovarea unor articole noi în meniul tău. 

Dar amintește-ți că trebuie să menții comunitatea implicată, publicând noi oferte speciale online, organizând concursuri și dând înapoi.

Articol furnizat de TapTasty.

TapTasty Author