12 Elemente ale Marketingului pentru Restaurante

Restaurantele dezvoltă strategii de marketing pentru a învăța cum să răspundă nevoilor clienților lor țintă astfel încât aceștia să revină și să răspândească vestea. Atunci când finanțele sunt limitate, de exemplu, o familie poate alege să reducă sau să elimine bugetul pentru mesele în oraș. Prin urmare, restaurantele trebuie să fie minuțioase în strategia lor de marketing. De prea multe ori, restaurantele ratează oportunitățile de a-și prezenta afacerea în fața clienților dornici să afle mai mult, pentru că nu știu să se concentreze pe elemente ale marketingului pentru restaurante. 

Marketingul pentru restaurante este cea mai bună modalitate de a ajunge la noi clienți, de a păstra legătura cu ei și de a-i transforma în clienți fideli prin canale precum social media, e-mail, evenimente, sponsorizări, reduceri și promoții.

Noi am întocmit o listă cu cele 12 elemente ale marketingului pentru restaurante, care să te ajute să-ți proiectezi un plan prin care să țintești succesul restaurantului tău.

1. Definește-ți brandul 

Este dificil să îți promovezi restaurantul dacă nu îți definești mai întâi de toate brandul. Până la urmă, marca ta va reprezenta motorul din spatele tuturor mesajelor și strategiilor de marketing. Toate materialele și canalele de marketing ar trebui să fie în concordanță cu brandul tău și cu mesajele acestuia. 

Desigur, brandul pe care îl creezi depinde de tipurile de clienți pe care dorești să îi servești, precum și de modul în care dorești ca acești clienți să te perceapă. De exemplu, un restaurant axat pe fine dining se adresează unui anumit grup de persoane, preocupate mai degrabă să încerce preparate inedite, sofisticate. Brandul unui astfel de restaurant ar trebui să se concentreze pe povestea din spatele preparatelor și cine este cel care are meritul de a reinterpreta preparatele obișnuite. 

Odată ce ai stabilit un brand, evită orice mesaj care nu susține ceea ce reprezintă brandul tău și modul în care dorești ca oamenii să se asocieze cu el. Dacă vrei să afli cum poți să-ți transformi restaurantul într-un brand de succes, click aici.

2. Fii activ pe rețelele de socializare

elemente ale marketingului: social media

Toate restaurantele ar trebui să aibă o prezență pe social media. Doar pentru că nu ești un utilizator pasionat de Facebook sau Instagram, nu înseamnă că nu este potrivit pentru afacerea ta. Canalele sociale te ajută la construirea de relații și să rămâi mereu actual în mintea clienților. Indiferent dacă afacerea ta este sau nu pe rețelele sociale, clienții tăi sunt cu siguranță. 

Determină care sunt canalele de socializare cele mai utilizate de către clientul tău și încearcă să fii și tu prezent acolo.

Știai că un utilizator de internet este prezent în general pe 7 rețele de socializare? Topul primelor 3 rețele de socializare care au avut impact pentru industria food sunt Instagram, Facebook și Twitter.

Acum că știi pe care rețele să te concentrezi, trebuie să creezi conținutul potrivit. Oamenii preferă vizualul, așa că scutește-i de prea multe detalii. Alege să creezi postări captivante, cu imagini sugestive care să susțină mesajul tău.

3. Fii prezent pe Google

Google My Business pune informațiile despre restaurantul tău pe hartă, la propriu. Dacă restaurantul tău este prezent și pe Google, poți actualiza orele de funcționare, site-ul web, meniul și alte aspecte esențiale pe care clienții tăi ar trebui să le cunoască. Google prioritizează aceste listări și le afișează primele în rezultatele căutării. 

O listare GMB asigură faptul că cele mai importante informații (locație, număr de telefon, ore de funcționare etc.) apar imediat când restaurantul tău este căutat online. Acest lucru deschide, de asemenea, calea pentru lansarea de anunțuri online locale targetate, cum ar fi Google Adwords. Ceea ce ne aduce la cel de-al patrulea sfat…

4. Stabilește un buget de marketing

Pentru ca marketingul să aibă un impact asupra succesului afacerii tale, va trebui să aloci fonduri pentru a-l susține.

Asociația Națională a Restaurantelor a raportat că restaurantele cheltuiesc, de obicei, aproximativ 3% din veniturile lunare pentru programe de marketing. Recomandările generale variază de obicei între 3 și 6%. Locul în care vei cheltui bugetul de marketing va varia în funcție de tipul de afacere, dar mulți experți îi încurajează pe proprietarii de restaurante să se concentreze pe marketingul digital și mobil – în special pe optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), Google My Business și social media.

5. Măsoară-ți investițiile în marketing

Pentru restaurante, marketingul este acum măsurabil.

Fie că este vorba de urmărirea vizitelor pe site-ul web, a click-urilor pe anunțurile online, a creșterii numărului de utilizatori în social media sau a participanților la un anumit eveniment, investiția în marketing și branding ar trebui să fie legată de măsurători specifice.

Îți va fi mult mai ușor să justifici costurile de marketing prin definirea în prealabil a indicatorilor cheie de performanță (KPI) pentru a măsura eficiența programelor tale.

6. Stabilește un program de fidelizare pentru restaurantul tău

Informațiile sunt putere. Un program integrat de fidelizare a restaurantelor este o modalitate excelentă de a colecta date despre clienți. Le oferă clienților loiali un stimulent pentru a rămâne în contact, permițând în același timp restaurantului tău să deruleze campanii de marketing țintite și să stimuleze afacerile repetate.

Programele de loialitate ar trebui să fie personalizate pentru a se potrivi cu brandul restaurantului tău (vezi nr. 1) și să ofere valoare imediată și frecventă tuturor celor care se înscriu. 

Cum poți răsplăti fidelitatea clienților?

elemente ale marketingului: puncte de fidelitate

Crează programe atractive de fidelizare pentru clienții tăi. Oferă mici atenții, fă-i să se simtă apreciați și importanți de fiecare dată când calcă pragul restaurantului tău. Recompensele le vor stârni interesul pentru a reveni în localul tău. 

De exemplu, poți alege să-ți răsplătești clienții care aduc alți prieteni cu ei. Creează oferte de grup irezistibile. Cu siguranță numărul clienților tăi se va dubla într-un timp surprinzător de scurt.

TapTasty îți pune la dispoziție diverse instrumente de marketing prin care să-ți stimulezi vânzările. De exemplu, să aruncăm o privire rapidă la cupoanele de reducere. Să zicem că există anumite preparate care se vând mai greu. Aceste preparate le poți asocia cu cele care se vând foarte bine și să oferi o reducere de 10-15% celor care le cumpără împreună.

Există numeroase variante prin care poți să-i încurajezi pe clienți să cumpere mai mult și mai des. Important este să stabilești o strategie și să o pui în aplicare cu TapTasty simplu și rapid.

7. Utilizarea informațiilor valoroase despre clienți

Este absolut necesar să deții o bază de date cu informații despre clienți dacă dorești să te pliezi exact pe nevoile lor. Ei bine, serviciul TapTasty îți pune la dispoziție o bază de date riguroasă despre clienții tăi: de la nume, adresă, data nașterii la preparate preferate, istoric de comenzi și multe altele.

Astfel, în funcție de brandul restaurantului tău, clienții ar putea aprecia cupoane și coduri promoționale sau notificări despre următoarele degustări de vinuri și evenimente. Marketingul promoțional, cu moderație, este o tactică valoroasă pentru restaurant și pentru baza ta de clienți loiali.

8. Adaptează frecvența e-mailurilor la publicul tău

Momentul și frecvența optimă a e-mailurilor vor varia în funcție de industrie. Datele sugerează că majoritatea oamenilor sunt dispuși să primească e-mailuri promoționale cel puțin o dată pe lună.

Încearcă să oferi diferite opțiuni de abonare (de exemplu: buletin informativ lunar, cod de reducere săptămânal) pentru a vedea care cadență se aplică clienților tăi. Valoarea potențială uriașă a unei baze de date a clienților este pierdută dacă nu comunici cu clienții în afara experienței lor culinare.

De asemenea, în loc de un buton de „dezabonare” pentru e-mailuri, direcționează-i la o pagină de „gestionare a preferințelor de e-mail”, unde pot fie să se dezaboneze, fie să treacă la o altă cadență.

9. Folosește-te de SEO

O optimizare eficientă a motoarelor de căutare (SEO) necesită anumite cunoștințe tehnice, dar va determina sau nu „descoperirea” restaurantului tău. Având în vedere că atât de mult trafic de căutare se îndreaptă către Food & Beverage (vezi #11), este clar că site-urile web ale restaurantelor cu cuvinte cheie optimizate vor câștiga.

Dacă cineva caută „aripioare de pui picante”, strategia SEO a restaurantului va determina ce restaurant va apărea în rezultatele căutării. Dacă ești un restaurant fast food sau casual food, este extrem de important să apari.

10. Investește în fotografii profesionale pentru preparate

Imaginea este un instrument puternic prin care se transmite ceva, în special în mediul online și pe rețelele de socializare. 

Fotografiile pot evoca sentimente puternice. De exemplu, o simplă privire la un hamburger suculent la grătar cu cartofi prăjiți îți lasă gura apă; simpla imagine a unui ring de dans plin de viață poate să te energizeze; reacționăm la fotografiile cu mâncare cu „Ooh, ce bine arată!”, fără să știm ce gust au, numai ni-l imaginăm.

Investește în fotografii de înaltă calitate ale preparatelor, pentru a construi un brand și a evoca o reacție pozitivă imediată. Până la urmă, nu degeaba 90% dintre informațiile transmise către creier sunt vizuale.

11. Site mobile friendly

Căutările de pe dispozitive mobile reprezintă aproximativ 60% din volumul total de căutări, dar „Alimente și băuturi” este cea mai căutată categorie pe dispozitivele mobile. Potrivit unei statistici Google, 35% dintre căutările din această categorie sunt inițiate de pe un dispozitiv mobil. 

Concluzia – site-ul restaurantului tău ar trebui să fie optimizat pentru mobil. Asta înseamnă un site web receptiv și adaptat la mobil, un cont Google My Business și profiluri de social media bogate în informații. Dacă vrei să afli mai multe despre strategia mobile-first, click aici.

12. Păstrează strategia de marketing mereu actualizată

Fii la curent cu modul în care evoluează industria, concurenții și cartierul tău. Strategia ta de marketing trebuie modificată și ajustată pentru a se adapta la schimbările inevitabile din mediul înconjurător.

Poate că, în timp, cartierul a devenit mai pretențios; poate că un lanț mare de magazine s-a deschis alături și oamenii vor căuta opțiunea „locală”; poate că o problemă de siguranță alimentară răspândită a dus la o aversiune față de fructele de mare. Fii conștient de aceste schimbări de pe piață și fii întotdeauna gata să îți adaptezi marketingul restaurantului în consecință.

Pe scurt

Acum ești în cunoștință de cele 12 elemente ale marketingului pentru restaurante, restaurantul tău trebuie să ajungă categoric în top!

Start using the TapTasty system for free!

Zero commissions. Unlimited orders.