Inovația Tehnologică în Restaurante

Contrar așteptărilor, industria restaurantelor a întârziat să adopte tehnologia și soluțiile digitale inovatoare. Însă, pandemia a schimbat regulile jocului odată și pentru totdeauna. Nu doar restaurantele, cât și barurile sau magazinele alimentare au fost nevoite să depășească cumva tradiționalul adânc înrădăcinat. Astfel, multe restaurante au apelat la tehnologie, mai ales în ultimii doi ani, chiar dacă la început au făcut-o cu ezitare. Trebuia să existe o adaptare la noua realitate. 

Tehnologia a devenit instrumentul safe prin care restaurantele au putut să-și desfășoare activitatea, apelând la diverse modalități, de la plăți contactless, până la diferite variante de distanțare socială. 

Fără îndoială, tehnologia și inovația au fost cele care au ajutat, ba chiar au salvat restaurantele de la faliment. Comenzile online, auto-checkouts, plățile contactless, livrarea și ridicarea, industria F&B au contribuit decisiv la prosperitatea restaurantelor. Utilizarea tehnologiei nu a însemnat doar îmbunătățirea operațiunilor de furnizare servicii, ci și reconfigurarea întregului concept de restaurant. 

Dar hai mai bine să aruncăm o privire asupra tendințelor și instrumentelor digitale.

1. Aplicație personalizată

Comenzile online și livrările la domiciliu au fost pe val în perioada pandemiei și vor rămâne și după. Clienții s-au obișnuit să primească mâncarea când, unde și cum doresc. Nici nu încape în discuție faptul că este mult mai confortabil și facil, mai ales că doar prin câteva click-uri se rezolvă totul.

În prezent, piața livrărilor de alimente valorează peste 150 de miliarde de dolari la nivel global, triplându-se din 2017. Desigur, pandemia a fost un factor care a influențat această creștere, conform statisticilor de la McKinsey.

Aplicațiile personalizate vor continua să fie o soluție pentru cei care nu pot oferi servicii de comandă și livrare la nivel intern și nu numai. Avantajul suprem este că acestea permit gestionarea eficientă a livrărilor la domiciliu și a comenzilor online. De exemplu, serviciul TapTasty oferă o aplicație de mobil personalizată, un panou online de gestionare a comenzilor, integrare cu servicii de livrare la domiciliu, precum și instrumente de creare a campaniilor de marketing și fidelizare a clienților. 

În ciuda „distanței”, proximitatea digitală permite industriei restaurantelor să rămână în strânsă legătură cu clienții, iar apelarea la un serviciu precum TapTasty dă un adevărat boost oricărui restaurant sau pizzerii.

2. Plata contactless

Tehnologia contactless se extinde și nu este vorba doar despre plasarea unei comenzi online, ci și despre efectuarea plății cu un smartphone, smartwatch sau smartcard printr-o aplicație sau un dispozitiv contactless. Noile tehnologii de plată au câștigat treptat avânt în industria restaurantelor globale, dar această tendință s-a accelerat odată cu pandemia. 

Se estimează că plățile contactless se vor tripla de la 2 trilioane de dolari la 6 trilioane de dolari la nivel mondial până în 2024, iar astfel de opțiuni sunt extrem de importante pentru 34% dintre clienți. Numerarul este tot mai puțin folosit, din pricina faptului că nu este la fel de igienic și sigur precum cardurile care sunt rapide și convenabile. 

Este absolut necesar ca fiecare restaurant să planifice și să investească într-o strategie de plată mobilă și digitală. 

3. Software automat de gestionare a stocurilor

Automatizarea gestionării stocurilor înseamnă urmărirea stocurilor de alimente și băuturi, anticiparea cantităților și chiar programarea comenzilor. Implementarea unui astfel de software în procesul de lucru al restaurantului poate reduce considerabil risipa de alimente, care costă industria ospitalității aproximativ 100 de miliarde de dolari anual. 

Prin intermediul tehnologiei de ultimă oră de inteligență artificială (AI), companii precum Winnow îi ajută pe proprietarii și managerii de restaurante să reducă risipa alimentară și costurile și să-și conducă afacerile cât mai eficient și sustenabil. Parteneriatele cu platformele inovatoare precum

Too Good to Go salvează restaurantele de la irosirea surplusului de mâncare, redirecționându-l în schimb către aceia care caută o  ofertă de masă. 

4. Codurile QR

Codurile QR reprezintă chintesența societăților dezvoltate. În ultimul timp, sunt tot mai prezente în restaurante. În această eră „contactless”, scanarea automată a codurilor de bare cu camerele smartphone-urilor pe afișe, mese, uși sau site-uri web permite clienților să acceseze meniuri online, să comande și să plătească simplu și rapid.

Meniurile cu coduri QR sunt tot mai des întâlnite, deoarece sunt ușor de utilizat și nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător. Singurul lucru de care ai nevoie este de un telefon cu cameră și acces la internet. 

Aceste meniuri cu coduri QR pot fi plasate la fiecare masă din restaurant. Nu numai că minimizează contactul, dar elimină și necesitatea curățării fiecărui meniu fizic. În plus, generează trafic către site-ul web al restaurantului și crește gradul de conștientizare pentru afacerea online!

Oferind o serie de beneficii convenabile la costuri relativ mici, tehnologia codurilor QR a fost un „must” în 2021 și va rămâne multă vreme de aici încolo.

5. Tehnologia de purificare a aerului

Pe măsură ce clienții s-au întors să ia masa în restaurante, primul lucru pe care și l-au dorit a fost să se simtă în siguranță. În consecință, modernizarea sistemelor de igienizare prin diverse tehnologii de purificare a aerului pentru a promova „aerul curat” a fost un punct de vădit interes pentru industria restaurantelor.

Purificatoarele de aer au principalul rol de a filtra particulele nocive din aer – praf, alergeni, polen sau orice alte particule ce pot fi „blocate” de filtrele acestora. Cu toate acestea, există și microparticule care plutesc prin aer și sunt mai greu atrase de purificator. Aici intervine funcția de ionizare care se întâlnește la unele purificatoare. 

Această tehnologie de ionizare a aerului din spațiile interioare dă rezultate promițătoare, găsindu-și o piață din ce în ce mai bine închegată. La fel și sistemele care folosesc lumina ultravioletă, cunoscute ca metode eficiente de igienizare a aerului și a suprafețelor.

Deși este posibil ca aceste concepte și produse să nu fie încă foarte populare, ele sunt puse încet în centrul atenției, având în vedere că lumea este mult mai precaută împotriva virușilor.

Concluzie

Un adevărat restaurant are nevoie de o infrastructură tehnologică bine pusă la punct, pentru a putea oferi clienților metode cât mai eficiente și sigure pentru ei. Iar lumea capătă un alt ritm prin tehnologie.

TapTasty Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.