Despre Deficitul Forței de Muncă la Restaurant

Majoritatea proprietarilor de restaurante se confruntă în ultima vreme cu costuri ridicate de operare și nu numai. Deficitul forței de muncă e este o altă problemă. Și nu e de mirare că proprietarii de restaurante caută în mod constant modalități de a reduce cheltuielile generale, menținând în același timp calitatea înaltă a preparatelor și serviciilor.

Automatizarea restaurantelor devine o soluție cheie în reducerea costurilor, în special atunci când vine vorba de menținerea costurilor de forță de muncă la un nivel scăzut. Având în vedere că forța de muncă reprezintă aproape 30% din cheltuielile de operare ale unui restaurant, automatizarea poate reduce semnificativ costurile.

În lumea restaurantelor, automatizarea poate fi uneori un subiect destul de controversat. Cu toate acestea, automatizarea nu înseamnă pur și simplu înlocuirea oamenilor cu roboți în restaurante, cum își imaginează mulți. În cele mai multe cazuri, aceasta înseamnă utilizarea instrumentelor digitale pentru a face ca locurile de muncă din industria serviciilor să fie mai satisfăcătoare și sarcinile repetitive mai eficiente.

În acest articol ne vom concentra în primul rând pe acele instrumente care pot ajuta personalul tău să facă mai mult în mai puțin.

Ce este automatizarea restaurantelor?

Automatizarea restaurantelor presupune utilizarea tehnologiei pentru a finaliza sau a ajuta la îndeplinirea sarcinilor manuale repetitive, implicate în funcționarea unui restaurant. De exemplu, automatizarea poate prelua sau ajuta la lucruri precum numărarea inventarului, trimiterea de notificări pentru rezervări sau atribuirea de puncte de fidelitate clienților care au plasat o comandă online. 

Echipamentele automatizate pentru restaurante variază de la software-ul de comandă online de pe aplicația mobilă a unui restaurant sau modulul web al website-ului, la un self ordering  kiosk pe care clienții îl pot folosi pentru a plasa comenzi în incintă, la comanda la masă prin aplicația mobilă și orice altceva între acestea.

Pe scurt, automatizarea restaurantelor îi eliberează pe angajați pentru a se concentra pe sarcinile pe care tehnologia nu le poate prelua: în primul rând, activitățile orientate către clienți. Cu toate acestea, aceste instrumente nu sunt doar niște lucruri care ajută la reducerea costurilor de operare.

Automatizarea este mai necesară acum mai mult ca oricând, când industria se confruntă cu o lipsă generalizată de personal în restaurante, ceea ce face dificilă găsirea și păstrarea angajaților calificați.

Diferite tipuri de automatizare în restaurante pentru deficitul forței de muncă

Hai să aruncăm o privire mai în detaliu asupra tipurilor de automatizare în restaurante.

1. Sistemul POS

Ce este: Ca centru pentru fiecare tranzacție, un POS este, fără îndoială, cea mai importantă piesă de tehnologie dintr-un restaurant. Această combinație hardware-software procesează comenzile și plățile, generează rapoarte, trimite comenzi la bucătărie și multe altele.

Cum reduce costurile cu forța de muncă: POS-ul este o piesă de rezistență pentru orice afacere. Rapoartele te ajută să iei decizii bazate pe date (în loc de decizii bazate pe intuiție) care te pot ajuta să economisești bani. De exemplu, un raport POS te poate lămuri cu privire la cele mai aglomerate momente din restaurant, astfel încât să poți programa mai mulți angajați pentru a lucra în acele perioade și mai puțini angajați atunci când cererea este mai mică.

Și, întrucât POS-ul se sincronizează cu alte părți ale restaurantului tău, cum ar fi sistemul de afișare a bucătăriei sau procesatorul de plăți, nu trebuie să rulezi manual comenzile către bucătărie sau să introduci datele de plată. Această conectivitate eliberează personalul pentru a petrece mai puțin timp cu sarcini repetitive, cum ar fi introducerea manuală a datelor.

deficitul forței de muncă

2. Meniul cu cod QR – o soluție pentru deficitul forței de muncă

Ce este: Meniurile cu cod QR sunt meniuri digitale pe care clienții le pot vizualiza pe smartphone-urile și alte dispozitive mobile prin scanarea unui cod QR la restaurantul tău. Codul QR înseamnă „cod cu răspuns rapid” și este un cod de bare care poate fi scanat de majoritatea camerelor de smartphone.

Unele meniuri cu cod QR permit clienților să comande și să plătească și prin intermediul dispozitivelor mobile. Aceste comenzi sunt apoi trimise direct la POS-ul restaurantului dumneavoastră. Prin TapTasty poți implementa această tehnologie rapid în restaurantul tău și să te bucuri de o eficiență sporită în vederea gestionării comenzilor. 

deficitul forței de muncă

Cum reduce costurile: Atunci când meniul restaurantului tău este disponibil în format digital, ospătarii pot economisi minute bune prin faptul că nu trebuie să facă un drum până la masa unui client doar pentru a livra meniurile. Acest lucru oferă personalului mai mult timp pentru a se implica cu clienții în moduri semnificative, cum ar fi să răspundă la întrebări despre meniu sau să facă recomandări personalizate.

Și, atunci când clienții pot plasa și plăti comenzile pe cont propriu prin comanda la masă, de exemplu, ospătarii nu trebuie să mai viziteze mesele pentru a lua comenzi sau a procesa plățile, ceea ce înseamnă că se pot ocupa de alte sarcini mai importante.

Bonus: meniurile cu cod QR pot crește veniturile prin accelerarea rulajului la masă. Atunci când clienții pot plasa comenzi și plăti fără a fi nevoiți să mai aștepte, ei își pot termina mesele mai repede, ceea ce îți permite să servești mai mulți clienți.

Dacă îți dorești și tu un meniu digital, poți să ai parte de unul complet gratuit cu TapTasty. Completează formularul și intră în posesia meniului tău digital acum. 

3. Self ordering kiosk

Ce este: Chioșcurile de autocomandă sunt ecrane digitale care permit clienților să își plaseze propriile comenzi și să le plătească fără a fi nevoie să interacționeze cu un membru al personalului. Aceste chioșcuri sunt cel mai des folosite de restaurantele fast-food și fast casual.

Cum reduce costurile: Tehnologia de autoservire îți permite să-ți extinzi capacitatea de preluare a comenzilor fără a fi nevoie să angajezi personal suplimentar care să lucreze la tejgheaua din față. Dacă ai nevoie să reduci costurile, instalarea unui chioșc te poate ajuta să îți menții capacitatea actuală de preluare a comenzilor, reducând în același timp numărul de persoane care trebuie să lucreze la fața locului.

Cu ajutorul chioșcurilor, personalul se poate concentra pe alte sarcini decât preluarea comenzilor, ajutându-te în cele din urmă să desfășori o operațiune mai eficientă.

deficitul forței de muncă

4. Automatizarea comenzilor și livrărilor online

Ce este: Un sistem de comenzi directe online permite restaurantului tău să accepte comenzi de livrare și comenzi cu ridicare și să proceseze plățile pentru aceste comenzi online. Spre deosebire de platformele de comenzi ale terților, care pun restaurantul tău în fața concurenței și percep comisioane mari pentru fiecare comandă, sistemele de comenzi online directe pot fi încorporate fie pe o aplicație mobilă personalizată, fie pe un modul web al site-ului restaurantului tău. Avantajul este că nu percep comisioane. 

Atunci când ai propria platformă de comenzi online, poți profita, de asemenea, de integrările de livrare, care automatizează gestionarea comenzilor și comunicarea cu șoferii de livrare. Cu acest tip de integrare, poți gestiona comenzile direct prin intermediul panoului de administrare online, iar șoferii de livrare sunt trimiși automat imediat ce se primește o comandă.

deficitul forței de muncă
Aplicație mobilă și modul web

Cum reduce costurile: Cu un sistem integrat de comenzi online, cum ar fi TapTasty, nu mai este nevoie să introduci manual comenzi online de pe tablete terțe în POS-ul tău. În schimb, comenzile trec direct de pe aplicația mobilă sau site-ul web la POS și în bucătărie pentru a fi pregătite. Fără introducerea manuală, există mai puține șanse de a face erori și pregătirea poate începe imediat ce comanda este primită. 

Și, dacă nu dispui de flota proprie, TapTasty facilitează integrarea cu servicii de livrare la domiciliu, cu o rază mare de acoperire. Astfel, șoferii sunt trimiși automat, astfel încât personalul tău poate economisi timp pentru gestionarea șoferilor și coordonarea comenzilor.

5. Sistem de afișare în bucătărie

Ce este: Un sistem de afișare în bucătărie este un sistem digital de bilete pentru bucătărie. Comenzile plasate apar automat pe un ecran la postul corespunzător din bucătărie, astfel încât personalul să știe ce trebuie să pregătească și când.

Cum reduce costurile: Un sistem de afișare în bucătărie elimină necesitatea ca un membru al echipei să ruleze bilete fizice către bucătărie sau ca biletele să fie tipărite și apoi distribuite între stațiile din bucătărie. Prin trimiterea automată a biletului digital la stația potrivită, personalul poate evita să petreacă timp corectând erori.

Mai mult, acesta economisește, de asemenea, timp pentru personalul din bucătărie prin optimizarea timpului de servire a felurilor de mâncare, astfel încât bucătarii pot lucra mult mai eficient în timpul servirii.

deficitul forței de muncă

4 moduri prin care automatizarea restaurantelor poate reduce deficitul forței de muncă

Acum că știi ce instrumente poți folosi pentru a-ți automatiza restaurantul, iată cum automatizarea poate reduce costurile legate de forța de muncă.

1. Îmbunătățirea instruirii angajaților combate deficitul forței de muncă

Atunci când sarcinile plictisitoare și repetitive sunt automatizate, angajații pot petrece mai mult timp pentru instruire și dezvoltare semnificativă. Potrivit unui raport privind forța de muncă din 2022, lipsa oportunităților de creștere profesională este una dintre principalele cauze ale deficitului de forță de muncă din întreaga industrie. 

Atunci când le permiți angajaților să își îmbunătățească abilitățile, aceștia pot adăuga mai multă valoare restaurantului și vor fi mai predispuși să rămână. Prin reducerea fluctuației de personal, vei economisi, de asemenea, o sumă semnificativă de bani pentru instruire, deoarece înlocuirea fiecărui angajat care pleacă costă mult.

2. Elimină erorile

Automatizarea restaurantelor poate elimina erorile în nenumărate moduri. Cu cât ai mai puține erori de comandă, cu atât mai puțin personal va trebui să petreacă timp pentru a rezolva problemele. Iar dacă vei avea comenzi corecte, vei putea oferi o experiență excelentă clienților și vei economisi bani pe orice mâncare care ar fi fost irosită.

De exemplu, dacă folosești un sistem de comenzi online directe, cum ar fi TapTasty, toate comenzile sunt trimise direct către POS, astfel încât nu există riscul de a face greșeli în timp ce transferi comenzile de pe tablete terțe la POS-ul tău. Plățile online integrate pentru comenzile online elimină, de asemenea, eroarea umană prin sincronizarea automată cu POS-ul tău.

3. Îmbunătățește rulajul la masă

Atunci când echipa ta poate petrece mai puțin timp preluând și pregătind comenzi, restaurantul tău poate primi mai mulți clienți mai repede, extinzându-i astfel capacitatea cu același număr de angajați.

De exemplu, cu ajutorul meniurilor QR, clienții nu trebuie să aștepte ca un ospătar să le aducă meniuri fizice. În schimb, aceștia pot previzualiza meniul dinainte și se pot hotărî până vine ospătarul să preia comanda. Meniurile QR accelerează procesul de servire la masă și reduc timpul de așteptare.

Pe scurt

Automatizarea nu înseamnă că roboții vor prelua controlul restaurantelor. În schimb, automatizarea restaurantelor poate face munca mai eficientă și mai satisfăcătoare pentru angajați și poate ajuta restaurantele să reducă costurile, crescând în același timp potențialul de vânzări.

Cu TapTasty poți opera cu singur sistem pentru toate operațiunile zilnice. Totodată,

  • salvează bani și mențineți clienții fideli prin funcționalitățile puse la dispoziție, precum instrumentele de marketing, driver app, meniu digital;
  • operează cu mai puțini angajați prin self ordering și/sau comanda la masă
  • administrează-ți afacerea independent prin aplicația de mobil personalizată și panoul de administrare online;
  • economisește timp și resurse financiare prin website-ul integrat cu aplicația de mobil;
  • contabilizează-ți vânzările prin rapoarte

Start using the TapTasty system for free!

Zero commissions. Unlimited orders.