Ghid de Post Lansare pentru o Aplicație Mobilă pentru Restaurante


Odată ce o aplicație mobilă pentru restaurante este dezvoltată, tot efortul se îndreaptă spre punerea în bătaie a unei strategii eficiente de lansare. Și nu-i un lucru deloc rău, mai ales că lansarea unei aplicații este într-adevăr dificilă. 

Dar ce se întâmplă după lansare? Dezvoltarea unei aplicații nu se rezumă doar la partea tehnică, ci are în vedere un întreg ansamblu, iar partea de marketing este esențială. La urma urmei, pentru a avea o șansă de succes, trebuie să existe un plan în vigoare care să includă analize pentru a măsura performanța, un plan de marketing bine pus la punct pentru a obține utilizatori noi și a-i fideliza pe ceilalți și o strategie mai amplă care să permită livrarea și îmbunătățirea continuă. 

Realitatea, însă, este că majoritatea nu au un plan în vigoare pentru a-și susține aplicația mobilă, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere comercial. Fără o strategie de optimizare a aplicației mobile care să susțină și să îmbunătățească produsul după lansare, totul va fi în zadar.

Sfaturi post lansare pentru o aplicație mobilă pentru restaurante

1. Fii prezent pe rețelele de socializare

Rețelele de socializare sunt o modalitate perfectă pentru a intra în legătură cu clienții tăi și de a ajunge la noi audiențe. Dezvoltă o strategie îndreptată exclusiv pe rețelele de socializare, care să te ajute nu numai să păstrezi clienții existenți, ci și să obții alții noi, încurajând publicul să răspândească vestea despre aplicația personalizată a restaurantului tău.

Alegerea unei anumite platforme pentru campania ta post-lansare depinde de scopul tău. Platforma Facebook este bună pentru construirea unei comunități, platforma Instagram este perfectă pentru a crea conținut atrăgător din punct de vedere estetic, în timp ce Twitter s-a dovedit a fi o platformă interactivă care te ajută să dobândești utilizatori. Asigură-te că creezi conținut diferit pentru fiecare platformă și nu doar postezi pe Instagram și pe Facebook același postări.

2. Încurajează recenziile

Încurajarea utilizatorilor să examineze aplicația în schimbul unei recompense (un voucher, de exemplu) este o altă sursă bogată de conversie. Conform sondajului Apptentive, utilizatorii de aplicații au șanse de 8 ori mai mari să descarce o aplicație cu o evaluare foarte bună a unei mărci necunoscute decât o aplicație evaluată slab a unei mărci cunoscute. Iată câteva sfaturi despre cum să încurajezi recenziile:

  • Asigură-te că o solicitare de revizuire este acceptată numai după ce cineva a folosit aplicația de un anumit număr de ori. Cu alte cuvinte, dacă cineva a folosit aplicația doar o singură dată, solicitarea sa de revizuire cu privire la aplicația mobilă nu ar trebui să fie imediat acceptată, întrucât nu este în totalitate relevantă. 
  • Roagă-i pe utilizatori să lase o recenzie. Acest lucru se poate face foarte ușor prin aplicația mobilă oferită de serviciul TapTasty, care include o secțiune de recenzii, împărțită în trei categorii: opinie, sugestie, problemă. Astfel, clienții pot lăsa rapid un feedback, iar tu ca administrator sau manager poți să le gestionezi eficient.

Lansează campanii de recomandare. Marketingul de recomandare poate fi numit și marketing „din gură în gură”. Se referă la atragerea de noi utilizatori către o aplicație prin recomandările prietenilor lor. Mărcile populare precum Amazon, Shopify și Etsy folosesc în mod activ marketingul de recomandare pentru creșterea lor.

3. Personalizează-ți campaniile

O notă personală îi poate face pe utilizatori să se simtă speciali. Potrivit unui studiu realizat de Brain Research, auzirea propriului prenume declanșează o reacție unică în creierul unei persoane. În marketing, personalizarea contează, deoarece crește loialitatea mărcii și fidelizarea clienților. Și contează mai ales în lumea extrem de competitivă a aplicațiilor mobile. 

Prin urmare, este esențial să personalizezi călătoria utilizatorului de la descoperirea aplicației și până la conversia în aplicație. Poți începe cu înscrierea personalizată și poți continua cu notificări push care vor conduce cu atenție utilizatorul în canalul de vânzări.

4. Concentrează-te pe fidelizarea clienților

În marketingul mobil nu este suficient să te concentrezi doar pe achiziția de utilizatori. De asemenea, este important să menții utilizatorii implicați în mod constant și dispuși să revină la aplicație din nou și din nou. 

Implicarea și reținerea utilizatorilor depind nu numai de strategiile de marketing de succes, ci și de partea tehnică a aplicației. Dacă aplicația este rapidă și receptivă, este cel mai probabil ca utilizatorii să rămână. În același timp, potrivit Think With Google, motivul #1 pentru dezinstalarea unei aplicații este că ocupă prea mult spațiu în telefon.

3 Metode de post lansare pentru o aplicație mobilă pentru restaurante 

1. Puncte de fidelitate

Scopul principal al programelor de loialitate este urmărirea și păstrarea clienților existenți prin înțelegerea și satisfacerea nevoilor și dorințelor lor.

Ei bine, prin serviciul TapTasty poți profita la maximum de această funcție. Ai posibilitatea de a stabili diferite programe de loialitate prin care să te asiguri că clientul se întoarce din nou și din nou la restaurantul tău. 

Totodată, punctele de fidelitate pe care le acorzi clienților pot fi personalizate în funcție de zile, anumite produse, de exemplu.

2. Maraton de promoții

Stabilește o promoție în fiecare săptămână. De exemplu, o posibilă ofertă ar putea fi o reducere cu 15% la fiecare sortiment de pizza sau săptămâna deserturilor la jumate de preț. 

De asemenea, promoțiile de tipul n+1 gratis îi prind pe clienți, determinându-i indirect să se întoarcă la tine. Dacă clientul știe că cel de-al treilea desert e din partea casei, va fi determinat să comande până când obține produsul gratuit.

Promoțiile sunt un instrument grozav în promovarea restaurantul prin diferite moduri: 

  • Atragerea de noi clienți care să-ți viziteze restaurantul;
  • Încurajarea clienților care vin de obicei să comande din nou;
  • Încurajarea indirectă a clienților să cheltuiască mai mult decât ar putea fără o reducere sau o ofertă specială.

3. Segmentarea clienților

Poate nu îți sună foarte familiar conceptul de segmentare a clienților. De fapt, segmentarea clienților îți permite să clasifici gradul de fidelizare a clienților prin numărul de comenzi, de exemplu, sau valoarea acestora.

Stabilind anumite reguli, poți să vezi cărei categorii de clienți se clasifică clientul X. Mai precis: să zicem că ai 3 categorii de clienți – silver, gold și platinum – iar pentru fiecare categorie trebuie să existe un număr minim de comenzi, respectiv 5, 15, 30. În felul acesta, poți urmări cât de aproape este un client să-și depășească pragul inițial și cum poți să-i determini pe ceilalți să comande mai mult. 

Totodată, să presupunem că ai observat că ai clienți care au comandat o singură dată. Ai posibilitatea să le trimiți acelora o notificare prin care să-i anunți că le oferi un desert din partea casei sau o reducere de 50%. Și clienților care fac parte din categoria platinum poți să le oferi o grămadă de beneficii – băuturi gratuite, deserturi, cupoașe cadou și așa mai departe. 

Pe scurt

Este de înțeles faptul că lansarea unei aplicații mobile este o prioritate. Cu toate acestea, concentrarea exclusivă pe etapa de lansare fără a ține cont de ce urmează după este rețeta sigură a eșecului.

Stabilirea unei strategii care să promoveze continuu aplicația mobilă este imperativă, astfel încât să poți să aduci îmbunătățiri, să menții o direcție clară și să-ți îndeplinești obiectivele stabilite. 

Prin urmare, campaniile post-lansare nu sunt mai puțin importante decât cele de prelansare sau lansare. Acestea au scopul de a menține aplicația în centrul atenției utilizatorilor, dar și să atragă noi utilizatori și să-i fidelizeze pe cei existenți. 

Un exemplu ilustrativ în acest sens este compania Dropbox care imediat după lansare a acordat fiecărui utilizator un spațiu de stocare gratuit de 2 GB. La doar câteva luni după, compania a strâns 6 milioane de dolari. Fără îndoială, rețeta succesului unei aplicații mobile personalizate se bazează pe diferite tehnici de post-lansare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.